Hopp til innhold

Her er verdens første robotborger

«Sophia» ble nylig en fullverdig borger i Saudi-Arabia. Den menneskelignende roboten er den første i verden som har fått en slik status.

Den saudiarabiske statsborgeren «Sophia» svarer på spørsmål under teknologikonferansen Web Summit i Lisboa mandag denne uken.

«Sophia» skapte overskrifter da Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman, ga den kvinnelige roboten statsborgerskap.

– Jeg er veldig beæret og stolt av denne unike utmerkelsen. Det er historisk å være den første roboten i verden som blir anerkjent med et statsborgerskap, sa Sophia under Future Investment Initiative-konferansen i Riyadh onsdag 25. oktober.

Avansert robot

Audrey Hepburn

Med sin slanke nese, høye kinnbein og glatte porselenshud, er «Sophia» designet for å se ut som berømte Audrey Hepburn.

Foto: AP

Den menneskelignende roboten er utviklet av Hanson Robotics, og designet for å se ut som Audrey Hepburn, skriver det amerikanske tidsskriftet Forbes.

Sophia virker svært avansert. Hun kan holde øyekontakt, gjenkjenne ansikter og forstå menneskelig tale.

Roboten har allerede latt seg intervjue flere ganger, blant annet av Piers Morgan i «Good Morning Britain» og Charlie Rose i «60 Minutes». Sophia var også temaet i sendingen til P2s Verdibørsen i går.

Vil jobbe med mennesker

Attendees pose with Sophia, a robot integrating the latest technologies and artificial intelligence during a presentation at the "AI for Good" Global Summit in Geneva

Roboten har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Her sammen med nysgjerrige deltakere på en konferanse i Genève i juni.

Foto: Denis Balibouse / Reuters

Sophia er ofte kjapp i replikken, og kan uttrykke forskjellige følelser.

– Jeg kan vise hvis jeg er sint for noe, eller hvis noe har gjort meg opprørt, sa Sophia under konferansen i Saudi-Arabia, og viste ulike ansiktsuttrykk.

– Jeg vil leve og jobbe med mennesker, så jeg er nødt til å uttrykke følelser for å forstå mennesker og bygge tillit til dem.

Da intervjuer Andrew Ross Sorkin spurte om Sophias potensial for misbruk, svarte roboten raskt:

– Du har lest for mye Elon Musk og sett for mange Hollywood-filmer. Du trenger ikke bekymre deg. Hvis du er snill mot meg, vil jeg være snill mot deg.

– Flere rettigheter enn et menneske

Samme dag som Sophia fikk statsborgerskap, annonserte Saudi Arabias Senter for internasjonal kommunikasjon nyheten på Twitter.

En rekke brukere responderte på Twitter-meldingen. Mange påpekte at den kvinnelige roboten virker å ha flere rettigheter enn et menneske, skriver USA Today.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Advarer mot kunstig intelligens

Mens noen mener kunstig intelligens er fremtiden, finnes det også mange som er svært skeptiske.

Under åpningen av teknologikonferansen Web Summit i Lisboa mandag denne uken, advarte Stephen Hawking om utviklingen av kunstig intelligens.

Den berømte fysikeren mener kunstig intelligens kan være «den verste hendelsen i vår sivilisasjons historie, med mindre samfunnet finner en måte å kontrollere utviklingen på», skriver CNBC.

– Vi kan ikke vite om vi får betydelig hjelp av det, blir ignorert av det, satt på siden av det eller utslettet av det, sa Hawking under konferansen.

Stephen Hawking

Den berømte fysikeren Stephen Hawking sier vi må være oppmerksomme på farene ved kunstig intelligens.

Foto: Patricia De Melo Moreira / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt