Hit sender Obama 30 000 soldater

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

USA skal doble antall soldater i Afghanistan. De første dro denne uken.

I dag har USA 34 800 soldater i Afghanistan. I løpet av seks måneder skal antallet nær dobles til 64 800.

I tillegg ber USA de europeiske landene om å bidra med ytterligere mellom 5 000 og 10 000 soldater i tillegg til de som allerede er i landet.

Svarer Europa ja kommer ISAF-styrken til å telle mellom 106 000 og 111 000 soldater.

Les også: - Krigen skal føre til fred
Les også: 16 politifolk drepne i Afghanistan
Les også: Fire drept i bombeangrep i Afghanistan

Det kan gi en kjærkommen tilførsel av ressursene som er i ferd med å bli trukket ut av det området der de norske styrkene befinner seg.

– Vi har sett at man har tatt en del ressurser i form av lokale afghanske styrker fra de nordlige områdene for å bruke dem i mer urolige regioner, sier kommandørkaptein og hovedlærer ved Forsvarets Høyskole Ola Bøe-Hansen til NRK.

US Marines til Afghanistan

SENDER INN ELITESOLDATER: 1 200 US Marines skal være på plass i Helmand-provinsen i Afghanistan før jul.

Foto: Paul J. Richards / Scanpix/AP

Årsaken er at de nordlige områdene der de norske styrkene er plassert har vært ansett som relativt rolige. Derfor overføres styrker og ressurser til mer urolige områder i sør og øst.

– Det har blitt påstått at overføringen av ressurser har blottlagt det nordlige Afghanistan, noe som har gitt taliban rom for å gro. Vi har allerede sett en økning i talibans aktivitet i området selv om dette fortsatt er beskjedent, sier Bøe-Hansen.

Flere styrker

Den norske kontigentsjefen i Afghanistan, oberst Kurt Arne Gimre, tror økningen i tropper kommer til å motvirke denne utviklingen.

– Detaljene rundt fordelingen er ikke helt klar, men de foreløpige tallene viser at rundt 2 000 av disse soldatene skal plasseres nord i Afghanistan. etter det vi kjenner til skal 400 av disse plasseres i den provinsen der den norske kontigenten befinner seg, sier Gimre til NRK.

Det kommer også til å øke sikkerheten til de norske soldatene som tjenestegjør i Meymaneh.

Operation Cobras Anger

Og troppeforlyttingen har allerede begynt. Ifølge US Marines' egne hjemmesider startet utsendelsen av 1 200 soldater fra US Marines' Task Force 1st Battalion.

Ifølge den engelske avisen The Daily Telegraph skal disse settes in i den pågående storoffensiven i den sørlige Helmand-provinsen, ett av områdene i Afghanistan der Taliban står sterkest.

Amerikanske soldater på patrulje etter et selvmordangrep i Kabul i Afghanistan i midten av november

DOBLER: USA dobler antall soldater i Afghanistan. Det gjør det tryggere å være norsk soldat i den norske ISAF-kontigenten.

Foto: Omar Sobhani / Scanpix/Reuters

De skal få følge av 500 ekstra soldater fra Storbritannia i samme operasjon.

– Per nå deltar 900 US Marines, én dansk pansertropp og rundt 150 soldater fra den afghanske hæren i denne oprerasjonen, skriver major Steven Cole, en talsmann for US Army i Afghanistan i en e-post til NRK.

Målet for offensiven er blant annet å få kontroll over byen Marje, byen som tradisjonelt har vært et fristed for Taliban, og som også har blitt brukt til produksjon og distribusjon av opium for å finansiere Taliban.

– Vi har ikke satt opp noen eksakt plan over hvor våre tropper skal plasseres enda, skriver Cole.

De resterende styrkene skal sendes innen sommeren.

Byer og tettsteder

Det som imidlertid er klart, er at troppene skal brukes til å sikre byer og tett befolkede områder sør og øst i Afghanistan. Samtidig skal man gi lokale millitsgrupper som er erklærte motstandere av Taliban opplæring, våpen og annet utstyr for å la disse bekjempe Taliban på landsbygda.

ISAF har også som mål å bygge opp en lokal afghansk sikkerhetsstyrke på 380 000 soldater som skal jobbe parallelt med de rundt 150 000 internasjonale soldatene som kommer til å befinne seg i landet om et halvt år.

Den strategien er ikke uten skjær i sjøen.

Da Sovjetunionen okkuperte Afghanistan på 1980-tallet, oppererte også disse med en strategi der de kontrollerte byer og tettsteder. Problemet var at opprørsstyrkene hadde kontroll over landsbygda.

De sovjetiske styrkene tapte krigen.

Sovjetiske soldater trekker seg ut fra Afghanistan

MÅTTE GI TAPT: Sovjetiske stridsvogner trekker seg ut av Afghanistan etter at Sovjetunionen mislyktes med sin okkupasjon av landet.

Det er heller ikke uproblematisk å bygge opp lokale millitsstyrker ettersom disse kan snu seg mot de internasjonale styrkene dersom de blir for sterke.

– Det er et godt poeng, og det er jo opprørernes prerogativ å starte på landsbygda. Det står sågar nedfelt som strategi i Maos skrifter. Derfor er det viktig at man får kontroll over de befolkningstette områdene samtidig som man ikke må blottstille andre områder. Historien har også vist at at oppbygging av lokale millitsgrupper har slått tilbake, men man er oppmerksom på fellene og tidligere feil når man etablerer denne oppbyggingen, sier Bøe-Hansen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt