NRK Meny
Normal

Hete og fortvilelse i Karachi

En dusj vann en eller sval skygge har stått høyt i verdi i Karachi de siste dagene. Pakistans største by var ikke stand til å håndtere den drepende varmen som traff byen lørdag.

PAKISTAN-WEATHER-HEAT

En befarende dusj. Nå faller endelig temperaturen i den tett befolkede havnebyen.

Foto: RIZWAN TABASSUM / Afp

Da temperaturene nådde 45 grader ble også havnebyens evne til å hjelpe sine mest utsatte innbyggere slått ut. Etter fem dager er det havet som nå kommer folk til unnsetning.

– En sjøbris har allerede nådd Karachi. Temperaturen har falt ifra 44 til 36 grader bare på grunn av brisen og den kommer til å synke ytterligere de neste dagene, spår Ghulam Rasul direktør for Meteorologisk institutt i Pakistan.

Sommeren i Karachi er ofte varm, men de siste dagers temperaturer har vært unormalt høye.

Ikke strøm til å kjøle seg ned

1100 mennesker har omkommet. Byen har manglet strøm 12–14 timer av døgnet. Vifter har stått stille. Luftkjølere har stått brakk.

– Vi betaler alle regningene våre i tide, men opplever strømbrudd og kraner uten vann. Folket burde reise seg mot den korrupte og inkompetente regjeringen, sier Shabana Majeed til nyhetsbyrået Reuters.

Ute av stand til å hjelpe

Hun tror hennes mann hadde overlevd om familien hadde hatt tilgang til vann og strøm. Det er Ramadan. Det er sommer og dagene litt lengre. Ektemannen forsøkte å holde fasten og kollapset grunnet dehydrering. De fikk ikke tak i en ambulanse og kjørte han til sykehuset i en drosje.

– Sykehuset var fullt av heteslagpasienter. Da en lege kom for å sjekke han etter 30–40 minutter ble han erklært død, sier Shabana Majeed.

PAKISTAN-HEATWAVE/ People buy ice blocks from a vendor along a road during a heat wave in Karachi, Pakistan

Is i blokker er en etterspurt vare i et opphetet marked. Karachi har hatt strømbrudd på opptil 14 timer i døgnet samtidig med hetebølgen nådde sitt klimaks.

Foto: AKHTAR SOOMRO / Reuters

Militæret er satt i beredskap for å hjelpe ofre av hetebølgen, men myndighetene har reagert sent og mange frykter uro og protester. Kanskje kommer havbrisen ikke bare folket, men også regjeringen til unnsetning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt