Hopp til innhold

Her hilser Chavez og Clinton

Venezuelas president Hugo Chavez og USAs utenriksminister Hillary Clinton tok denne helgen hverandre i hånden under innsettelsen av Brasils president.

Hillary Clinton og Hugo Chavez

Ved innsettelsen av Brasils nye president møttes Chavez og Clinton.

Foto: Eraldo Peres / Ap

Det statlige venezuelanske nyhetsbyrået AVN melder at Chavez og Clinton diskuterte to spesifikke saker under en kort, uformell samtale. De var begge på besøk i Brasil for å være til stede under innsettelsen av Dilma Rousseff, landets første kvinnelige president.

– Hun hadde et spontant smil

– Vi hilste på hverandre. Clinton kom inn i rommet. Hun hadde et veldig spontant smil og jeg hilste like overstrømmende på henne. Det var et hyggelig øyeblikk, sier Chavez til TV-kanalen VTV.

Hillary Clinton og Hugo Chavez

Endelig et håndtrykk mellom president Chavez og utenriksminister Clinton.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

Det er ikke kjent hva de to snakket om. Foreløpig har ikke det amerikanske utenriksdepartementet kommet med noen opplysninger om samtalen.

De diplomatiske forbindelsene mellom Venezuela og USA har en stund vært vanskelige.

Chavez var ingen stor tilhenger av George W. Bush, USAs forrige president. I generalforsamlingen i FN kalte han i 2006 blant annet Bush for en djevel, og mente at det dagen etter at Bush var i New York fremdeles luktet svovel i FN-bygningen.

Diplomatisk krøll

I forrige uke opplyste det amerikanske utenriksdepartementet at de hadde trukket tilbake visumet til Venezuelas ambassadør til Washington.

Handlingen var et svar på at Venezuela ikke godtok de diplomatiske bevisene til Larry Palmer, USA nominerte til ambassadørstillingen i det søramerikanske landet, kunne utenriksdepartementets talsmann Mark Toner opplyse.

Tidligere hadde Toner sagt at diplomatiske forbindelser med Venezuela var i USAs interesse.

– Vi mener at det er i vår interesse å ha en ambassadør i Caracas, slik at vi kan komme med våre synspunkter og ha en løpende samtale med regjeringen der. Det er spenninger i forholdet, og det er nettopp derfor vi mener det er viktig å opprettholde forbindelsene, sa Toner.

– Uakseptable utspill

Fra Venezuelas regjering er det uttalt at de anser uttalelser som Palmer har kommet med om landet, som uakseptable utspill.

Som svar på spørsmål fra den amerikanske Indiana-senatoren Richard Lugar, sa Palmer i fjor at han var bekymret for ytringsfriheten i Venezuela, og at det var klare forbindelser mellom den venezuelanske regjeringen og colombianske geriljaer.

«Venezuela anser at innholdet i disse uttalelsene forbereder innblanding og intervensjonisme fra noen som ikke engang har kommet til Venezuela ennå», sto det i en uttalelse fra den venezuelanske regjeringen i fjor.

SISTE NYTT

Siste nytt