Het høst i vente for Obama

USAs president Barack Obama går en tøff høst i møte med flere viktige valg. Men først er det ferie - med medarbeidere på slep.

Barack Obama

Obama-familien tjuvstartet ferien i forrige uke, med noen dager i Florida for å vise at solskinnstaten fortsatt er et trygt reisemål, tross BP-oljen. Her på båttur i St Andrews Bay utenfor Panama City Beach.

Foto: MANDEL NGAN / Afp

President Barack Obama reiser også i år med familien til idylliske Martha's Vineyard, øya for USAs rike elite på Atlanterhavskysten.

Det Hvite hus' presseavdeling sier at Obama vil arbeide med å forbedre svingen på golfkøllen i løpet av ferien. Presidenten er en ivrig golfspiller og tilbringer gjerne fritiden på en golfbane eller på Det Hvite Hus puttinggreen. Ellers står familieutflukter og ro på programmet til Obama.

Ferie er aldri ferie

Men hvor avslappende det blir de neste10 dagene avhenger helt av uventede hendelser.

Juleferien ble avbrutt da en person forsøkte å sprenge et amerikansk passasjerfly i lufta. Og fjorårets sommerferie bar preg av at senator Edward Kennedy døde, en av Obamas nære støttespillere.

I år tar presidenten med seg sin anti-terrorrådgiver på ferien. Også to andre politiske medarbeidere må bli med USAs førstefamilie til Martha's Vineyard.

Sasha, Michelle og Barack Obama

I Florida fikk pressen henge på slep, det får de ikke nå.

Foto: Andrew Wardlow / Ap

Kanskje for å unngå plagsomme avisoverskrifter som sammenlikner Massachusetts rene strender med de oljetilgrisede i Mexicogolfen, reiste Obama-familien forrige helg til Florida for en dukkert - og oppfordret alle amerikanere til å gjøre det samme.

Oljeutslippet, som nå er stanset og plombert, er langt fra den eneste bekymringen for presidenten i år.

Også helsereformen, regulering av finanssektoren, den nesten fraværende økonomiske utviklingen og krigene i Irak og Afghanistan, gjør at presidenten trenger å lade opp batteriene.

Kamp om plassene

For i november er det mellomvalg, en tredel av Senatet skal byttes ut og hele Representantenes hus.

I dag kontrollerer Demokratene begge kamrene, men Republikanerne har stor tro på at de kan endre maktbalansen. Dersom de klarer det, vil presidenten få enda større utfordringen framover med å gjennomføre politikken.

I tillegg er det valg på nye guvernører i 37 av de 50 delstatene, og det ligger an til å bli mange tette og harde oppgjør. Demokratene bør ikke tape for mange av guvernørsetene, det rammer også den som innehar presidentvervet - gitt at valgene anses som en temperaturmåler ned i befolkningen for presidenten, hans administrasjon og parti.

Og presidentens popularitet er dalende. Det siste Obama har gjort dagene før han tar ferie, er å benytte enhver anledning til å anklage Republikanerne for å motarbeide de nye reformene.

Obama har vært i fem delstater på to dager, for å banke inn budskapet.

Hunden Bo på vei inn i Air Force One

Bikkja Bo er med på alle familieturer, og har allerede lært seg baktrappen på Air Force One.

Foto: JASON REED / Reuters

Republikanerne har samtidig presset på med anklager om at Obama lar underskuddet løpe løpsk, og at han på urimelig vis utvider de føderale myndighetenes makt.

Det konservative grasrotbevegelsen Tea Party Movement vokser stadig og fronter kjærkomment disse hjertesakene.

Også støtten til en planlagt moské nær Ground Zero, der New Yorks landemerker stod før de ble angrepet 11. september for ni år siden, har gitt Obama stor motstand og er den heteste saken i amerikanske avisspalter og TV-show for tiden.

Det som skulle være et forsvar for religionsfrihet, kan koste Demokratene stemmer i valget.

Upopulær ferie

I tillegg ble det forsøkt å slå politisk mynt på hurtigferien førstedame Michelle Obama og yngstedatteren Sasha hadde i Spania.

Aviskommentatorer, selv i liberale Washington Post, mente presidentfamilien burde benytte anledningen til å gå foran med et godt eksempel på sparsommelighet og nøysomhet - i en tid hvor mange amerikanere ufrivillig må stramme inn livreima og mange ikke har råd til ferie i det hele tatt.

Da sømmer det seg dårlig med en ukes opphold med gamle venner på et femstjerners hotell i Europa. Det hjalp ikke på at det var lagt inn en halvoffisiell visitt hos Spanias kongepar på deres sommerslott på Mallorca.

Valget av Martha's Vineyard har så langt ikke høstet kritikk, fordi der er amerikanerne vant til at amerikanske presidenter har feriert - selv om stedet er like uoppnåelig for en arbeidsledig rekefisker fra sørstatene som Marbella.

Men i motsetningen til Clinton-familien som lånte et feriehus av bekjente så og si hver sommer, betaler visstnok Obama leie, ifølge lokalavisen Vineyard Gazette.

Uansett trekker presidenten og familien seg tilbake fra søkelyset halvannen uke - ingen offentlige opptredener er planlagt - bare strand, is og havbris, ifølge Det hvite hus.

SISTE NYTT

Siste nytt