Hopp til innhold

Mer bråk i enn utenfor parlamentet

Nasjonalforsamlingen i Ukraina sitter nå sammen og vurderer om de skal stemme over om de har tillit til regjeringen. Og det var mer bråk inne blant representantene i nasjonalforsamlingen enn utenfor hos demonstrantene.

Lederen av nasjonalforsamlingen i Ukraina, Volodymyr Rybak

Debatten inne i Nasjonalforsamlingen om hvilken retning landet skal gå, var hard og uforsonlig. Debatten inne i Nasjonalforsamlingen om hvilken retning landet skal gå, var hard og uforsonlig. Lederen av nasjonalforsamlingen Volodymyr Rybak havnet i flere intense diskusjoner med opposisjonen.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

– Skam over presidenten og skam over regjeringen, ropte opposisjonspolitikeren Arsenij Jatsenjuk, som tilhører Fedrelandspartiet, det største av opposisjonspartiene.

– Revolusjon, ropte andre.

Regionpartiets representanter på sin side svarte med buing og fyrop.

Utenfor bygningen stod demonstrantene og kalte på regjeringens avgang.

Mot EU eller Russland?

Stridens kjerne er fortsatt vrakingen president Viktor Janukovitsj gjorde av en fremforhandlet handels- og samarbeidsavtale med EU, etter sterkt russisk press.

I stedet for et nært samarbeid med EU sa Janukovitsj at Russland ville bli den fortrukne samarbeidspartneren, sammen med andre naboland i øst. Dette har oppført mange ukrainerne sterkt og er bakteppet for de store protestene.

Selv om Janukovitsj sier at intensjonen om et nært samarbeid med EU fortsatt står ved lag, er ikke dette nok til å roe verken massene eller opposisjonen.

Usikkert hvor mange regjeringen har bak seg

Regjeringens skjebne bestemmes senere i dag, hvis ledelsen i nasjonalforsamlingen tillater at et mistillitsforslag mot til regjeringen til statsminister Mykola Azarov kommer til avstemning.

Og kommer det så langt, er det ingen som tør å spå utfallet.

Opposisjonen kontrollerer i utgangspunktet 170 av 450 plasser i nasjonalforsamlingen, og trenger derfor minst 226 stemmer for å få flertall.

– Det blir utvilsomt en spennende dag, dette er den første arbeidsdagen for nasjonalforsamlingen etter de store demonstrasjonene på søndag, hvor flere hundretusener var ute i gatene, sier Norges ambassadør til Ukraina, John Elvedal Fredriksen, til NRK.

– Dersom forslaget får flertall, vil det bli en ny politisk situasjon i landet. På grunn av politivolden som ble brukt mot demonstrantene natt til søndag, har flere fremtredende politikere i regjeringspartiet forlatt partiet. Derfor hersker det nå usikkerhet om hvor mange stemmer regjeringen faktisk har bak seg.

– Frem til nå har Regionpartiet klart å samle flertall i nasjonalforsamlingen sammen med Kommunistpartiet og noen uavhengige kandidater, men det blir altså antakelig en helt ny setting for parlamentsavstemningen i dag. Og på utsiden står altså demonstrantene og støtter opp, sier ambassadør Fredriksen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Demonstrasjoner utenfor parlamentet i Kiev

Demonstrantene som hadde overnattet på Uavhengighetsplassen i natt, gikk i morgentimene opp til parlamentet og venter på avstemningen der.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

Regjeringen har skiftet kurs

Den norske ambassadøren er ikke i tvil om at den store massemobiliseringen har fått presidenten og regjeringen til å skifte kurs.

– Vi som følger dette time for time merker helt klart at det er en mer forsonlig tone fra ledelsen i landet overfor demonstrantene etter at man har sett hvor mange har klart å mobilisere. De, altså demonstrantene, er blitt veldig toneangivende.

– I dag morges eksempelvis gikk innenriksministeren, som formelt bærer ansvaret for alt politiet har foretatt seg, ut og sa at «vår oppgave er å beskytte demonstrantene mot provokasjoner».

– Han tilbød seg til og med å sette opp felles patruljer med demonstrantene, slik at man ser helt klart at myndighetene nå er nødt til å ta hensyn til dem som er ute i gatene, sier John Elvedal Fredriksen og trekker paralleller til politiets opptreden på i helgen.

I nasjonalforsamlingen i formiddag, tirsdag, bad da også statsminister Mykola Azarov om unnskyldning for den hardhendte behandlingen politiet har gitt demonstrantene.

– Samtidig er situasjonen usikker og det er mange forskjellige krefter i spill, så jeg tror ikke noe utfall er gitt foreløpig, sier Fredriksen.

Den usikre situasjonen til tross, president Viktor Janukovitsj valgte i dag å reise til Kina på et planlagt statsbesøk. Ett av motivene er trolig å vise både EU og Russland at Ukraina har flere å vende seg mot, ikke minst når det kommer til økonomiske støttespillere.

For økonomien var trolig hovedårsakene til at Janukovitsj valgte å bøye av for det russiske presset.

Som følge av protestene i Kiev har kursen på ukrainsk valuta og renten på ukrainske statsobligasjoner stupt, og finansminister Juri Kolobov måtte i dag forsikre finansmarkedet at landet har penger nok å overholde sin forpliktelser.

Jagland til Kiev for å megle

Generalsekretær i Europarådet Thorbjørn Jagland, som i går hadde samtale med den ukrainske utenriksministeren, drar nå til Ukraina for å megle, etter det NRK får opplyst.

Jagland skal forsøke å hjelpe partene med å finne en løsning på krisen.

Statsminister Mykola Azarov kalte under et møte med ambassadører fra vestlige land det som skjer i landet for et statskupp, eller i hvert fall noe «som ligner et kupp».

Azarov sa at den ukrainske opposisjonen «lever i den tro at den kan overprøve gjeldende lover og regler» og hevdet at han å vite at opposisjonen planlegger å beleire nasjonalforsamlingen.

SISTE NYTT

Siste nytt