Hopp til innhold

Her må hæren fly inn ekstra vann til tørste dyr

Dyr trenger hjelp til å takle hetebølge og tørke flere steder i Europa.

Alpehusdyr får hjelp fra militæret. Det har nesten ikke vært nedbør i området denne sommeren.

Alpehusdyr får hjelp fra militæret. Det har nesten ikke vært nedbør i området denne sommeren.

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Seks sveitsiske militærhelikoptre har fått et spesielt oppdrag i sommerheten. De neste to ukene skal de frakte opptil 400.000 liter vann til nesten tomme reservoarer ved fjellbeiter.

Bønder i området har nemlig bedt om hjelp til å få nok drikke til tusenvis av kuer, griser og geiter. Og til å unngå tørke som kan skape fôrmangel senere i år.

Sveits er et av de europeiske landene som har vært rammet av kraftig hetebølge i sommer. Det har også vært stor vannmangel i år, ifølge myndighetene i delstaten Fribourg.

Bonde Jacques Ruffieux sier hjelpen kom akkurat tidsnok.

– Vi var én og en halv dag unna å ikke ha noe i det hele tatt. Det var veldig nære på, sier han.

Uten den ekstra vannforsyningen måtte dyrene ha flyttet for å beite, til områder hvor vinterforsyningen av fôr vanligvis vokser nå.

Hæren måtte hjelpe til med å frakte vann under tørke i 2015 og 2018 også.

– Med global oppvarming er det sannsynlig at denne typen oppdrag vil skje oftere i fremtiden, sier hærsjef Mathias Tuescher.

Les også Hetebølger i Europa: Se den store forskjellen

Sammenligning av deler av Europa 16. juni og 16. juli 2022.

Dehydrerte ekorn

Det er ikke bare dyr i Sveits som sliter. Frankrike opplever sin tredje hetebølge denne sommeren, og den verste tørken noensinne målt.

Fugler, ekorn, pinnsvin og andre smådyr har blitt dehydrert eller underernært i heten, melder Reuters.

Dehydrerte og underernærte smådyr i Frankrike får hjelp på et mottak.

Dehydrerte og underernærte smådyr i Frankrike får hjelp på et mottak.

Rundt 200 ble reddet av et dyremottak i nærheten av Nice i starten av august. Flere hadde forlatt redet før de var gamle nok til å klare seg selv, for å søke tilflukt fra varmen.

– Det er en veldig, veldig varm sommer. De kan ikke klare seg på egen hånd, så vi henter dem, vi oppdrar dem, sier dyrepleier Laura Borderes.

I tillegg har flere bekker, innsjøer og dammer tørket ut. Det dreper insekter og larver som dyrene lever av

Les også Flere hundre har allerede omkommet av hetebølgen i Europa

En brannmann slukker brann

Pumper oksygen til fisken

Elven Tille, som går gjennom den lille landsbyen Lux, er vanligvis 50 meter bred. Nå kan man se tusenvis av døde fisk i uttørkede områder av elven, melder AP.

– Siden 2015 har vi hatt denne situasjonen mer eller mindre hvert år, bortsett fra 2021 da vi hadde en mer regnfull sommer. Nå har det dessverre blitt vanlig, sier Jean-Philippe Couasné, en miljøvernsjef i regionen Bourgogne-Franche-Comté.

På en ørretfarm i Oberursel i Tyskland prøver de å hjelpe fiskene ved å pumpe mer oksygen og vann inn dammene. Heten gjør også at det blir mindre oksygen i vannet, melder den tyske TV-stasjonen DEZDF.

Fisk får ikke nok oksygen og elver tørker ut

Fisk får ikke nok oksygen og elver tørker ut

Reddet hund fra bil

Storbritannia er på vei inn i en ny hetebølge. Temperaturene er ventet å komme opp i 35 grader de neste dagene.

Politiet i Nottinghamshire har nå bedt folk om ikke etterlate hundene sine i biler. Tidligere denne uka måtte de knuse en bilrute for å redde en hund fra varmen, viser en video delt av politiet.

Les også Britene koker i rekordhete – 40 grader målt for første gang

Klimaforskningen er klar på at menneskenes utslipp av CO₂ og andre klimagasser bidrar til hyppigere og mer intense hetebølger.

Kloden er i dag 1,1 grad varmere enn førindustriell tid. Verdens land har blitt enige om å begrense oppvarmingen av kloden til 1,5 grad. Enorme, raske utslippskutt må til om man skal få til det, og unngå de verste konsekvensene av klimaendringene, ifølge FNs klimapanel.

SISTE NYTT

Siste nytt