Hopp til innhold

Hevder babyer i deportasjonssentre får for lite mat

Ifølge asylsøkere og hjelpeorganisasjoner får spedbarn innesperret i leirer i Hellas kun en brøkdel av melka de trenger per døgn.

Marouf Karibi med familie
Foto: Privat

Det er den britiske avisa The Guardian som forteller om rundt 25 babyer under seks måneder som kun får 100 milliliter morsmelkerstatning, én gang om dagen i de greske leirene for asylsøkere på Chios.

Ifølge morsmelkprodusenten Nestlé trenger babyer under seks måneder mellom 120 og 210 milliliter morsmelkerstatning per måltid, 5-6 ganger per dag.

Babyene er avhengig av morsmelkerstatningen fordi mødrene ikke kan amme.

Det lokale politiet uttaler til The Guardian at de skal viderebringe bekymringen om for lite mat til politiledelsen.

– Fortvilte foreldre

Tiril Skarstein, medierådgiver i Flyktninghjelpen, kom nylig hjem fra leirene på Chios, og kjenner igjen historiene.

– Vi har snakket med mange kvinner som fortalte at de ikke får riktig mat til de aller minste. Det er selvfølgelig en stor fortvilelse for en mor å ikke kunne gi barna den maten de trenger. De har heller ikke mulighet til å gå utenfor leiren og kjøpe mat, fordi de er innelåst, sier Skarstein til NRK.

Tiril Skarstein

Tiril Skarstein i Flyktninghjelpen har nettopp besøk en av deportasjonsleirene på den greske øya Chios.

Foto: Flyktninghjelpen

Ifølge Skarstein er rundt fire av ti i leiren barn. Hun sier det er liten plass til å bevege seg eller leke, og ingen får lov til å gå utenfor piggtrådgjerdene.

– Et barn jeg snakket med spurte meg: «Hvorfor er vi nødt til å sitte i fengsel? Vi har da ikke gjort noe galt?». Dette er barn som Europa har bestemt skal holdes innesperret.

Sperres inne

Siden migrantavtalen mellom EU og Tyrkia trådte i kraft 20. mars i år, skal mer enn 6000 flyktninger og migranter ha blitt holdt igjen i Hellas i primitive leire. Avtalen innebærer at migranter som ikke har rett til beskyttelse, skal sendes tilbake til Tyrkia.

De som søker asyl i Hellas skal få søknaden sin behandlet før en eventuell retur, men blir i mellomtiden sperret inne i deportasjonssentre, noe som også har økt protestene mot avtalen.

Hellas sliter med å ha nok funksjonærer som kan behandle søknadene raskt nok, og menneskerettsgrupper har stilt spørsmål ved om alle migrantene får rettferdig behandling.

Lang ventetid

Asylsøkerne Skarstein møtte kom fra blant annet Syria, Afghanistan og Irak.

Mange av dem har sittet innesperret i leiren i snart over en måned mens de venter på beskjed om de får asyl eller blir deportert til Tyrkia.

Ifølge Skarstein må greske myndigheter åpne leirene. Hun mener det ikke er noen god grunn til at asylsøkerne må sperres inne mens de venter på at asylsøknaden behandles.

– Forholdene er forferdelige. Jeg synes det er skammelig hvordan Europa tar imot mennesker som kommer til oss for å søke beskyttelse fra krig og konfliktområder, sier Skarstein.

SISTE NYTT

Siste nytt