Hopp til innhold

Spanjolene flykter inn på kjøpesentre for å unngå hetebølgen

I Alvila-provinsen i Spania er hundrevis evakuert på grunn av skogbrann, og i Madrid søker innbyggerne inn på kjøpesentre for å kjøle seg ned.

To kvinner står ved en minibanken i Madrid og bruker paraplyer for å beskytte seg mot solen.

To kvinner står ved en minibank i Madrid og bruker paraplyer for å beskytte seg mot solen.

Foto: Andrea Comas / AP

CO₂ i atmosfæren
419.5 ppm
1,5-gradersmålet
+1.02 °C
Les mer  om klima

Spania er inne i en hetebølge. De siste dagene har det statlige spanske meteorologiske byrået (AEMET) registrert rekordtemperaturer opp mot 47,4 grader i den sørlige byen Cordoba.

Men også i Madrid er det varmt.

En selger prøver å kjøle seg ned i Madrid.

En selger prøver å kjøle seg ned i Madrid.

Foto: Andrea Comas / AP

– En spøkelsesby

Ifølge den riksdekkende avisen El Mundo, har madrilenere flyktet til fjellene eller kystområdene for å søke tilflukt fra varmen. De som er igjen i byen prøver å få plass i de kommunale bassengene. Men der er kapasiteten sprengt.

– Jeg forsøkte fire basseng, og kom ikke inn. Jeg har blitt fortalt at du må bestille minst en dag i forveien, forteller Miguel til El Mundo.

Han dro videre til et kjøpesenter etter å ha blitt nektet tilgang til svømmebassengene.

Og på kjøpesentrene merker de at det er høye temperaturer ute. Daniel Seonae jobber i en butikk på senteret Alcalá Norte og sier til El Pais at han har flere kunder på varme dager.

– Det går opp 20 prosent.

At folk trekker inn på kjøpesentre i varmen kan også ha sammenheng med de økende strømprisene. Folk lar gjerne være å slå på klimaanlegget fordi strømprisene øker i takt med temperaturene, skriver El Pais.

Økt snitt-temperatur

Ifølge det statlige meteorologiske byrået (AEMET) var maksimumtemperaturene i Madrid søndag rundt 40-42 grader i regionen og 37-39 grader i Sierra-området. Temperaturene denne mandagen vil gå noe ned, med topper på mellom 36 og 38 grader.

Byen Madrid har fra 2011-2020 økt gjennomsnittstemperaturen med 1,75 grader.

Utenfor det kongelige slott i Madrid.

En kvinne er på vei forbi det kongelig slott i Madrid. Paraplyen beskytter mot sola.

Foto: Andrea Comas / AP

– Europa må forberede seg på 50 varmegrader

Met Office, Storbritannias nasjonale værtjeneste, sier at vi må være forberedt på å møte «virkelig høye temperaturer» i framtiden. Ekspertene advarer om at vi kan møte temperaturer på 50 grader, og høyere, skriver Independent.

Sist onsdag registrerte termometre 48,8 °C i Siracusa, Italia. Hvis det blir bekreftet av Verdens meteorologiske organisasjon, vil det bryte det forrige maksimumet på 48,0 °C i Athen i 1977.

Det brenner

I Spanias Avila-provins er flere hundre mennesker evakuert fra hjemmene sine. Deler av landet lider tungt under knusende temperaturer.

Ifølge NTB hadde brannen, som har har brent i byen Navalcruz siden lørdag morgen, blitt større natt til mandag.

Skogbrannen omkranser nå et areal på mer enn 40 kilometer, og kan ha brent opp mer enn 5000 hektar, opplyser skogsdirektør Jose Angel Arranz i Castilla y Leon-regionen.

SISTE NYTT

Siste nytt