NRK Meny
Normal

Her havner arbeidere og flypassasjerer i vill slåsskamp

Pensjonsopprør i Brasil.

Streik over hele Brasil

AMPERT: TV-bildene fra Reuters viser demonstranter, passasjerer og vakter i en vill slåsskamp med køller, slag og spark.

Offentlig transport ble lammet i Brasils store byer etter foreslåtte endringer i arbeidsloven og pensjonssystemet. Brasilianske arbeidere gikk til streik, demonstranter blokkerte veier og sloss med politiet.

Slåsskamp på flyplassen

Opprørere forsøkte å skape kaos på Santos Dumont-flyplassen i Rio de Janeiro. TV-bildene fra Reuters viser demonstranter, passasjerer og vakter i en vill slåsskamp med køller, slag og spark.

Noen arbeidere på jobb skal ha blitt med på demonstrasjonene, men bare et fåtall flyvninger ble kansellert.

I São Paulo ble veiene til byens to største flyplasser sperret, og politiet brukte tåregass for å bryte opp en av demonstrasjonene, skriver nyhetsbyrået AP.

Dyp krise

Medlem i bevegelsen for hjemløse arbeidere i Brasil holder opp et banner

PROTEST: Medlem i bevegelsen for hjemløse arbeidere i Brasil holder opp et banner i Brasília.

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

I landets største by São Paulo stoppet de fleste togene og bussene i morgenrushet. Metroen sto hele dagen i hovedstaden Brasília, mens mange busser var ute av drift i Rio de Janeiro.

Fagforeningene mener de foreslåtte endringene til president Michel Terner vil gjøre arbeidstakerne for sårbare,

Brasils økonomi er i dyp krise. Temer har hevdet at de foreslåtte endringene vil være til fordel for brasilianere i det lange løp. Han advarer om at bedrifter vil gå konkurs uten en pensjonsreform.

For ti dager siden brukte politiet tåregass og vannkanoner mot sine egne i en lignende demonstrasjon.

De demonstrerende politimennene knuste glassdørene i kongressbygningen i hovedstaden Brasília før de ble drevet tilbake av kongressens eget spesialpoliti.

Protester i Brasil. Et medlem i Brasils bevegelse for hjemløse arbeidere foran brennende barrikade

PROTESTER I BRASIL: Et medlem i Brasils bevegelse for hjemløse arbeidere foran en brennende barrikade i hovedstaden Brasília.

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

13,7 prosent ledige

13,7 prosent er arbeidsledige i Brasil, og fagforeningene sier at kutt i rettigheter og pensjon kan få dramatiske konsekvenser.

– Vi krever våre rettigheter som arbeidere. Landets president har foreslått en lov som gjør at folk skal jobbe mer og leve mindre, så du vil bare motta pensjonen når du dør, sier Edgar Fernandes, en havnearbeider som protesterte i Rio.

En politimann med gassmaske står foran opprørere i Rio de Janeiro.

BRUKTE TÅREGASS: En politimann med gassmaske står foran opprørere i Rio de Janeiro.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / AFP

Uenige om streikens omfang

Fagforeningen CUT opplyser at rundt 35 millioner brasilianere, over en tredel av arbeiderne, holdt seg hjemme. Men regjeringen hevder streiken ikke var så omfattende.

– Vi har ingen streik, vi har store opptøyer. Det er ikke en nasjonal streik, fordi både handel og industri fungerer, sier justisminister Osmar Serraglio til Joven Pam radio.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt