NRK Meny
Normal

Her plukker presidenten søppel på nasjonaldagen

I Tanzania har den ferske presidenten avlyst den planlagte nasjonaldagsfeiringen. Istedet har han oppfordret innbyggerne til å bli med på en søppeldugnad.

 John Magufuli

UVANLIG PRESIDENTJOBB: Tanzanias president John Magufuli plukket søppel i gatene i dag.

Foto: DANIEL HAYDUK / Afp

Egentlig skulle dagen i dag markeres med en militærparade og flere konserter. Det er slik nasjonaldagen feires hvert år i Tanzania, men i år ble 9. desember annerledes.

I forrige måned ga president John Magufuli beskjed om at han avlyste nasjonaldagen fordi det «ville være en skam» å bruke store pengesummer på en fest når landet sliter med et alvorlig kolera-utbrudd.

Istedet har han invitert innbyggerne til å plukke søppel.

– La oss jobbe sammen for å holde vårt land, våre byer, våre hjem og arbeidsplasser rene og sunne, sa den ferske presidenten mens han var ute og plukket søppel, skriver nyhetsbyrået AFP.

Korrupsjon

Stuntet blir sett på som en symbolsk handling. Presidenten har lovet å slå hardt ned på korrupsjon, som er et stort problem i Tanzania.

Flere tusen innbyggere i landet tok oppfordringen og ble med på dugnaden.

– Tanzania har endret seg. Dette er det nye Tanzania, sa en av deltakerne.

Bulldoseren

Etter at Magufuli kom til makten i oktober i år har han fått kallenavnet «The Bulldozer» (bulldoseren). Dette fordi han har kunngjort flere økonomiske kutt. Blant annet vil han ha slutt på at regjeringsmedlemmer drar på unødvendige utenlandsreiser.

I tillegg ga han direktøren for landets største sykehus sparken da han oppdaget at pasienter sov på gulvet.

På sosiale medier har hashtaggen #WhatWouldMagufuliDo blitt svært populær. Både i Tanzania og andre steder i Afrika bruker folk emneknaggen til å foreslå egne forslag til innsparinger.

Laster Twitter-innhold

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt