Hopp til innhold

Nytt i 2017: Star Wars-ape, Pink Floyd-reke og ansiktsløs fisk

Skywalker-ape, Pink Floyd-reke, ansiktsløs fisk og en kjempeinsekt er blant tusenvis av nye arter som har blitt oppdaget, gjenfunnet eller navngitt i år.

Pink Floyd-reke

PINK FLOYD: Reken er kalt opp etter den legendariske rockegruppen Pink Floyd fordi den lager så høy lyd.

Foto: ARTHUR ANKER / AFP

Hvert år blir minst 18.000 nye dyre- og plantearter oppdaget og navngitt. Det er ikke enkelt å holde oversikten.

Blant dem finnes nye amfibier, orkideer, insekter, frosker, fugler, sjøstjerner, fisker, skilpadder, edderkopper, krokodilleøgler og mye mer.

Her er noen av de nye medlemmene i det biologiske mangfoldet fra 2017.

Pink Floyd-reke

Det ble funnet mange nye arter under vann i 2017. En av dem er rekearten Synalpheus pinkfloydi, som ble oppdaget ved Panamas Stillehavskyst.

Rekearten har blitt kalt opp etter den legendariske rockegruppen Pink Floyd – fordi den lager så høy lyd som kan ta livet av mindre fisker.

Den britiske rockegruppen skal også være oppdagernes favorittband, ifølge det amerikanske vitenskapsakademiets nyhetsside Eurekalert.

Hyllet Star Wars med nyoppdaget apeart

Ny apeart

SKYWALKER-GIBBON: Forskerne som fant den nye arten, er Star Wars-fans og kalte apen opp etter Luke Skywalker.

Foto: Roy Mangersnes

Også en annen art har fått et artig navn i 2017. En ny apeart i Kina fikk navnet «Skywalker hoolock gibbon». Apen ble oppdaget før 2017 og har blitt studert i en god stund, men en ny studie bekrefter at apen er annerledes fra alle andre gibbons.

Derfor fikk den i januar navnet Skywalker hoolock gibbon, som betyr «himmelens bevegelse». Dette navnet fikk den fordi forskerne bak studien er Star Wars-fans.

Nyheten om den nye arten nådde også selveste Luke Skywalker.

– Så stolt av dette! Først pez-dispenserne, så Underoos-undertøyet og amerikanske frimerker. Nå dette, skrev skuespiller Mark Hamill, som spilte Skywalker i de tre første Star Wars-filmene.

Ansiktsløs fisk

Ansiktsløs fisk

SIST SETT I 1873: Forskere har lett etter den ansiktsløse fisken i over 100 år. Tidligere i år ble den funnet like utenfor Sydney.

Foto: AFP

Noen ganger kan det være vel så stas å finne igjen arter, som har vært forsvunnet i lang tid, som å finne nye. En av disse er den «ansiktsløse fisken» som er et svært sjeldent skue.

Det er sannelig ikke lett å komme ansikt til ansikt med denne mystiske skapningen, for det er knapt mulig å se hvor dypvannsfisken har fjeset sitt. Men ifølge professor i marinbiologi, Tim O'Hara, har fisken øyne og munn på undersiden av kroppen.

Fisken er 40 centimeter lang og ble funnet av havforskere på 4000 meters dyp utenfor Sydney i mai. Dypvannsfisken ble sist observert utenfor Papua Ny-Guinea i 1873, skriver The Guardian.

Gjenoppdaget kjempeinsekt

Kjempeinsekt

TREHUMMEREN: Verdens største vingeløse insekt var forsvunnet i 80 år. Nå er det tusenvis av dem.

Foto: Rohan Cleave / Melbourne Zoo (Cell Press)

Trehummeren (Dryococelus australis) er verdens største vingeløse insekt. Ingen hadde sett dem på 80 år, og de var antatt å være utryddet, skriver Forskning.no.

Så ble de gjenoppdaget på en klippe på øya Ball's Pyramid i Tasmanhavet i 2002. Men det var likevel lenge knyttet usikkerhet til om dette var den opprinnelige arten.

Usikkerheten tok slutt da forskere svarte ja på dette spørsmålet i en artikkel i tidsskriftet Current Biology tidligere i år.

Nå er det tusenvis av kjempeinsekter på den ubebodde fjelløya. Ingen vet hvordan de vingeløse insektene kom seg til Ball's Pyramid. Ei heller hvordan de har overlevd med så lite vegetasjon.

Ny orangutang-art kan snart være utryddet

Ny orangutang-art

INDONESIA: Den nyoppdagede orangutang-arten holder til på et rundt 1100 kvadratkilometer stort område i Batang Toru-skogen i Tapanuli-området på Nord-Sumatra.

Foto: Jonas Landolt, Sumatran Orangutan Conservation Programme / AP/NTB scanpix

I november bekreftet forskere funn av en til nå ukjent orangutang-art på den indonesiske øya Sumatra. Arten står i fare for å bli utryddet, skriver NTB.

Dette er det første nye funnet av en menneskeapeart på nesten 90 år. Arten har fått navnet Pongo tapanuliensis og er nå den mest utrydningstruede menneskeapearten som finnes, konstaterer forskerne i en studie som nylig ble publisert i Current Biology.

Forskerne anslår at det finnes opptil 800 aper av tapanuli-arten. Indonesiske myndigheter planlegger å bygge en vannkraftdemning som kan oversvømme store deler av den beste delen av den nyoppdagede artens leveområder.

Skilpadde med mykt skall

Et eksemplar av en skilpadde med mykt skall

MEKONG-ELVA: Et eksemplar av en skilpadde med mykt skall som er oppdaget i Thailand, og som er utrydningstruet. Dette eksemplaret er fotografert på en sandbanke i Mekong-elva i Kambodsja.

Foto: AP/Scanpix

Nye dyrearter, blant dem en slags krokodilleøgle og en skilpadde med mykt skall, er blant over 100 nye dyrearter som er påvist langs Mekong-elva i Asia i år.

Skilpadda ble funnet på et marked i det nordlige Thailand. Krokodilleøglen som holder til i jungelen i det nordlige Vietnam, er trolig nær utryddelse på grunn av gruvedrift som ødelegger miljøet dets og ulovlig handel.

Det har også blitt oppdaget nye amfibier, fisker, reptiler, planter og pattedyr i dette området. Mekong-elva renner gjennom Kina, Myanmar, Thailand, Laos, Kambodsja og Vietnam.

The Guardian har bilder av andre nye arter fra 2017, blant annet sjøstjerner, frosker, edderkopper og fisker, i denne bildeserien her.

SISTE NYTT

Siste nytt