Hopp til innhold

Hevder IS har kampfly

Vitner i Syria hevder at gruppen Den islamske stat (IS) har erobret tre kampfly ifra det syriske regimet. Minst ett av dem skal ha vært i bruk i området rundt byen Aleppo.

Syrisk kampfly

Eksilgruppen SOHR hevder IS har erobret det som antas å være russiskbygde jagerfly av typen MiG-21 og -23 fra det syriske regimet.

Foto: STRINGER / Reuters

IS skal ha tatt i bruk ett av flyene ved en militærflyplass i utenfor Aleppo, ifølge London-baserte Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Syrian Observatory for Human Rights sier flyene til IS har blitt observert ved Aleppo flere ganger, og at pilotene får opplæring av tidligere irakiske militærtjenestemenn.

– De har mentorer som tidligere var piloter i Irak under Saddam Hussein, sier Rami Abdulrahman til Reuters.

Abdulrahman som leder SOHR forteller videre at folk så flyvningene, og at de tok av flere ganger fra flyplassen.

Det er foreløpig ikke kjent om flyene var utstyrt med våpen, eller om pilotene var i stand til å foreta lengre flyvninger.

Truls Tønnessen

Truls Tønnessen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Foto: Paal Wergeland / NRK

Irakiske offiserer i IS

Truls Tønnessen ved Forsvarets forskningsinstitutt sier til NRK at det er kjent at tidligere irakiske offiserer er med i IS.

– Irakerne hadde et sterkt flyvåpen på 1980-tallet, som ble mye brukt i krigen mot Iran. Etter 1990 og fra 2003 har det irakiske flyvåpenet stått veldig svakt, sier forskeren som uttaler seg på generelt grunnlag.

Han utelukker ikke at enkelte tidligere offiserer gir IS-krigerne pilottrening, men sier at det bare blir spekulasjoner.

– Det er en stund siden disse offiserene var en del av de styrkene i Irak, sier han.

Har fotfeste rundt Aleppo

Området rundt Aleppo er et av områdene hvor IS står sterkest. Siden juni har IS erobret store landområder nord og vest i Irak, i tillegg til områder i Syria.

En USA-ledet koalisjon har gjennomført en rekke luftangrep mot IS i Irak og Syria den siste tiden. Også fredag bombet de IS-opprørere som prøver å ta kontroll over den syriske grensebyen Ayn al-Ara, som kurderne kaller Kobani.

Seks angrep traff IS-posisjoner øst i byen ved daggry fredag, ifølge SOHR.
Det skjer dagen etter at den amerikanske sentralkommandoen opplyste at amerikanske krigsfly gjennomførte 14 angrep rundt byen onsdag og torsdag, inkludert det de kalte «vellykkede» angrep på 19 IS-kontrollerte bygninger, skriver NTB.

Sandstormer

I nabolandet Irak har imidlertid sandstormer vanskeliggjort koalisjonens luftangrep. IS har nylig gjort fremskritt vest for hovedstaden Bagdad, men ifølge det amerikanske forsvaret er det ikke en umiddelbar trussel om et angrep på den irakiske hovedstaden.

Abdulrahman sier at angrepene i Ayn al-Arab skjer som et samarbeid mellom amerikanerne og de kurdiske styrkene som kjemper mot IS i grensebyen.

– Kurderne gir dem eksakte koordinater for hvor kampene foregår, sier SOHR-lederen til nyhetsbyrået AFP.

Kurdiske styrker i Ayn al-Arb har tidligere klagd på mangel på koordinering med amerikanerne for å sikre dem støtte i kampene mot IS på bakken.

Ifølge USAs forsvarsdepartement er det en mulighet for at luftangrepene ikke vil hindre byen i å falle i opprørernes hender, selv om flere hundre IS-opprørere har blitt drept.