Hevder nærmere 950 mennesker var om bord i fiskebåten

En av de 28 som overlevde forliset med en flyktningbåt i Middelhavet søndag, sier det var langt flere om bord båten enn tidligere antatt. Mange av flyktningene var innelåst i maskinrommet da båten forliste.

Flyktninger som overlevde forlis

Redningsmannskaper leter etter overlevende fra skipsforliset utenfor kysten av Libya. Kun 28 mennesker ble funnet i live.

Foto: HANDOUT / Reuters

Kun 28 personer overlevde da den overlessede båten med flyktninger om bord forliste og sank utenfor kysten av Libya søndag.

En av dem, en mann fra Bangladesh, har overfor italienske myndigheter fortalt at det var langt flere enn 700 personer om bord, slik de første anslagene gikk ut på.

– Vi var 950 personer om bord, inkludert 40 til 50 barn og rundt 200 kvinner, har mannen ifølge nyhetsbyrået Ansa fortalt til italienske myndigheter.

Mange var ifølge ham låst inne i lasterommet og derfor sjanseløse da den 20 meter lange fiskebåten forliste.

Tidenes verste

Mange var ifølge ham låst inne i lasterommet og derfor sjanseløse da den 20 meter lange fiskebåten gikk ned.

Det som søndag ble omtalt som tidenes tragedie i Middelhavet, med opptil 700 omkomne, kan dermed vise seg å ha vært enda større. Kun 24 omkomne er så langt funnet i sjøen.

– Det ser ut til at vi står overfor den verste massakren noensinne i Middelhavet, sier en talskvinne for FNs høykommissær for flyktninger, Carlotta Sami.

Krisemøte i EU

EUs innenriks-, utenriks- og justisministre skal mandag ha krisemøter om håndteringen av det økende presset fra menneskesmuglere som stadig oftere overfyller skrøpelige fartøy med flyktninger og sender dem over havet til Europa.

EU har blitt kritisert for å ikke ta situasjonen på alvor. I fjor ble den italienske operasjonen Mare Nostrum avviklet og erstattet av EU-operasjonen Triton, som er mer rettet inn mot grensekontroll i Europa enn livredding utenfor kysten av Libya.

For bare en uke siden førte to andre skipsforlis til at minst 450 flyktninger mistet livet. Dersom tallet på omkomne i søndagens båtforlis viser seg å stemme, vil det bety at mer enn 1600 flyktninger har mistet livet i lignende ulykker så langt i år.

Siden i forrige uke har 11.000 flyktninger blitt reddet av skip i området, og den foreløpige utviklingen tyder på at fjorårets tall på 170.000 ankomne flyktninger til Italia vil bli oversteget i løpet av året.

SISTE NYTT

Siste nytt