Hopp til innhold
Urix forklarer

Her er tallene Trump ikke liker å snakke om

WASHINGTON D.C. (NRK): Etter åtte år med Barack Obama har det skjedd mye i USA. Økonomien har blitt bedre, jobbene flere og utslippene mindre, men det er ikke sikkert Donald Trump har misforstått virkeligheten.

Obamas tall

Barack Obama har vært president siden 2009 og mange piler peker riktig vei for mannen som går av i år.

Foto: Tom Bob Peru Aronsen / Grafikk

Gjennom hele Obamas presidentperiode har Annenberg Public Policy Center ved universitetet i Pennsylvania gjennomført en statusoppdatering på utvalgte statistikker.

Og de viser at mye går den riktige veien for USAs økonomi.

– Obamacare blir stående igjen

Siden Obama overtok som president i januar 2009, viser tallene blant annet:

  • Det er skapt 10,7 millioner nye jobber

  • Medianinntekten har økt med 2 prosent

  • Den gjennomsnittlige kjøpekraften for en vanlig arbeider har økt med 4,2 prosent

  • Arbeidsledigheten er lavere enn på lenge

  • Tallet helt uten helseforsikring har falt med 16,5 millioner mennesker

I tillegg har Obama-regjeringens fokus på et grønt skifte gitt resultater:

  • Vind- og solenergi er mer enn firedoblet i denne åtteårsperioden

  • Kullproduksjon har falt med 36 prosent

  • Totalt har USAs karbonutslipp gått ned 12 prosent siden 2009

– USA er definitivt i en bedre forfatning nå enn det som var tilfellet for åtte år siden. Arbeidsledigheten var godt over 10 prosent, nå er den under 5 prosent, sier Glen Kessler i Washington Post til NRK.

Han jobber som faktasjekker i den kjente hovedstadsavisen, og har lenge fulgt amerikansk politikk tett.

– Jeg tror Obamacare er det som kommer til å bli stående igjen og som vil påvirke folk mest, sier han.

– Obama var naiv

Glen Kessler, Washington Post

– Det amerikanske systemet var aldri laget til å håndtere den splittelse vi ser i dag. Så det kommer til å bli en stor utfordring i årene fremover, mener Glen Kessler fra Washington Post.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Men alt går ikke på skinner.

Fortsatt er det stor forskjell på fattig og rik i USA. Middelklassen er i ferd med å forsvinne, og de fattige har blitt flere. Det er 36 prosent flere som i dag mottar statlige matkuponger, og den statlige gjelden har mer en doblet seg i denne perioden.

For selv om de fleste pilene peker i riktig retning, viser meningsmålinger at velgere oppfatter at landet går i feil retning.

Obama kom til Washington på en bølge av «Hope» og «Change», og da blir det selvfølgelig mye vanskeligere i ettertid å selge inn et budskap om det som ikke har skjedd. Om problemene og krisene som har blitt unngått og at alt kunne vært så mye verre.

– Dette er jo egentlig bare politisk retorikk, og han var kanskje litt for naiv med tanke på hvor mye motstand han ville møte, sier Kessler.

Fragmentert

Tilbake i 2009 overtok Obama et land som stod på kanten av en økonomisk resesjon etter at verdensøkonomien kollapset. Bankene trengte statlig hjelp, boligbobla hadde sprukket, prisene raste og familier klarte ikke håndtere sine lån.

Flere hundre millioner dollar ble sprøytet inn i markedet og de fleste bankene klarte seg med statlig hjelp, men den vanlige amerikaneren mistet sine sparepenger og mange måtte forlate sine hjem.

Der og da kan et frø ha blitt sådd som kan ha vokst til den misnøyen og manglende tilliten til eliten i Washington vi har sett utvikle seg gjennom hele Obamas presidentperiode, og som har slått ut i full blomst i denne valgkampen.

For tall og statistikk er en ting, hvordan folk opplever virkeligheten er noe helt annet. For mange opplever at inntektene har minket, at arbeidsplasser har forsvunnet eller blitt flyttet og at tiden som arbeidsledig har blitt lengre.

– Jeg mener USA er i ferd med å bli et stadig mer fragmentert samfunn der folk ikke lenger snakker med folk som ikke tenker likt som dem selv, sier Kessler.

– Så det vi opplever nå er at vi har to forskjellige amerikanske samfunn, der Trump-sympatisørene kun ser på Fox News mens Clintons velgere hører på NPR eller ser bare på MSNBC. Så de får vidt forskjellige nyheter og helt forskjellig oppfatning av virkeligheten og hva som er sant.

Folkebevegelsene

Et annet tydelig tegn på folkets dom på Obama-perioden er de tre store politiske nettverkene som har oppstått de siste åtte årene – Tea Party, Occupy Wall Street og Black Lives Matters.

Tre vidt forskjellige bevegelser med veldig forskjellige budskap og politisk ståsted, men alle tre med desentraliserte strukturer uten tydelig lederskap som i stor grad ønsker å påvirke utenfor de etablerte politiske prosessene, men med det mål å påvirke de valgte politikerne. De drives i stor grad av den samme følelsen av det politiske systemet har sviktet, at noe er feil og at det nå på tide at folket står opp mot eliten.

Det har tidligere blitt hevdet at det aldri før har vært et mer polarisert politisk klima i USA. Det er nok en overdrivelse med tanke på borgerrettskampene på 60-tallet og oppgjøret etter Vietnamkrigen på 70-tallet, men at de to politiske partiene står steilere mot hverandre enn noen gang før kan nok være mer sant. For det politiske sentrum i USA er nærmest borte, og det er her politiske kompromisser og valg har blitt avgjort tidligere.

– Det amerikanske systemet var aldri laget til å håndtere den splittelse vi ser i dag. Så det kommer til å bli en stor utfordring i årene fremover, sier Kessler.

SISTE NYTT

Siste nytt