Her er Trumps kandidater til Mexico-mur

De seks finalistene har satt opp sine prototyper rett ved grensen til Mexico.

Trumps mur mot Mexico bygges

VIDEO: Prototypene settes på plass like ved grensegjerdet mot Mexico. (Foto: Reuters)

USAs president Donald Trump fortsetter prosjektet med å bygge en mur mot Mexico, som var et av de mest sentrale løftene i valgkampen.

Seks entreprenører fikk 30 dager på seg til å bygge sine prototyper, som nå er satt opp like ved grensen mellom San Diego og Tijuana sørvest i California.

To av dem bygger to forskjellige prototyper. Dermed er det nå åtte alternativer som skal testes for å se hvor mye de tåler, hvor vanskelig det er å klatre over dem og om det er mulig å grave tunneler under dem.

Trump har kommet med forskjellige krav siden valgkampen, blant annet at muren skal være «estetisk tiltalende». Han har også foreslått å dekke den med solceller for å tjene penger på den, og ønsket seg en mur man kunne se gjennom.

Han har lovet å inspisere prototypene personlig for å velge den beste, men det er ikke kjent når en avgjørelse vil bli tatt.

Mur mot Mexico

Prototypene er godt synlige fra Mexico. Her fra grensegjerdet utenfor Tijuana.

Foto: Guillermo Arias / AFP

Kan ta tre år å bygge

Sikkerhetsdepartementet har sagt ja til å ta regningen for prototypene, som er anslått til en halv million dollar hver.

Trump har hevdet at muren vil koste rundt åtte milliarder dollar, men andre beregninger varierer fra 15 til 25 milliarder dollar. Ifølge Reuters viser Sikkerhetsdepartementets interne dokumenter at prisen kan bli opptil 21,6 milliarder dollar, og at muren kan ta tre år å bygge.

Trump har hele tiden insistert på at Mexico skal betale for muren, noe president Enrique Peña Nieto har avvist gjentatte ganger.

Han har heller ikke fått støtte i Kongressen til å la skattebetalerne finansiere muren.

Denne uka forsøkte Trump å forhandle med Kongressen ved å kreve finansiering av muren i bytte mot å la 800.000 ulovlige innvandrere som kom til USA som barn, såkalte «drømmere», bli i landet.

Demokratenes ledere kom med en felles uttalelse der de kalte kravene urimelige og et useriøst kompromissforslag.

Under et valgmøte i Nord-Carolina mandag lovte Donald Trump å bygge en mur mot grensen til Mexico, så «høy som taket her».

SISTE NYTT

Siste nytt