Hopp til innhold

Rekord-hete har drept flere titalls i Kina

18 dager på rad har myndighetene gått ut med sin alvorligste krisevarsel i forbindelse med hetebølgen som har tatt over 30 menneskeliv. Nå er også årets største tyfon på vei til landet.

I store deler av Kina har varmen denne sommeren skapt enorme problemer. Aldri før har myndighetene i landet sendt ut alarmen så mange dager på rad.

Hetebølgen ble allerede i forrige måned spådd å bli den verste varmen på minst 140 år i store deler det asiatiske landet.

– Den pågående varmebølgen savner sidestykke med tanke på omfang, intensitet og lengde, sier Sun Jun, prognosesjef for Kinas meteorologiske senter, til landets medier.

40 grader 50 dager i strekk

De siste ukene har varmebølgen presset temperaturen til over 40 varmegrader i mer enn 40 kinesiske byer, stort sett sør og øst i landet. Eksperter sier at et subtropisk høytrykk og lave nedbørsmengder er bakgrunnen for rekordvarmen.

Bilder og videoer av mennesker som steker mat som koteletter og reker rett på asfalten, og meldinger om reklameskilt og biler som har tatt fyr, er hverdagslig i verdens mest folkerike land denne sommeren.

En møbelforretning med aircondition i Shanghai opplevde å bli nærmest stormet av utmattede mennesker. Folk la seg i utstillingssengene, okkuperte stoler og sofaer mens de nøyt den svalende luften fra kjøleanlegget.

Verst er det i Changsha, hvor det har blitt målt opp mot eller over 40 varmegrader i 51 dager sammenhengende, opplyser myndighetene.

Selv i finanshovedstaden Shanghai har målestokken passert 40 grader de siste drøye 20 dagene.

10 mennesker har omkommet som følge av heteslag i millionbyen, og det rapporteres at dødstallet er oppe i 31 mennesker som følge av heteslag denne sommeren i Kina, melder Business Standard.

Artikkelen fortsetter under videoen

Tusenvis av kinesere søker avkjøling i badebassenger.

Hetebølge i Kina

Betaler 200 millioner for kunstig nedbør

Hetebølgen har også ført til vannmangel for tre millioner mennesker i Jinagxi og Hubei, avlinger er ødelagt som følge av tørke og eksperter tror at den kvelende varmen kommer til å fortsette i minst ei uke til.

Kinesiske styresmakter har forsøkt å få bukt med heteproblemene gjennom å gå til kamp mot naturen. Ifølge The Guardian skal landet bruke nesten 200 millioner kroner på å endre været slik at bøndene som er rammet av tørken skal få litt etterlengtet regn.

Prosessen, som kalles Cloud seeding eller skysåing, går ut på å øke nedbørsmengden fra skyer ved å spre kjemikalier, i Kinas tilfelle tørris, inn i skyene. På denne måten kan man påvirke dannelsen av regndråper i skyene.

Kina er blant de største i verden innen regnmaking, og her arbeider hele 32 000 mennesker værmodifiseringsbransjen.

Årets største tyfon nærmer seg

Men det er ikke bare varmen som bekymrer i det vidstrakte Kina i disse dager. Tyfonen Utor er også på vei mot Hong Kong og Guangdong-provinsen, Kinas mest folkerike.

Tyfonen herjet på Filippinene natt til mandag, og anslås å treffe Kinas fastland onsdag, melder AP.

Utor er beskrevet som den kraftigste tyfonen i verden så langt i år. Én person er død og 23 fiskere er meldt savnet etter at den rammet østkysten av Filippinene natt til mandag.

Utor nådde land på østkysten av Filippinenes største øy Luzon med en vindstyrke på 55 meter i sekundet, og myndighetene venter at antallet døde vil stige.

– Med så sterk vind må du forvente store skade, sier Francis Rodriguez fra Det nasjonale senteret for reduksjon og håndtering av kriser til AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt