Her spises stranda opp av havet på grunn av klimaendringene

RHODE ISLAND, USA (NRK): Stranda på Roy Carpenter Beach blir spist opp med 30 centimeter i året. Strandbutikken og sommerhusene må flyttes lenger inn på land. Her er også Trump-tilhengere enige i at klimaet endrer seg.

Stranda langs Roy Carpenter Beach, Rhode Island

Klimaendringer har ført til at havet stiger, slik at sjøen graver seg innover stranda ved Roy Carpenter Bech i Rhode Island.

Foto: Anders Magnus

Det er sensommer i New England. Sola varmer godt for strandgjestene. Til og med en dukkert i havet kan man tillate seg. Vannet er fortsatt varmt.

Egentlig altfor varmt. Her ved Roy Carpenter-stranda i Rhode Island har havtemperaturen økt med nesten 2 grader de siste 50 årene. Med tragisk utfall for mange av beboerne i den idylliske sommerhuskolonien.

Utsikt mot havet

Gene og Tom Kanazet har flott utsikt til strand og sjø fra terrassen sin. Men nå har det blitt for farlig å bo så nær bølgene. Sommerhuset må rives, og de må flytte helt bakerst i kolonien.

Foto: Anders Magnus

Må flytte fra de fineste tomtene

– Vi må flytte til baksiden av kolonien. Som du kan se, er vi veldig nær stranda her nå. Men alt har forandret seg så raskt på grunn av erosjonen.

Gene Kanazet og mannen Tom har flott utsikt til strand og sjø. Men sommerhuset deres ligger faretruende nær strandlinjen.

For et par tiår siden var det både vei og parkeringsplasser mellom dem og stranda. Siden 1960-tallet+- har sjøen vasket vekk mellom 30 og 45 meter av kysten.

De siste årene har erosjonen gått raskere og raskere. Det er bare spørsmål om kort tid før bølgene banker på plattingen foran hytta.

For å være føre var har derfor kolonien bestemt at huset til Gene og Tom, og alle de andre sommerhusene i første og andre rekke, skal rives. Deretter skal sommerhusene enten flyttes eller bygges nye på baksiden av kolonien, inn mot jordbrukslandet.

De mister utsikten, men beholder sommerhuset lenger enn om de hadde karet seg fast ytterst ute mot sjøen.

Dame med hund

Roy Carpenter Beach er en samling med 377 sommerhus i en koloni med tett samhold og gode venner.

Foto: Anders Magnus

Stormen tok alt

Dominic Gugliotti kan fortelle hvordan det går når man ikke er føre var. Dominic hadde også sommerhus i første rekke, med direkte utgang til stranden.

En av de siste dagene i oktober for sju år siden kom han ut til Roy Carpenter-stranda etter at orkanen Sandy hadde herjet ferdig med kyststripen.

– Det var ingen ting igjen. Hele sommerhuset hadde gått med i stormen og forsvunnet. Vi mistet tre meter gress, en meter med veranda og sju meter med hus.

Streker i sanden

– Her lå sommerhuset mitt, viser Dominic Gugliotti med streker i sanden. I 2012 ble hele huset feid på havet av stormen Sandy.

Foto: Anders Magnus

Nå streker han opp grunnmuren i sanden, der hytta en gang lå.

– Vi så direkte ut på sjøen fra stuevinduet. Om morgenen, med en kopp kaffe, var det ingen bedre steder på jorden enn å sitte her på verandaen. Fantastisk!

Men Dominic ville ikke flytte fra sommerhuskolonien. Han fikk en tomt i bakerste rekke og bygget nytt. Sammen med de andre som også hadde mistet eller fått ødelagt sommerhusene sine i stormen.

Butikken på stranda

Butikken på stranda ble flyttet hit i 2006 fordi den gamle ble tatt av havet. Men etter bare litt over ti år må den flyttes igjen.

Foto: Anders Magnus

Butikken flyttet to ganger

Robert Thoresen er av norsk avstamning. Sammen med søsteren Christa Sisson er det han som eier området til sommerhuskolonien, arvet fra bestefaren Roy Carpenter.

Viser fram flyfoto

Søskenparet Robert Thoresen og Christa Sisson må flytte familiebutikken for annen gang.

Foto: Anders Magnus

De to driver butikken som ligger i strandkanten.

Rob og Christa viser fram et luftfoto fra 2006. Da lå butikken mye lenger ute. Der hvor det nå bare er bølger, var det den gangen en bred strand.

– Vi flyttet butikken hit hvor vi er nå, forteller Christa.

– Men nå må vi bygge nytt igjen, helt bakerst i kolonien. Det har bare tatt litt mer enn et tiår før sjøen gravde seg helt inn hit.

Sol og sommer i september

Roy Carpenter Beach i Rhode Island er et flott sted for solhungrige og badegjester. Men hvert år forsvinner 30 cm av stranda på grunn av klimaendringer.

Foto: Anders Magnus

I Rhode Island er 2 graders grensen alt passert

I Parisavtalen fra 2015 blir det advart om at dersom temperaturen på jorda øker med 2 grader, kan det få katastrofale konsekvenser.

I USA er det allerede store områder hvor temperaturen har krysset denne 2-gradersgrensen. Ett av dem er langs kysten i den vesle delstaten Rhode Island.

Kystgeolog Janet Freedman fra Coastal Resources Management Council i Rhode Island forklarer hva som skjer.

– Målingene våre viser at havet stiger, og at økningen i havnivået nå skjer raskere enn før. Det er klimaendringer som forårsaker denne endringen, sier hun.

Freedman forklarer at fordi isen på Grønland smelter raskere, fører det til at kaldt vann strømmer sørover, hvor det møter det varme vannet fra Golfstrømmen, som kommer fra Mexico-golfen.

Fordi det er ulik tetthet i det varme og kalde vannet, fører dette til at Golfstrømmen får mindre hastighet.

Golfstrømmen har bremset ned de siste årene. Når det skjer, samles det mye vann her langs kysten vår, noe som får havnivået til å stige.

Røret viser erosjonen

– For to år siden dekket stranden hele dette røret. I løpet av disse to årene har vi mistet 60 centimeter, forteller Rob Thoresen.

Foto: Anders Magnus

Uenige om Trump – enige om klima

På stranda Roy Carpenter Beach har Kevin McCloskey slått seg sammen med Dominic Gugliotti og Rob Thoresen. De skal vise meg et annet hus, litt lenger borte på stranda og utenfor selve sommerhuskolonien.

På veien snakker vi om Trump. Både Rob og Kevin er rasende på presidenten, og mener at han er en katastrofe for klima og miljø.

– Jeg forstår ikke hvordan noen kan støtte det han sier og gjør, sier Rob.

– Her ser vi bokstavelig talt hvordan klimaendringene skjer, rett foran øyene våre. Jeg skjønner ikke hvordan man kan være uenig i det. Vitenskap er ingen meningsytring.

Dominic er forretningsmann og stemte på Trump. Han synes at presidenten har gjort mye bra for økonomien i USA. Men når det gjelder klimapolitikken til Trump, er han helt uenig.

Alle de tre kameratene er samstemte i at det er klimaendringene som har ført til at stranda deres forsvinner.

Gode venner

Kevin og Rob er lite begeistret for Trump, Dominic i midten har stemt på presidenten. Men de er enige om at menneskeskapte klimaendringer er virkelige og at de ser virkningene her på stranda.

Foto: Anders Magnus

Godt samhold

Kevin og Rob mener at Trump overhodet ikke har noen gode sider. Men likevel klarer de tre å holde en fin tone i diskusjonen og bevarer vennskapet.

– Det er det fine her i sommerhuskolonien, sier Kevin.

– Vi hjelper hverandre og er mye sammen. Det er et godt samhold her, uavhengig av hva man måtte mene om politikken.

Slik har han det ikke innad i sin egen familie.

– Broren min har ikke villet snakke med meg det siste halvåret. Han mener jeg er helt uvitende om politikk, kun fordi jeg ikke liker president Trump og politikken hans.

Kråkeslott på påler

Huset er flyttet to ganger, jekket opp og satt på betongpåler. Foran har eieren lagt rekker med sandsekker for å dempe erosjonen.

Foto: Anders Magnus

Kråkeslott på betongpåler

Vi går bort til et digert kråkeslott som står på meterhøye betongpåler. Kevin kjenner eieren.

– Dette huset er flyttet innover land to ganger, i tillegg til at det er jekket opp og satt på påler. Nå kan det ikke flyttes lenger innover. I stedet har de lagt masse sandsekker foran huset for å bremse erosjonen.

– Hvor lang tid tror du dette huset kan bli stående med den farten erosjonen har nå?

– Hvis de er heldige, får det kanskje ti år til. Så blir det slukt av bølgene.

Havna i Newport

Havna i Newport, Rhode Island. Mellom alle de dyre yachtene er klimaendringene allerede synlige. Temperaturen har steget raskere enn i andre deler av USA, og havnivået øker.

Foto: Anders Magnus

SISTE NYTT

Siste nytt