Her går det galt med raketten til Elon Musk

En helt ny rakett fra romfartsselskapet SpaceX skulle lande etter endt oppdrag. Det gikk ikke etter planen.

Se når raketten til Elon Musk havner i sjøen

Se når raketten til Elon Musk havner i sjøen

Falcon 9 raketten fra SpaceX hadde i en høyde av 70 kilometer over bakken gjort unna jobben den hadde blitt satt til. Det var onsdag kveld, denne uken. Romfartøyet Dragon var på vei til Den internasjonale romstasjonen. Det eneste bæreraketten skulle gjøre, var å komme seg tilbake til oppskytningsstedet for å lande på bakken.

Å lande raketten er noe SpaceX har gjort mange ganger.

Selskapet har spesialisert seg på å kutte kostnader ved å bruke bærerakettene om igjen. Denne gangen virket alt å være normalt. Raketten hadde gjennomført to av tre nedbremsinger, og falt fritt gjennom en atmosfære som ble tykkere og tykkere.

Rakett fra SpaceX rett før den treffer havoverflaten

RETT OVER HAVOVERFLATEN: Dette er øyeblikket raketten slutter å spinne. Det skjedde samtidig med at landingsbenene ble foldet ut. I prinsippet kunne den ha landet trygt på land.

Foto: JOE SKIPPER / Reuters

Det var da det gikk galt.

SpaceX kuttet direktesendingen noen sekunder etter at raketten begynte å oppføre seg unormalt. Raketten virket ute av kontroll, og så ut til å være på vei mot et brutalt møte med bakken ved Cape Canaveral Air Force Station i Florida. Der er det mye dyrt utstyr og mange mennesker.

Videoen som følger med denne saken viser det SpaceX ikke viste i den direkte videostrømmen.

Raketten spinner raskt, omtrent én rotasjon i sekundet. Det mulig å se kystlinjen i Florida komme inn og ut av videobildet. Etter en stund blir det klart at raketten ikke kommer til å treffe land. Den har kurs mot havet. Rett før den når havoverflaten, slutter den å spinne.

Den gjennomfører det SpaceX, med et snev av ironi, kaller en «vannlanding», før den tipper over.

Raketten Falcon 9 i havet utenfor Florida

FLYTER GODT: Det nedre trinnet i Falcon 9 raketten flyter utenfor rombasen i Florida. Raketten har tunge motorer i den nedre delen, men med alle tankene tomme, så har den god flyteevne.

Foto: SpaceX

SpaceX angrer

Etter omtrent 20 minutter sender grunnlegger av SpaceX, Elon Musk ut meldinger på Twitter. Han skriver at å kutte direktesendingen var feil, selskapet skal vise alt som er bra, og alt som er dårlig.

Laster Twitter-innhold

Så beskriver Musk det som kan se ut til å være feilen. Raketten har fire styrefinner som drives av hydraulikk.

Laster Twitter-innhold

Pumpen som leverte hydraulikkvæske stanset. Da ble det vanskelig å opprettholde en stabil stilling i luften.

Raketter lander på land etter SpaceX oppskytning

KAN DETTE GODT: Slik ser det ut når to raketter fra SpaceX lander samtidig. Det skjedde tidligere i år da selskapet sendte opp raketten Falcon Heavy.

Foto: HANDOUT / Reuters

Ikke fare for folk

På en pressekonferanse et par timer senere, forsikret SpaceX at raketten ikke ville ha styrtet på land.

– Raketten er ganske smart, den vet hva den skal gjøre dersom noe går galt, sa sikkerhetssjefen i SpaceX, Hans Koenigsmann.

Når det nedre trinnet i en Falcon 9 rakett er på vei tilbake, så har den først kurs mot et punkt i havet. Dersom noe går galt, vil den falle ned der. Dersom nedturen fortsetter normalt, så vil dette punktet flytte seg nærmere mot land, og til slutt være på land.

Da feilen oppsto, hadde raketten kurs mot havet.

– Selv om det hadde skjedd noe galt da raketten var over land, så vet den hvor bygningene er og hvor det er trygt å styrte. Den ville ha satt kurs dit, sa Koenigsmann.

SISTE NYTT

Siste nytt