IS på offensiven – harde kamper inne i Kobani

Soldater fra Den islamske staten (IS) kjemper nå gatekamper inne i den syriske byen Kobani, rett ved grensen til Tyrkia. Nå øker frykten for en massakre dersom IS får kontroll over byen.

IS-flagg på åsside

Flagget til IS (Den islamske stat) vaier nå på en kolle utenfor den beleirede byen Kobani. Bildet er tatt fra byen Suruc på den tyrkiske siden av grensen.

Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Meldinger tirsdag morgen går ut på at IS-styrker nå kjemper mot den kurdiske militsen i gater øst, sør og vest i Kobani.

IS har beleiret og angrepet Kobani, kjent som Ayn-al-Arab på arabisk, i tre uker. Til tross for stadige flyangrep fra den amerikanskledede koalisjonen, har IS rykket nærmere byen dag for dag.

I går ble det meldt om kamper i tre bydeler øst i byen, mens kampene nå foregår på alle sider av byen.

Artikkelen fortsetter under twitterkartet som viser hvor kampene foregår.

Laster Twitter-innhold

Bomber dag og natt

Den London-baserte gruppen Syrian Observatory for Human Rights melder at amerikanske fly har bombet og beskutt IS-stillinger utenfor Kobani gjennom natten.

I morgentimene tirsdag fortsetter luftangrepene melder en journalist fra nyhetsbyrået AFP som ser angrepene fra tyrkisk side av grensen.

Til sammen har den USA-ledede koalisjonen utført nesten 2000 luftangrep mot mål i Syria og Irak siden de startet opp luftangrepene. Amerikanske kampfly har stått for over 90 prosent av flyangrepene.

IS har tunge våpen og stridsvogner. Det er derfor motstanden vår er begrenset og vi trenger flere luftangrep. Resten av verden er stille om den nært forestående massakren.

Lederen for Det kurdiske unionistpartiet i Syria, Asya Abdullah. / BBC

Til tross for de nesten 2000 luftangrepene har IS hatt fremgang på bakken både ved Kobani og andre steder.

Etter at IS-soldatene har kommet inn i Kobani er det også langt vanskeligere for koalisjonen å angripe dem fra luften når de kan hjemme seg blant både bygninger og sivile.

Frykt for massakre

Kurderledere frykter at det kan bli massakrer på sivile i stor stil dersom IS tar kontroll over byen.

– Det er fortsatt tusenvis av sivile igjen inne i byen og IS bruker tunge våpen. Hvis de ikke blir stoppet nå, kommer det til å skje en stor massakre, sier lederen for Det kurdiske unionistpartiet i Syria, Asya Abdullah, til BBC.

Over 180.000 mennesker har flyktet fra Kobani og områdene rundt og over grensen til Tyrkia siden IS-offensiven startet 16. oktober.

De kurdiske styrkene som kontrollerer Kobani har nå gitt alle sivile som er igjen i byen ordre om å evakuere byen.

Bilder fra Kobani viser likevel at mange sivile i stedet har tatt til våpen og slåss sammen med den kurdiske militsen mot IS.

Kurderne appellerer nå til verdenssamfunnet om hjelp til kampen mot IS.

– IS har tunge våpen og stridsvogner. Det er derfor motstanden vår er begrenset og vi trenger flere luftangrep. Resten av verden er stille om den nært forestående massakren, sier Asya Abdullah.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tyrkiske soldater

I forgrunnen tyrkiske soldater i Sucur på tyrkisk side av grensen, mens flagget til Den islamske staten (IS) vaier på bakketoppen i bakgrunnen.

Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Viktig strategisk by

Dersom IS klarer å ta byen, vil den ekstreme islamistgruppa få kontroll over en lang del av den syrisk-tyrkiske grensen.

Tyrkiske stridsvogner

Tyrkiske stridsvogner står på rekke og rad utenfor landsbyen Mursitpinar, rett overfor grensen fra Kobani. Så langt har de ikke fått noen ordre om å gå inn i konflikten.

Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Hvis de inntar Kobani vil IS få full kontroll over et territorium som strekker seg fra Mosul til Aleppo, sier kurderlederen Omar Sheikhmous til The Independent.

Kobani er et at de tre områdene i Syria der de fleste av landets anslagsvis 2,5 millioner kurdere bor.

Tyrkiske myndigheter er bekymret over IS' framgang i grenseområdene, og i forrige uke vedtok nasjonalforsamlingen at Tyrkia skal delta i den USA-ledede koalisjonen som forsøker å bekjempe IS i både Syria og Irak.

Lederen for det kurdiske partiet i Syria, PYD, skal ifølge The Independent ha møtt representanter for den tyrkiske etterretningstjenesten for å be om hjelp i kampen mot IS:

Ifølge avisen var svaret at de syriske kurderne i så fall blant annet må gi opp sitt krav om selvstyre, et krav som ble avvist.

Dermed står fortsatt tyrkiske soldater og stridsvogner oppmarsjert to-tre kilometer fra der kampene raser mellom IS og den kurdiske militsen. .

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt