NRK Meny
Normal

Her er terroristene inne på Bardo-museet

Tunisiske myndigheter har offentliggjort en ny video av terroristene inne på Bardo-museet i Tunis. Mange av ofrene ble skutt da de forsøkte å flykte, sier lege.

Ny video publisert av tunisiske myndigheter viser mennene bak terrorangrepet i Tunis, inne på museet.

UNGE TERRORISTER: Denne videoen, offentliggjort av tunisiske myndigheter lørdag, viser det som skal være de to gjerningsmennene inne på Bardo-museet under angrepet.

Det er innenriksdepartementet i Tunisia som på sin Facebook-side lørdag publiserte den nye videoen, som viser overvåkningsbilder av det som skal være de to gjerningsmennene bak angrepet.

Tunisisk politi har tidligere opplyst at de to skal være tunisiske statsborgere, og at de har fått terrortrening i nabolandet Libya. Totalt 23 personer ble drept da de unge mennene åpnet ild inne på museet onsdag. De to ble deretter skutt og drept av sikkerhetspoliti.

Videoopptakene skal være gjort før terroristene løsnet skudd. Opptaket viser de to som går rundt i museet, tilsynelatende på leting etter ofre. Et av opptakene viser også at de gjerningsmennene møter en ubevæpnet mann med sekk, som småløper vekk etter å ha møtt de væpnede mennene.

– Mange skutt i ryggen

Totalt 23 mennesker ble drept i gisselaksjonen tidligere denne uken. I tillegg ble 43 personer såret, for en av disse er tilstanden fortsatt kritisk. Blant de døde var turister fra Italia, Japan, Frankrike, Spania, Colombia, Storbritannia, Belgia, Polen og Russland.

Dr. Chadli Dziri, som har behandlet flere av de sårede, sier at skuddskadene tyder på at mange har blitt skutt under flukt. Dette fordi mange av de sårede var skutt i ryggen, sier Dziri til nyhetsbyrået AFP.

Tunisiske myndigheter sier lørdag at man har hatt fremgang når det gjelder etterforskningen av angrepet.

– Det har vært en utvikling i saken, men av hensyn til etterforskningen vil vi ikke oppgi noen detaljer, sier Sofiene Sliti, talsperson for påtalemyndigheten til AFP.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TUNISIA-SECURITY A still image taken from video shows tourists running for cover as armed men stand guard at Tunisia's national museum in Tunis

REDDE: Vettskremte publikummere søkte tilflukt da de to gjerningsmennene begynte å skyte inne på Bardo-museet tidligere denne uken.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Aksjon mot ekstremister

Tidligere lørdag ble det kjent at totalt 20 personer er pågrepet i forbindelse med angrepet. De 20 er antatte islamister. 10 av dem mistenkes for å ha vært direkte involvert i gisselsituasjonen.

Det er ikke kjent om dette tallet inkluderer de ni personene som allerede er arrestert. Blant disse er faren og søsknene til en av gjerningsmennene. Tunisiske myndigheter har også opplyst at en mann ved navn Maher Ben Mouldi Khan er etterlyst, mistenkt for å medvirket til angrepet.

– Det pågår en stor operasjon mot ekstremister, forklarte innenriksminister Mohamed Ali Aroui på en pressekonferanse lørdag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tunisia Attack

SIKKERHET: Væpnede politistyrker står ved en ambulanse som er klar til å frakte vekk sårede etter angrepet. Det er tidligere kjent at sikkerheten ved museet skal ha vært svært mangelfull da angrepet skjedde.

Foto: Ali Ben Salah / Ap

Krangler om hvem som står bak

I tillegg til overvåkningsvideoene har tunisiske myndigheter offentliggjort to stillbilder av det som skal være terroristenes lik. Tunisisk politi har opplyst at gjerningsmennene heter Yassine Laabidi (20) og Hatem Khachnaoui (26).

Ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) hevdet kort tid etter terrorangrepet å stå bak aksjonen. I et lydopptak som er publisert på nettet, kaller IS angrepet for «den første dråpen i regnbygen», og de to antatte gjerningsmennene hylles som «IS' riddere», ifølge observatørgruppen Site.

Samtidig har Twitter-kontoer tilhørende en gruppe med tilknytning til Al Qaida i Tunisia hevdet å stå bak.

De to mennene som holdt gisler fanget på Bardo-museet i Tunisias hovedstad, hadde også med seg eksplosiver, sa Tunisias president tidligere denne uken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt