Hopp til innhold

Her spruter lavaen - få mil unna et atomkraftverk

Til tross for massive protester fra eksperter og lokalsamfunn, ble to atomkraftverk gjenåpnet nær vulkanen Sakurajima i Japan i fjor. Nå har vulkanen sitt andre utbrudd på kort tid.

Bilder av vulkanutbrudd på Jaban

VIDEO: Det er andre gang på kort tid at vulkanen Sakurajima i Japan har utbrudd.

Selv om utbruddet beskrives som eksplosivt, skal det ikke være fare for befolkningen på nåværende tidspunkt.

Vulkanen ligger like ved byen Kagoshima på øya Kyushu sør i Japan. Byen har over 600.000 innbyggere.

– Ettersom det også var utbrudd i høst, er man redd for at dette er starten på en større utbruddsperiode, sier atomfysiker i Bellona, Nils Bøhmer.

Risiko for atomkraftverk

Nils Bøhmer, Bellona

TROR DET BLIR MER AKTIVITET: To utbrudd på et halvt år, er et tegn på at det vil bli flere utbrudd og jordskjelv i området fremover, sier Nils Bøhmer i Bellona.

Foto: Mari Reisjå / NRK

Bøhmer forteller at vulkanen ligger i et område med mye seismisk aktivitet, og at man frykter større utbrudd og jordskjelv i fremtiden. Da kan de to atomkraftverkene i nærheten være utsatt.

Det nærmeste kraftverket, Sendai, ligger fem mil unna vulkanen. Dette var det første kraftverket som ble åpnet etter Fukushima-ulykken i 2011.

Fukushima-ulykken er den nest verste atomulykken i historien etter Tsjernobyl-ulykken i 1986. Flere hundre tusen mennesker ble evakuert bort fra den farlige strålingen, og mange har fortsatt ikke fått flytte hjem.

– Det var massive protester både fra eksperter og lokalbefolkningen da atomkraftverket ble gjenåpnet. Man ser at et jordskjelv som påvirker kraftverket, vil føre til store lokaler skader, sier Bøhmer.

Han tror ikke utbruddet i dag vil påvirke kjernekraftverket, men er redd for hva som vil skje i fremtiden.

Regjeringen ønsker å gjenåpne femti kraftverk

I dag er tre av de tidligere femti atomkraftverkene gjenåpnet etter Fukushima-ulykken.

I 2011 vedtok regjeringen å fase ut atomkraftverkene, men avgjørelsen ble tatt tilbake i 2014.

– I dag bruker Japan mye penger på å importere store mengder gass fra Qatar. De ønsker å være mest mulig selvforsynt i Japan, og regjeringen er pro-atomkraftverk, forteller Bøhmer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Japan Nuclear aerial

ATOMKRAFTVERK: Det kan få store lokale konsekvenser om kjernekraftverket Sendai får ødeleggelser på grunn av naturkatastrofer.

Foto: Hiroko Harima / Ap

Men det vil også kreve store summer å ruste opp atomkraftverkene så de er sikre for naturkatastrofer. Da strømmen gikk på Fukushima-kraftverket, smeltet tre av anleggets seks atomreaktorer fordi de ikke lenger ble nedkjølt. Dette førte til store mengder helse- og naturskadelig utslipp.

Bøhmer sier at det flere steder i Japan er umulig å bygge trygge atomkraftverk.

– Det er vanskelig for Japan drive atomkraftverk trygt, naturkreftene er så store at man ikke klarer å bygge dem trygge nok, sier Bøhmer.

SISTE NYTT

Siste nytt