Her hilser Kinas president på Norges ambassadør

Et sjeldent håndtrykk i en kald tid. I dag hilste Kinas president Xi Jinping og Norges ambassadør Svein O. Sæther. Det skjedde da over 50 land underskrev en bankpakt i Beijing.

Ambassadør Svein O. Sæther hilser på Kinas president Xi Jinping

Ambassadør Svein O. Sæther hilser på Kinas president Xi Jinping.

I dag underskrev 51 av 57 land på det som skal være grunnstrukturen i den nye internasjonale investeringsbanken, AIIB.

Det er bra at Norge er med i denne nye banken og det er helt naturlig at Norges ambassadør er med på en sånn type underskriftsseremoni, men utover dette legger ikke NHO noe mer i dette i forhold til det krevende bilaterale forholdet mellom Norge og Kina, sier direktør for næringspolitikk i NHO Petter Haas Brubakk.

Kinesisk initiativ

Kina tok initiativet til AIIB, Asian Infrastructure Investment Bank og skal ha 26 prosent av stemmene. De kommer ikke til å ha noen vetorett. India vil få 7.5 prosent av stemmene og Russland 5.9 prosent.

ASIA-AIIB/CHINA-STAKE Chinese President Xi Jinping poses for a group photo with the delegates attending the signing ceremony for the Articles of Agreement of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) at the Great Hall of the People in Beijing

I hvert fall her fikk Norges ambassadør ta del i Beijings gode selskap. Av de 57 landene som ønsker å være med i AIIB valgte seks land og vente med å signere. Norge ventet ikke.

Foto: POOL / Reuters

Konkurrent

Banken skal en startkapital på 100 milliarder dollar og skal investere i infrastruktur i Asia. Mange ser på banken som en konkurrent til Verdensbanken og den Asiatiske Utviklingsbanken. Sistnevnte er dominert av Japan som valgte å stå utenfor AIIB.

Norge ble sammen med land som Danmark, Sverige og Finland aksepterte som kandidat til å være med som grunnlegger og medlem av banken.

Les om oppløpet frem til 57 land sluttet seg til initiativet:

Kina utfordrer Verdensbanken – 40 land vil bli med i ny bank

Kinas nye prestisjebank: Er Norge med eller ikke?

USA Ikke helt blide

USA reagerte med dårlig skjult misnøye da deres nære allierte Storbritannia sa de ønsket å slutte seg til banken. Kort tid etter kunngjorde Frankrike og Tyskland det samme. I USA har ledende finanspolitiske aktører sagt at USAs hegemoni innen global kreditt blir utfordret av Kina.

SISTE NYTT

Siste nytt