Hertuginne Kate har født en sønn

Prins William og hertuginne Kate har fått en sønn. Babyen veier 3798 gram.

Erklæring utenfor Buckingham Palace

Erklæringen om den kongelige fødselen ble plassert utenfor Buckingham palace mandag kveld.

Foto: NEIL HALL / Reuters

Espen Aas i London

– Hennes kongelige høyhet hertuginne Kate av Cambridge fødte en sønn uten komplikasjoner klokka 16.24 lokal tid, opplyser slottet i en pressemelding mandag kveld.

Den nyfødte blir den tredje i den britiske arverekken etter prins Charles og prins William. I en uttalelse kommer prins William med følgende jubelkommentar:

– Vi kunne ikke vært lykkeligere!

– Blir fantastiske foreldre

Britenes statsminister David Cameron jubler med resten av folket over kongefødselen.

– Det er en fantastisk nyhet fra sykehuset, og jeg er sikker på at folk over hele landet feirer og ønsker paret alt det beste, sier Cameron til et samlet pressekorps utenfor statsministerboligen i Downing Street 10 og fortsatte:

– Det er et viktig øyeblikk for landet vårt, men jeg tenker meg at det framfor alt er et fantastisk øyeblikk for et varmt og kjærlig par, som har fått en baby. De kommer til å bli fantastiske foreldre!

Navnet vil bli annonsert på et senere tidspunkt. Den offisielle tittelen til sønnen vil bli «prinsen av Cambridge».

Vet du noe mer om denne saken eller andre interessante nyheter? Tips oss på 03030@nrk.no.

Britene feirer

Hertuginnen vil tilbringe natten på Lindo Wing ved St. Mary's Hospital.

Da fødselen var over var det kommet enda flere folk utenfor sykehuset og et stadig økende politioppbud til å passe på folkemengden. Folk jubler, synger og vaier med britiske flagg. De roper «It's a boy, it's a boy» (det er en gutt, det er en gutt).

Folk utenfor Buckingham Palace jubler over den nyfødte kongelige babyen

GLEDET SEG: Store folkemengder samlet seg ved Buckingham Palace og gledet seg naturlig nok over babynyheten.

Foto: John Stillwell / Ap

En talsmann for Buckingham Palace forteller at dronning Elisabeth II er henrykt over familieforøkelsen, skriver The Sun.

I en uttalelse sier prins Charles at han er enormt stolt over å ha blitt bestefar for første gangen.

– Både jeg og min kone er overlykkelige over fødselen til mitt første barnebarn. Det er et utrolig spesielt øyeblikk for William og Catherine, og vi er veldig begeistret for dem. Tiden som besteforeldre er en fantastisk tid i livet. Jeg er enormt stolt og glad over å bli bestefar for første gangen og vi gleder oss til å se barnet.

Flere hundre personer har møtt opp utenfor St. Mary's sykehus i London, der hertuginne Kate ble lagt inn for å føde mandag morgen. Hun og William ankom sykehuset klokken 04.30 mandag morgen. Fødselen forløp på normalt vis uten komplikasjoner.

Slottet og Obama gratulerer

Den norske kongefamilien sender sine gratulasjoner til kongehuset i Storbritannia, opplyser informasjonssjef Marianne hagen ved Slottet til NTB.

– Jeg og min kone Michelle er lykkelige på vegne av prins William og hertuginne Kate som vi gratulerer med det flotte øyeblikket det er å få sitt første barn, heter det i en hilsen fra USAs president Barack Obama.

Verdenspressen har ventet utenfor sykehuset i flere uker. Det har også de mest ihuga kongetilhengerne, gjerne drapert i britisk flagg.

Hertuginnen fødte på samme sykehus og i samme private fløy som prinsesse Diana fødte prins William og prins Harry. Ingenting har vært overlatt til tilfeldighetene ved sykehuset. En egen parkeringsplass har vært reservert for prins William, mens det har vært parkeringsforbud for andre pasienter utenfor sykehuset hele juli måned, for å forhindre at det skulle oppstå problemer.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Storbritannias statsminister David Cameron gratulerer Prins William og hertuginne Kate med fødselen. – Det er en fantastisk nyhet fra sykehuset, og jeg er sikker på at folk over hele landet feirer og ønsker paret alt det beste, sier han.

– Det er en fantastisk nyhet

– Får fire navn

Nyhetsbyrået AFP melder at døgnprisen for et standardrom i den private fløyen på St. Mary's-sykehuset der hertuginne Kate nå er innlagt, er 4.965 pund eller drøye 45.000 kroner.

Pressemeldingen om at prins William og hertuginne Kate har fått en sønn

PRESSEMELDINGEN: Her er pressemeldingen fra Kensington Palace med det glade budskapet.

Foto: Ap

Her kan du se video av at tronarvingens fødsel erklæres.

Prins William og hertuginne Kate fødte en sønn mandag. Her erklæres fødselen på sykehustrappa i London av en offentlig utroper.

Her erklæres tronarvingens fødsel

Navnespekulasjonene ble ikke mindre etter kongefødselen og TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland tror hovednavnet kan bli George.

– Den lille prinsen vil jo gå inn i arverekken til den britiske tronen og det vil måtte påvirke navnevalget. Prinsen vil tradisjonen tro få fire navn. Jeg tror ett av navnene kan bli Philip etter oldefar. Men hovednavnet tror jeg blir George, Albert eller James. Eller kanskje Henry, sier han til NRK.no.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt