– Jeg er et levende bevis på at det kan finnes en kur for AIDS, sier Brown (47).
Amerikaneren avla en positiv HIV-test i 1995 da han var student i Berlin. Siden har han blitt behandlet på oppsiktsvekkende vis – med beinmargstransplantasjon fra en donor som har en genetisk motstandsdyktighet mot HIV-viruset.
I dag viser testene at smitten er ute av kroppen til Brown, selv om han ikke bruker HIV-medisiner.
– Det er fantastisk, sier mannen, som har vært kjent som «Berlin-pasienten».
I forbindelse med den globale aidskonferansen i Washington, lanserte han denne uka et nytt fond som skal samle inn og fordele penger til forskning på HIV og AIDS.
Drømmen om å finne en kur for aids lever, også blant forskere. I dag kan hivsmittede bare holde sykdommen i sjakk og ikke bli helt friske.
Foto: KEVIN LAMARQUE / ReutersMutasjon
Behandlingen Brown fikk, er svært risikabel. Han fikk to beinmargstransplantasjoner i 2007 og 2008 fordi han også led av blodkreft, og hans tyske lege fikk ideen om å bruke en donor som har mutasjon på et gen. Endringen i genet hindrer hiv-viruset å nå inn i cellene.
– Dessverre er denne typen behandling så komplisert og risikabel at den ikke kan brukes i stor skala, sier Javier Martinez-Picado, som arbeider ved aids-forskningsinstituttet IrsiCaixa i Spania.
Svært få, kanskje bare 1 prosent av Europas befolkning, har denne genetiske beskyttelsen mot HIV.
Likevel gir historien forskerne grunn til å lete etter genetiske behandlingsmetoder for HIV.
Holdes i sjakk
I dag lever omkring 34 millioner mennesker med smitten. De kan behandles med medisiner som holder viruset i sjakk, men som ikke kurerer dem. Samtidig fortsetter viruset å bre seg.
– For hvert menneske som begynner på medisiner, blir to nye smittet av HIV, påpeker Martinez-Picado.
En kur eller en vaksine må til for å gi verden overtaket over sykdommen.
Forskerne har nå to forskjellige innfallsporter i jakten på en kur, ifølge Martinez-Picado.
Det er enten å utrydde viruset i kroppen, eller å «overtale» kroppen til å kontrollere viruset på egen hånd.
Naturlig motstand
Det finnes mennesker i dag som naturlig ser ut til å kunne holde HIV-viruset i sjakk. En gruppe av disse avgir positiv hiv-test, men ser ikke ut til å ha viruset i blodet, selv om de ikke blir behandlet.
En annen gruppe er de som startet med medisiner tidlig, og siden har sluttet å ta dem, uten at viruset har kommet tilbake. Dette gjelder mellom 5 og 15 prosent av HIV-smittede.
Aidsforsker Martinez-Picardo sier det har vært gjort lovende funn i forskningen på nye medisiner som angriper hiv-viruset mens den ennå ligger latent i kroppen.
Gud og vitenskap
Den tidligere HIV-pasienten Brown mener det er mange tusen gode forskere som ønsker å lete etter en kur for HIV, men mangler penger.
Han håper hans egen «stjernestatus» som en mirakelpasient, kan tiltrekke seg givere.
Men selv vil han ikke uten videre kalle sin egen historie et mirakel.
– Det avhenger av din religiøse overbevisning, om du vil tro det bare er medisinsk vitenskap, eller om det er guddommelig inngripen. Jeg vil si det er litt av hvert, sier han.