NRK Meny
Normal

Hevder å ha avslørt russisk støtte til franske nasjonalister

Hackergruppen Anonymous skal ha avslørt tett kontakt mellom Kreml og det ytterliggående franske partiet Nasjonal Front. Flere tusen lekkede tekstmeldinger og e-poster antyder at Marine Le Pen skal ha mottatt et millionlån i bytte mot støtte til den russiske annekteringen av Krim-halvøya.

Marine Le Pen

Flere tusen tekstmeldinger og e-poster lekket av hackere antyder at Marine Le Pens Nasjonal Front skal ha mottatt millionlån fra Russland som takk for støtten til annekteringen av Krim-halvøya.

Foto: VINCENT KESSLER / Reuters

Russlands annektering av Krim-halvøya i fjor ble fordømt av FN, men i Frankrike valgte partileder Marine Le Pen i Nasjonal Front å støtte den russiske linjen.

Det ytterliggående franske høyrepartiet skal deretter ha mottatt et lån på omlag 11 millioner euro fra Russland.

Marine Le Pen

Den lekkede korrespondansen antyder at Marine Le Pen mottok lånet fra Russland som en takk for støtten.

Foto: VINCENT KESSLER / Reuters

Nå antyder den franske nettavisen Mediapart at Marine Le Pen mottok lånet fra Russland som en takk for støtten, etter å ha gått gjennom flere tusen tekstmeldinger og e-poster mellom høytstående personer i russisk politikk, lekket av hackere, melder Danmarks Radio.

Trofaste støttespillere

Det skal være hackergruppen Anonymous som har fått tilgang til korrespondansen mellom medie- og internettansvarlig i den russiske presidentens administrasjon, Timur Prokopenko, og «Kostya».

«Kostya» identifiseres av hackerne som Konstantin Rykov, en av president Vladimir Putins mest trofaste støttespillere som satt i Dumaen fra 2007 til 2012. Han nyter nære bånd til Frankrike, hvor han eier en villa, og beskrives av Mediapart som den ««russiske kontakten» med tilgang til Le Pen.

I en korrespondanse i mars i fjor diskuterer de to muligheten for å få Marine Le Pen til Krim-halvøya som observatør under folkeavstemningen om løsrivelse fra Ukraina.

«Vi trenger henne, jeg sa til sjefen at du kunne ordne dette med henne», lyder beskjeden til Kostya, ifølge den franske avisen Le Monde.

Marine Le Pen Moskva

Marine Le Pen og formannen for den russiske Duma, Sergey Naryshkin, under et møte i Moskva i 2013.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Sendte stedfortreder

Kostya svarer at Marine Le Pen er opptatt med valgkamp, men nok skal sørge for at partiet offisielt tar stilling til Krim. «Fantastisk», svarer Prokopenko i en tekstmelding.

16. mars er EU-parlamentariker Aymeric Chauprade på plass som observatør på Krim-halvøya. Han er Nasjonal Fronts kandidat i regionen Ile-de-France.

«Jeg mener folkeavstemningen er lovlig, vi snakker om en historie som strekker seg over lang tid. Vi snakker om det russiske folk og områder som tilhørte det tidligere Sovjetunionen», sier Chauprade til den russiske TV-kanalen RT, sitert i Newsweek.

Dagen etter folkeavstemningen sier Marine Le Pen at «etter denne folkeavstemningen er Krim unektelig russisk».

Aymeric Chauprade

EU-parlamentariker Aymeric Chauprade fra Nasjonal Front deltok som observatør under folkeavstemningen på Krim i fjor. Her sammen med Marine Le Pen i Europaparlamentet i Strasbourg november 2014.

Foto: VINCENT KESSLER / Reuters

Avviser sammenheng

Korrespondansen mellom de russiske toppene er svært begeistret etter annekteringen av Krim, og de skal være enige om at Marine Le Pen må takkes. Hun har allerede vært flere ganger i Moskva, blant annet i møter med formannen for den russiske Duma, Sergey Naryshkin. Allerede i 2012 skal de franske nasjonalistene ha mottatt et første lån, via et kypriotisk selskap driftet av russere. I september 2014 blir så ni millioner euro overført til partiet fra den russiske banken FCRB.

Marine Le Pen forsvarte i fjor lånet ved å henvise til at franske banker avviste partiets søknader, og at valgkampen ville koste dem 30 millioner euro.

Partiet står fast ved sin pro-russiske linje, men avviser at de skal ha mottatt lånet som en takk for støtten.

«Jeg forstår ikke hvordan Mediapart kan trekke slike konklusjoner utifra korrespondansen de har fått tilgang til», sier Marine Le Pen ifølge flere franske medier. Hun er dessuten kritisk til om tekstmeldingene er ekte.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt