NRK Meny
Normal

Nabolag opp i røyk etter storbrannen i Colorado

Den enorme skogbrannen i Colorado nærmer seg storbyen Colorado Springs. Flere hundre hus i forstaden Mountain Shadows er allerede fortært av flammene.

Colorado brann

Deler av forstaden Mountain Shadows er fullstendig fortært av flammene etter storbrannen.

Foto: RJ Sangosti / Ap

Luftfotoet over viser litt av ødeleggelsene til den pågående storbrannen i Colorado. Flere titall boliger, totalt utbrent, i Mountain Shadows, en av forstadene til Colorado Springs.

Delstatens nest største by med rundt 400.000 innbyggere trues nå av brannen, som har vokst seg over dobbelt så stor siden onsdag.

Blant dem som har måttet flykte fra flammehavet er Steve Urvik fra Ulsteinvik. Sammen med familien ble han evakuert da brannen nådde Mountain Shadows onsdag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Noah Kostanian Urvik

Noah Kostanian Urvik (5) har måtte flykte fra brannen sammen med pappa Steve.

Foto: Privat / NRK

Urolige og evakuerte

Urolige innbyggere håper nå situasjonen - og vinden - snur. Mange har ikke fått informasjon om hvordan det står til med hjemmene sine. Myndighetene i delstaten mener det fortsatt er for farlig å ta seg i mange av de mest utsatte områdene.

– Jeg ble evakuert lørdag. Jeg har ingen klær - ingenting, sier Virginia Caldwell, mens hun holder rundt sin 18 måneder gamle datter et samlingspunkt i regi av Røde Kors.

Caldwell sier hun foreløpig ikke vet om huset hennes er at av rundt 300 som foreløpig har blitt fortært av flammene.

Ordfører i Colorado Springs, Steve Bach, sa til reportere at han ikke kunne gi et eksakt tall på ødelagte hjem, annet enn at det var snakk om «flere hundre».

Artikkelen fortsetter under videoen.

Brannmannskap har fortsatt ikke kontroll på storbrannen i Colorado.

VIDEO: Myndighetene har fortsatt ikke kontroll på den enorme skogbrannen i Colorado.

36.000 evakuert

Varm og sterk vind har vært en medvirkende årsak til at amerikanske brann - og redningsmannskaper ikke har klart å få kontroll på storbrannen. Totalt er 36.000 mennesker evakuert fra hjemmene sine.

Fjellene i området er for de meste skogkledde, noe som har gitt ytterligere næring til det voksende flammehavet.

Situasjonen er blitt så alvorlig at president Barack Obama planlegger et besøk fredag.

Onsdag snakket han både med guvernør John Hickenlooper og borgermester Steve Bach i Colorado Springs for å tilby føderal hjelp.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Brann Colorado

Et brannhelikopter over deler av skogbrannen i Waldo Canyon.

Foto: RICK WILKING / Reuters

– Bedring i været

Brannen, som oppsto i Waldo Canyon før helgen og hittil har brent over 6.000 hektar skog og fjell, har inntil nå vært helt ute av kontroll. Den har med letthet forsert flere av hindrene brannmannskaper har satt opp.

Nyhetsbyrået AFP melder imidlertid at en endring i været torsdag gir økt grunn til optimisme.

– Det finnes ikke et virkemiddel vi ikke vil bruke. I dag skal vi være utrolig aggressive, sier brannkommandør Rich Harvey.

Sommerbranner er vanlige i fjellene i Colorado, men beveger seg sjelden over i befolkede områder, slik tilfelle er denne gangen. Innbyggerne i Colorado Springs håper på værgudene kan være med på å redde hjemmene deres i Colorados nest største by.

For noen er den kampen allerede tapt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt