Hopp til innhold

Her mangler 37.000 syriske flyktninger alt

I flyktningleiren Dohuk i Nord-Irak finnes det nesten ikke vedovner, mat, vann og varme klær. Og nå kommer vinteren.

Krisen i Syria og i nabolandene rundt vokser for hver dag som går. FN anslår nå et nærmere en halv million mennesker har flyktet landet.

Og mange lever under svært dårlige forhold.

Gjørmeleir

37 000 flyktninger har krysset grensen fra Syria til flyktningleiren Dohuk i Irak, der er det mange som gruer seg til vinteren.

– Flyktningene her får utdelt knappe månedsrasjoner med blant annet ris og olje. De kurdiske myndighetene i regionen gjør sitt beste for å ta vare på flyktningene og har gitt dem oppholds- og arbeidstillatelse, men hjelpen de får fra det internasjonale samfunnet strekker ikke til, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres som nettopp besøkte leiren.

Ledelsen i leiren forteller at flyktningene i leiren mangler varmeovner, ulltepper og vinterklær og at vannforsyningen også er et problem, ifølge Norsk Folkehjelp.

Liv Tørres og Norsk folkehjelp i Dohuk

Liv Tørres besøkte nettopp flyktningleiren i Dohuk. Regnet høljet ned og hele leiren var et gjørmebad.

Foto: Norsk Folkehjelp

– Det var helt forferdelig der. Det var en ren gjørmeleir og det var iskaldt. Her lever mennesker uten vinterklær og uten varmeovner, og de får knapt med mat, sier Tørres til NRK.

– Skutt i ryggen da de flyktet

– Flyktningene jeg snakket med forteller at de frykter kulda som kommer nå.

Ifølge prognoser fra FN er det ventet at antallet flyktninger vil øke dramatisk de neste ukene og månedene. I løpet av januar kan tallet øke til 700.000.

– Mennesker her forteller helt forferdelige historier. De fleste flykter om natten og kan fortelle om hvordan familiemedlemmer har blitt drept og hjem som er ødelagt. De selv prøver å redde livet ved å flykte, men mange har også blitt skutt i ryggen i det de forsøker å komme seg over grensen, forteller Tørres.

Norsk Folkehjelp er i dag inne i flyktningleire i Libanon og i Irak, men er svært bekymret for situasjonen inne i Syria.

Kampene fortsetter

– Jeg har snakket med mange aktivister som kan fortelle om en ekstremt vanskelig situasjon i Syria. Det er daglige kamper og vi kjenner også til bruk av klasevåpen utenfor Damaskus.

For mens syrerne flykter og politikerne snakker, raser kampene i Aleppo og i Homs. I går eksploderte en bilbombe i Homs drepte 15 personer, og rundt den internasjonale flyplassen i Damaskus kjempes det på femte dagen.

Og ryktene svirrer om at et angrep på Damaskus er nært forestående.

– Vi jobber med å få hjelp inn til flyktningene og sivilbefolkningen i Syria nå og med å bedre situasjonen i Irak, sier Tørres.

SISTE NYTT

Siste nytt