Her koster en pakke kondomer en månedslønn

Venezuela er i fritt økonomisk fall etter at oljeprisen har stupt. Nå anklages matvarekjeder for å gjemme bort matvarer og kondomprisen er skutt i været.

En kvinne foran tomme butikkhyller i Caracas

Tomme butikkhyller så langt øye kan se i en av de store supermarkedene i Caracas i januar i år.

Foto: JORGE SILVA / Reuters

President Nicolas Maduro

Nicolás Maduro har reit til Kina og andre OPEC-land for å forsøke å få det skakkjørte landet ut av den økonomiske hengemyra det befinner seg i.

Foto: -- / Afp

Det oljerike Venezuela er inne i sin verste økonomiske krise på flere tiår. Økonomien har krympet med 2,8 prosent siden i fjor og inflasjonen er på 64 prosent.

Nå er en av landets største supermarkedkjeder satt under offentlig administrasjon og sjefene arrestert etter at kjeden anklages for å gjemme unna varer, mens befolkningen står i timelange køer for å kjøpe de få basismatvarene som er igjen i butikkene.

– Må stå i kø for å ha sex

En annen vare det er stor manko på, i landet med en av Sør-Amerikas raskest voksende antall hiv-smittende og kontinentets nest høyeste ungdomsgraviditets rate, er kondomer.

– Landet er nå så skakkjørt at vi må stå i kø for å ha sex, sier den 31 år gamle reklamekonsulenten Jonathan Montilla til Bloomberg.

Det er kollapsen i oljeprisen, som står for 95 prosent av eksportinntektene, som har ført landet utenfor det økonomiske stupet.

Nå koster en 36-pakke med kondomer 4760 bolivars, eller rundt 6000 kroner, noe som ligger tett opp under landets minstelønn. Det er fortsatt mulig å skaffe seg billigere enkeltpakker på landets svartebørser, men apotekene og butikkene er nesten tomme.

– Akkurat nå finnes det nesten ikke kondomer i hele Venezuela. De få som kommer forsvinner nesten med en gang, sier Luis Acuna som jobber ved at av apotekene i hovedstaden Caracas til nyhetsbyrået AP.

Et av hovedproblemene er at internasjonale selskaper ikke lenger stoler på president Nicolás Maduro og hans regjering, og mange avventer nå den politiske krisen landet opplever.

– Vi har stoppet salget til Venezuela på grunn av den politiske situasjonen landet befinner seg i, heter det fra kondomprodusenten Durex sin talskvinne Reckitt Benckiser, ifølge Bloomberg.

En mann fyller bensin i Caracas

Regjeringen til Nicolás Maduro har begynt å forberede befolkningen i Venezuela på at prisen på bensin må økes. Prisen har ligget fast siden 1989 på rundt 15 øre literen, den billigste bensinen i verden.

Foto: JORGE SILVA / Reuters

Opposisjonsleder fengslet i ett år

Maduro lovet i 2013 å bygge egne kondom-fabrikker i Venezuela for å beskytte ungdommen fra de «kapitalistiske pornografene» som han omtalte dem som.

Men som mye annet i Venezuela har ikke dette blitt gjennomført.

Fortsatt sitter opposisjonslederen Leopoldo López fengslet etter at han ble arrestert den 12. februar i fjor, og fortsatt er statsapparatet overdimensjonert og alt for ineffektivt.

Nå reiser Maduro på frierferd til Kina og flere OPEC-land for å redde den skakkjørte økonomien, og i desember skal det etter planen holdes valg i Venezuela.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt