Hopp til innhold

Her smaker NRKs reporter på smog-marengs

På klimatoppmøtet i Paris får de besøkende en smakebit på luftforurensningen som vi puster inn gjennom lungene. Velkommen til smog-smaking på COP21.

På klimatoppmøtet i Paris får de besøkende en smakebit på luftforurensningen som vi puster inn gjennom lungene. Velkommen til smog-smaking på COP21.

VIDEO: Hvordan smaker egentlig luftforurensing? CoClimate gir deg svaret, dersom du tør å smake på en av deres smog-marengser.

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– På menyen i dag har vi marengs med smak av fotokjemisk smog fra Los Angeles.

Det er en setning man ikke hører så ofte. Selv ikke på verdens største samling for miljø- og klimaengasjerte her på COP21 i Paris.

Gabriel Harp, økolog og partner i CoClimate, står bak «kakedisken» inne på konferanseområdet og frister forbigående med gratis marengs, men med en bitter lærepenge.

Gabriel Harp fra CoClimate

Gabriel Harp vil gjøre folk mer bevisst på hva de puster inn i lungene ved å mate dem smog.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Harp holder opp en liten hvit skumtopp og gir den til NRKs reporter.

– Denne er laget av eggehvite og sukker som er pisket inn sammen med fotokjemisk smog tilsvarende den man finner i Los Angeles. Den er stekt under sterke UV-lys som skal simulere energien fra sollyset, forklarer Harp.

– Nå spiser du en bit av forurensingen som man puster inn i storbyen til daglig, sier Harp i det NRKs journalist tar hele margensen i munnen.

Fotokjemisk smog er en blanding av nitrogendioksid og hydrokarboner. Ettersom marengs består av 90 prosent luft, består smog-marengsen av 90 prosent smog.

Og den smaker det den inneholder. Sødmen av sukkeret som først treffer smaksløkene blir raskt overtatt av en kvalmende eksosaroma som varer og varer.

Økt bevissthet

I samarbeid med Edible Geography, WHO, Climate & Clean Air Coalition, Center for Genomic Gastronomy, og med støtte fra den norske regjeringen, har CoClimate-gruppen funnet en nyskapende måte å gjøre folk bevisste på konsekvensene av luftforurensingen.

Målet er å gjøre folk mer bevisst på hva de puster inn i lungene, gjennom hva de putter inn i munnen.

– Vi kvier oss for å spise en liten marengs med forurensning, men vi lar den samme forurensningen slippe inn i lungene daglig, sier Harp.

– Dette er vår måte å gi folk en litt annerledes opplevelse for å forstå konsekvensene av klimaendringene, sier Harp til NRK.

Smog tar liv

Millioner av mennesker puster daglig inn forurenset luft. 7,2 mill. dør hvert år av luftforurensning med partikler, viser rapporter fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Bare i Beijing dør 4000 mennesker hvert år på grunn av sykdom relatert til smog, viser en amerikanske studie utført av Berkley Earth.

Nivået av svevestøv i luften har enkelte steder rundt Beijing vært 40 ganger høyere enn WHOs anbefalte grenseverdier.

SISTE NYTT

Siste nytt