Hopp til innhold
Urix forklarer

Her er grunnene til at Boris provoserer

LONDON (NRK): Boris Johnsons suspendering av Parlamentet blir sett på som en voldsom provokasjon. Hvorfor gjør han det, og er det lov?

Britain Brexit

Tusenvis av demonstranter har tatt til gatene og anklager statsminister Boris Johnson for kuppforsøk. Johnson har suspendert Parlamentet i fem uker tett opp mot brexitdagen 31. oktober.

Foto: Matt Dunham / AP

Storbritannias statsminister Boris Johnson legger opp til et bikkjeslagsmål i britisk politikk etter at han ba dronning Elizabeth om å suspendere Parlamentet.

Hva har Boris Johnson gjort?

 • Parlamentet blir suspendert i fem uker fra 9. september til 14. oktober. Med pomp og prakt vil da en trontale innlede en ny parlamentsperiode i Westminster. Trontalen holdes av dronning Elizabeth og handler om regjeringens politikk framover.

Hvorfor gjør han det?

 • Johnson vil stanse et forsøk på å hindre at Storbritannia går ut av EU uten noen avtale. 31. oktober skal Storbritannia ut av EU. Dersom forhandlinger med EU ikke fører fram, vil britene gå ut av unionen uten noen avtale. Mange politikere vil i så tilfelle heller utsette brexit. Den lange pausen fører derimot til at de bare har 3-4 dager til å få gjort noe med det, og det kan bli for snaut.
Johnson

Boris Johnson ønsker å spille tøff i forhandlingene med EU, og forsøker derfor å stanse opposisjonen i å hindre at Storbritannia går ut av EU brexitdagen 31. oktober.

Foto: Tobias Schwarz / AFP
 • Statsministeren vil i tillegg beholde et forhandlingskort overfor EU. Boris vil tvinge EU til å gi britene en ny brexitavtale ved blant annet å vise at han er villig til å gå fra forhandlingsbordet (uten noen avtale).

Hvorfor er dette en provokasjon?

 • Uvanlig lang pause: Det er vanlig for en ny regjering å legge fram sin politikk i en trontale som holdes av dronning Elizabeth, og før hver trontale er det vanlig at parlamentet får en pause. Men ikke på mer enn 40 år har en suspensjon vart så lenge. Ofte er det bare snakk om noen få dager.
An anti-Brexit protestor holds a placard outside the Houses of the Parliament in London

Opposisjonen og motstandere av brexit i Det Konservative regjeringspartiet hevder suspensjonn av Parlamentet er antidemokratisk.

Foto: Henry Nicholls / Reuters
 • Uvanlig trekk i politisk krisetider: Det har ikke vært vanlig å oppløse Parlamentet i perioder med alvorlig politisk krise. Brexit er den største politiske krisen siden andre verdenskrig.
 • Dronning Elizabeth blir trukket inn i et skittent spill om brexit.

Er det lov og har det skjedd før?

 • Suspensjonen er lovlig, slår regjeringsadvokaten fast. Men ekspertene er delt i synet på om det Boris gjør er lovlig.
 • Dronningen har gitt sitt ja. Det har ikke skjedd i moderne britisk historie at en regent har nektet å etterkomme regjeringens ønske om suspensjon.
 • Lang historie: Å oppløse parlamentet for å kneble opposisjonen har røtter langt tilbake i tid i britisk politikk. Kong Karl I (1600-1649) var notorisk. Flere har trukket linjer tilbake til borgerkrigen. Oliver Cromwell (1599-1658) er kjent for å ha sagt til Parlamentet «Ved Gud, gå!»

Hvilke reaksjoner har dette skapt?

 • «Antidemokratisk» og «uetisk» er uttrykk som motstanderne av Boris Johnson har brukt til å beskrive hans siste politiske trekk.
 • Trekker seg: I Skottland har lederen for De konservative Ruth Davidsson trukket seg. Hun er en kjent kritisker av Boris Johnson. Davidsson sier hun trekker seg fordi hun vil bruke mer tid med familien. Det kan bane vei for en ny leder som er mer innstilt på skotsk uavhengighet.
British Labour politician John McDonnell speaks during an anti-Brexit protest outside the Houses of Parliament in London

Arbeiderpartiets John McDonnell sluttet seg til demonstrantene utenfor Parlamentet onsdag. Opposisjonen vurderer å reise mistillitsforslag mot statsministeren.

Foto: Henry Nicholls / Reuters

Hvilke muligheter har motstanderne av Boris nå?

 • Å fremme et lovforslag om å utsette brexit dersom det ikke er noen avtale på plass med EU innen 31. oktober. Det er ikke så enkelt fordi det er regjeringen som har makten til å legge fram lover til avstemning. En måte er å gjøre det på er å komme med tilleggsforslag til en lov regjeringen legger fram, som feks loven om Nord-Irland som legges fram til mandag.
 • Få gjennomslag for en krisedebatt som ender med et lovforslag om å hindre «no deal».
 • Fremme mistillitsforslag mot statsminister Boris Johnson. Men selv om han skulle tape, så er det ikke sikkert at Boris vil gå av. Han kan for eksempel velge å utlyse nyvalg, som da trolig vil bli holdt etter brexitdagen 31. oktober. Da vil i så fall løpet være kjørt for motstanderne av å gå ut av EU uten noen avtale.

SISTE NYTT

Siste nytt