Hopp til innhold
Analyse

Herrens motstandshær herjer igjen

Den fryktede og beryktede Herrens motstandshær er igjen på frammarsj. Og Joseph Kony er fremdeles på frifot.

Joseph Kony

Det er utlovet en dusør på seks millioner dollar for den som sørger for Joseph Kony blir tatt. Foreløpig er det ingen som har kunnet gjøre krav på pengene.

Foto: Stuart Price, File, Pool / AP

Etter noen år med få rapporterte angrep og en massiv jakt fra en internasjonal styrke, har den opprinnelige ugandiske opprørsgruppen begynt å røre på seg igjen.

Det viser nye tall og oppdaterte rapporter fra FN. Over 400 personer er bortført bare i år, 150 angrep gjennomført. Til sammen 160.000 mennesker er drevet på flukt.

Nye områder tappes for barn. Kidnappede unger ender som mordere og sexslaver, ifølge Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Er ungene store nok til å bære våpen, er det fint, hvis ikke får macheter holde. For at ungene skal få blod på hendene så fort som mulig, blir de tvunget til å drepe mindre lydige barn med klubber. Det forteller unger som har klart å rømme fra hæren, ifølge den norske Flyktninghjelpen.

Slik bygger man lojalitet og fellesskapsfølelse i Herrens motstandshær.

Lederen Joseph Kony og hans menn er ansvarlig for at mellom 10.000 og 30.000 barn har forsvunnet fra landsbyer i Sør-Sudan, Den sentralafrikanske republikk og Uganda.

Sistnevnte har vært mest utsatt. Det var der ugjerningene startet på slutten av 1980-tallet.

USA støtter innsatsstyrken på 5000 mann, som fremdeles leter etter Kony i et område på størrelse med Vest-Europa.

Joseph Konys leder det han selv kaller en motstandshær. Andre kaller dem terrorister og en røverbande.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Våpen funnet etter Herrens mostandshær i Sentralafrikanske republikk

I juni 2014 overga tre medlemmer av Herrens motstandshær seg. Soldater fra hæren i Den sentralafrikanske republikk teller over de beslaglagte våpnene.

Foto: Rodney Muhumuza / Ap

Kristen mystiske

Kony har vært sjefen for denne forvirrede hæren i over 20 år. Han var inspirert av Alice Lakwena og hennes Holy Spirit Mobile Force.

Medlemmer av Herrens motstandshær overgav seg

Sam Opio, Richard Okello og Walube Ojok var medlemmer av Herrens motstandshær inntil de overgav seg i juni 2014.

Foto: Rodney Muhumuza / Ap
Alice Lakwena

Alice Lakwena var en ugandisk opprørsleder. Hun døde i en flyktningleir i Kenya januar 2007.

Foto: - / AFP

Holy Spirit Mobile Force sloss mot regjeringshærens overgrep i nordområdene i Uganda på 1980-tallet. Lakwena så på seg selv som en profet og mente at regjeringsstyrkene kunne bekjempes med stokker og stein som våpen.

Hun fikk tilhengerne til å smøre seg inn med en spesiell nøtteolje på brystet. Oljen ville få geværkulene til å prelle av.

Det ble så mange beviser på at hun tok feil at hun rømte landet.

Meningsløse ugjerninger

Kony rekrutterte Lakwenas tilhengere. Han påberopte seg sterke åndelig krefter som medium og som talerør for Herren selv.

Av andre ble denne tidligere kirkekorsangeren blitt sett på som en forvirret kristenekstremist.

Han skal ha sagt at målet var et Uganda som skulle styres strengt etter De ti bud, nærmest som en kristen pendant til den islamske varianten som IS og Boko Haram ønsker å oppnå i sine kalifater.

I likhet med Boko Haram har også Herrens motstandshær bortført skoleungdom. I 1996 kidnappet de 139 jenter fra St. Marys College i Amboke, nord i landet.

Kony selv skal ha minst 60 koner, de fleste av dem kidnappede jenter.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Soldater fra hæren i Uganda sikrer en landsby fra Herrens motstandshær

Soldater fra den ugandiske hæren er på plass for å beskytte en landsby mot angrep fra Herrens motstandshær. Bildet er tatt 25. juni 2014.

Foto: MICHELE SIBILONI / Afp

Uten mål eller mening

Ifølge FN-rapporten Results of a field-based assessment of the civil conflicts in northern Uganda så har hæren til Joseph Kony verken en ideologi, et program, eller et politisk mål, bortsett fra egen makt.

Årsakene til han har kunnet holde på i snart 25 år, er mange og motstridende. Ennå har ingen fått æren for å ha forstått dette.

Ekstrem fattigdom, etnisk vold, marginalisering av nordområdene og overgrep fra den nåværende presidentens frigjøringshær, er noen elementer, men også afrikansk mystisisme og Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Kony skal også ha blitt brukt av aktører med ulike motiver for å støtte Herrens motstandshær.

Regjeringen i Sudan ble beskyldt for å gi Kony godt med våpen, den gangen Khartoum sloss mot Sør-Sudans frigjøringsbevegelse.

«Min fiendes fiende, er min venn», også i Afrika.

Ugandiske styrker har drevet «motstandshæren» ut av landet. Nå herjer den i Den demokratiske republikken Kongo, Den sentralafrikanske republikk og i Sør-Sudan.

Fredsforhandlinger har vært mislykket.

Flere i ledelsen er ettersøkt av Den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag, inkludert Kony selv. Mange mener at trusselen om å ende sine dager i et europeisk fengsel, har ødelagt sjansene for at Kony skal komme ut av bushen, legge ned våpnene og etterleve Det femte bud; «du skal ikke slå i hjel».

Samtidig har USAs utenriksdepartement utlovet en belønning på seks millioner dollar, til den som får fatt i lederen for Herrens motstandshær. Men foreløpig er det ingen tegn til mannen.

SISTE NYTT

Siste nytt