NRK Meny
Normal

Hevder Iran har bombet IS i Irak

Iranske bombefly skal ha utført angrep mot områder som kontrolleres av Den islamske stat i de østlige delene av Irak, ifølge Pentagon. Det avviser iranske myndigheter.

irakiske soldater i Sadiyah nord for Bagdad

Det har de siste ukene blitt utkjempet harde kamper i Diyala-provinsen nord for Bagdad. I slutten av november tok irakiske sjia-styrker kontroll over byen Sadiyah rundt 100 kilometer nord for hovedstaden.

Foto: uncredited / Ap

Dette hele skal ikke ha vært koordinert med USA, ifølge Pentagon.

– Vi har indikasjoner på at de har gjennomført angrep med fly av typen F-4 Phantoms de siste dagene, sier kontreadmiral John Kirby i Pentagon.

Bekreftelsen kommer etter at Al Jazeera nylig viste bilder av det som så ut til å være et F-4 fly av samme type som det iranske luftforsvaret bruker, som angrep mål i Diyala-provinsen øst i Irak.

Dette avviser iranske myndigheter i dag.

– Ethvert samarbeid med USA om slike angrep er utelukket for Iran, sier en sentral iransk tjenestemann til nyhetsbyrået Reuters.

Koordinerer ikke

Kirby understreker at det er irakiske myndigheter som koordinerer flyangrepene mot IS, ikke USA.

– Vi koordinerer ikke militær aktivitet med iranerne, vår politikk er ikke endret, sier Kirby.

USA og Iran har hatt et mildt sagt anstrengt forhold siden sjahen av Iran ble styrtet i den islamske revolusjonen i 1979 og ayatolla Khomeini kom til makten.

En innrømmelse om at de nå kjemper skulder ved skulder mot en felles fiende, sitter derfor langt inne.

Obama-brev

USA gikk til krig mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS) i Irak i august, med velsignelse fra regjeringen i Bagdad.

I september begynte USA også å gjennomføre flyangrep mot antatte IS-mål i Syria, noe også president Bashar al-Assads regime gjør.

I forrige måned ble det kjent at president Barack Obama i all hemmelighet hadde skrevet brev til Irans åndelige leder ayatolla Ali Khamenei, der han understreker at de to land har felles interesse i å bekjempe IS.

Teheran-vennlig

Iran og Irak lå i krig fra 1980 til 1988, en krig der flere hundre tusen mennesker ble drept.

Etter at amerikanerne invaderte Irak, og Saddam Hussein og hans sunnidominerte Baath-regime ble styrtet, har Teheran-vennlige, sjiamuslimske ledere overtatt makte i Bagdad.

Ifølge flere rapporter er også iranske bakkestyrker nå aktive i Irak, der de bistår sjiamuslimsk milits og enheter i regjeringsstyrkene i kampen mot IS:

Iran har også lånt ut Sukhoi Su-25 fly til det irakiske luftforsvaret og det har lenge vært spekulert i om det er iranske flygere som sitter bak spakene i disse flyene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt