Her styrer roboter trafikken

KINSHASA (NRK): De er tre meter høye, jobber døgnet rundt og sovner aldri på vakt.

Myndighetene i Kongo har fått laget roboter som skal dirigere trafikken i Kinshasa. Trafikkbetjentene er glade for å få avløsning.

Video: 200.000 koster vidunderet som kan oppdage pøpler på 300 meters avstand.

Midt i en rundkjøring i Kongos hovedstad står en tre meter høy robot med blanke solbriller. Overkroppen vrir seg til siden. En hånd går opp, rødt lys. Det hviner i bremser.

Roboten drives av solcellepanel

Trafikken står aldri stille i Kinshasa.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Byen med ni millioner innbyggere er kjent for kø og kaos. Vågale trafikanter respekterer verken trafikklys eller politi. Men folk adlyder roboten, forteller motorsyklisten Fabrice Kasadi:

– Politibetjentene er bare mennesker. Men robotens grønne og røde signaler kan du se på lang avstand. Alle respekterer den, sier Kasadi som stanser et øyblikket for å snakke med NRK før han igjen setter gassen i bånn.

Kvinne bak

På verkstedet til Womens Technology gjøres alt nøye for hånd. En ny robot svaier mens to elektrikere monterer fire overvåkingskameraer.

Sebastien Kirongozi

Sébastien Kirongozi.

Foto: Christine Præsttun / NRK

– Den oppdager pøbler på 300 meters avstand, sier Sébastien Kirongozi som er administrativ leder i bedriften. Han har gullkantede briller og et bredt smil.

Kona hans er ingeniør, oppfinner og drivkraften bak prosjektet. Denne dagen er Thérèse Izay Kirongozi i Frankrike for å bli intervjuet av fransk TV om den uvanlige trafikkbetjenten.

– Thérèse's robot har revolusjonert trafikken i Kinshasa, mener ektemannen og legger til at antall ulykker er kraftig redusert i rundkjøringene der robotene er utplassert.

Solenergi

Mens andre går hjem fra jobb, holder roboten koken. Et solcellepanel over hodet gjør at han verken sovner eller trenger kaffepauser.

Onde tunger skal ha det til at robotene er de eneste ikke-korrupte konstablene i byen.

NRKs fotograf filmer roboten i Kinshasa

NRKs fotograf Robert Lutta klatrer på roboten for å få gode bilder.

Foto: Christine Præsttun / NRK

De er likevel dyre å produsere og robotene har blitt kritisert for å ta midler fra viktigere tiltak i byens kaotiske og farlige trafikk. Hver robot koster 200.000 kroner og så langt er sju roboter plassert ut i rundkjøringer og ved gangfelt i Kinshasa.

Men en svett politibetjent NRK møter en sen kveld, roper over et lag av eksos og støy at han er fornøyd med roboten:

– Når det er veldig varmt og sola brenner, kan ikke vi stå her. Da er det bare roboten som kan holde ut, sier Kazadi Madilu før han unner seg en pust i bakken.

SISTE NYTT

Siste nytt