Hopp til innhold

Hete og fortvilelse i Karachi

En dusj vann en eller sval skygge har stått høyt i verdi i Karachi de siste dagene. Pakistans største by var ikke stand til å håndtere den drepende varmen som traff byen lørdag.

PAKISTAN-WEATHER-HEAT

En befarende dusj. Nå faller endelig temperaturen i den tett befolkede havnebyen.

Foto: RIZWAN TABASSUM / Afp

Da temperaturene nådde 45 grader ble også havnebyens evne til å hjelpe sine mest utsatte innbyggere slått ut. Etter fem dager er det havet som nå kommer folk til unnsetning.

– En sjøbris har allerede nådd Karachi. Temperaturen har falt ifra 44 til 36 grader bare på grunn av brisen og den kommer til å synke ytterligere de neste dagene, spår Ghulam Rasul direktør for Meteorologisk institutt i Pakistan.

Sommeren i Karachi er ofte varm, men de siste dagers temperaturer har vært unormalt høye.

Ikke strøm til å kjøle seg ned

1100 mennesker har omkommet. Byen har manglet strøm 12–14 timer av døgnet. Vifter har stått stille. Luftkjølere har stått brakk.

– Vi betaler alle regningene våre i tide, men opplever strømbrudd og kraner uten vann. Folket burde reise seg mot den korrupte og inkompetente regjeringen, sier Shabana Majeed til nyhetsbyrået Reuters.

Ute av stand til å hjelpe

Hun tror hennes mann hadde overlevd om familien hadde hatt tilgang til vann og strøm. Det er Ramadan. Det er sommer og dagene litt lengre. Ektemannen forsøkte å holde fasten og kollapset grunnet dehydrering. De fikk ikke tak i en ambulanse og kjørte han til sykehuset i en drosje.

– Sykehuset var fullt av heteslagpasienter. Da en lege kom for å sjekke han etter 30–40 minutter ble han erklært død, sier Shabana Majeed.

PAKISTAN-HEATWAVE/ People buy ice blocks from a vendor along a road during a heat wave in Karachi, Pakistan

Is i blokker er en etterspurt vare i et opphetet marked. Karachi har hatt strømbrudd på opptil 14 timer i døgnet samtidig med hetebølgen nådde sitt klimaks.

Foto: AKHTAR SOOMRO / Reuters

Militæret er satt i beredskap for å hjelpe ofre av hetebølgen, men myndighetene har reagert sent og mange frykter uro og protester. Kanskje kommer havbrisen ikke bare folket, men også regjeringen til unnsetning.

SISTE NYTT

Siste nytt