Hopp til innhold

Her har akkurat Russland bombet en IS-oljetransport

Bildene som det russiske forsvarsdepartementet har frigitt i dag skal vise lastebiler fullastet med olje på vei inn i Tyrkia.

Oljetransport i Syria bombet av russere

Forsvarsdepartementet i Russland friga i dag disse bildene som skal vise IS-lastebiler fullastet med olje på vei inn i Tyrkia.

Foto: Ap

Russland har lenge anklaget Tyrkia og personer nær president Recep Erdogan å tjene store penger på å kjøpe billig olje fra ekstremistorganisasjonen IS, som pumper opp olje fra de enorme oljefeltene i Nord-Irak.

2000 lastebiler

Og på fredag gikk russiske fly på nytt til angrep på en lastebilkolonne som skal ha fraktet olje.

– Tankbiler fortsetter å frakte olje over grensen til Tyrkia, heter det i en uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet i dag.

Ifølge russiske myndigheter har de ødelagt 37 oljeinstallasjoner og bombet 17 lastebilkolonner, med til sammen 2000 lastebiler siden landet engasjerte seg i krigen i Syria i slutten av september.

Tankbilene er, ifølge russiske myndigheter, på vei til den tyrkiske grensebyen Batman sørøst i landet, men nå ser de en nedgang.

– Tallet på tankbiler er nå redusert til 265, ifølge russerne, som mener ekstremistene nå ser etter alternative ruter for sin lukrative virksomhet.

Til tross for de lange omveiene så er det fortsatt Tyrkia som er endestopp for denne oljetransporten, heter det videre fra det russiske forsvarsdepartementet, som trekker frem byene Reyhanli og Iskenderun som nye mål for lastebilene.

Nekter for innblanding

De tyrkiske myndighetene og president Erdogan har hele tiden nektet for at Tyrkia handler olje fra illegitime aktører.

– Regjeringen i Ankara gjør aktive grep mot smugling av drivstoff, sa presidenten tidligere i desember og krevde bevis fra dem som anklager tyrkiske myndigheter for å samarbeide med IS.

Financial Times dokumenterte tidligere i høst hvordan andre opprørsgrupper og Assad-regimet handler olje og gass fra IS-kontrollerte felt i Syria.

Og Sikkerhetsrådet vedtok nå i desember en resolusjon som oppfordrer FNs medlemsland til å kriminalisere alle former for finansiering av IS.

– Om vi kan få tilgang til lommeboken og kassa deres, på en intensivert og mer aggressiv måte, så kommer det til å få store følger for deres evne til å føre krig, mener USAs FN-ambassadør Samantha Power.

SISTE NYTT

Siste nytt

Avisa New York Times har offentleggjort nye videoar frå Butsja i Ukraina som viser at russiske soldatar bortfører menn som kort tid etter vart funne drepne.

Nye videoar skal dokumentere drap i Butsja

Avisa New York Times har offentleggjort nye videoar frå Butsja i Ukraina som viser at russiske soldatar bortfører menn som kort tid etter vart funne drepne.