Hopp til innhold

Her er én av ti unge muslimer enige med IS

Over én av ti unge muslimer i Saudi-Arabia er enige med IS og al-Qaida, ifølge en ny undersøkelse. Samtidig svarer flertallet at IS er en pervers versjon av islam.

Mekka, Saudi-Arabia

SAUDI-ARABIA: Biler på motorveien mellom Jeddah og Mekka. Bilene er på vei til den hellige byen der pilegrimsreisene foregår.

Foto: Amr Nabil / Ap

Terrorgruppa IS har bortført og drept flere tusen mennesker. De har halshugget journalister, knust kristne og sjiamuslimske templer, og gjennomført terrorangrep i europeiske byer.

Muslimer verden over har fordømt handlingene. Men noen støtter terrorgruppene.

– Total perversjon av islam

Den religiøse organisasjonen Tabah Foundation har gjennomført en undersøkelse blant over 5000 muslimer mellom 15 og 34 år i åtte arabiske land.

De har blant annet stilt spørsmålet «I hvilken grad mener du grupper som IS og al-Qaida er en perversjon av islamsk lære?»:

Undersøkelse Tabah Foundation / Grafikk
  • Marokko og Emiratene: ni av ti mener gruppene er en pervers versjon av islamsk lære
  • Kuwait: fire av ti svarer «de tar for det meste feil, men noen ganger tar de opp saker jeg er enig i»
  • Saudi-Arabia, Kuwait og Bahrain: 15 prosent mener IS og al-Qaida for det meste har rett eller «ikke er en perversjon i det hele tatt»
  • Jordan og Palestina: én av fire mener gruppene for det meste har rett eller ikke er en perversjon av islam

Må leses politisk

IS-krigere i Raqqa i Syria

RAQQA, SYRIA: Krigere fra IS og al-Qaida marsjerer i Raqqa i Syria. Bildet ble lagt ut på en jihadistisk nettside 14. januar 2014.

Foto: Uncredited / Ap

Professor i Midtøstenstudier ved Universitetet i Oslo, Brynjar Lia, mener svarene må leses politisk:

– Nå er amerikanerne på vei inn igjen i regionen. En viss grad av sympati - om enn synkende - for ekstreme islamistgrupper kan tolkes som støtte til muslimsk motstandskamp mot ny okkupasjon og imperialisme, sier Lia.

Han peker på at det har kommet mange fremmedkrigere til Syria og Irak fra Jordan, og at en stor del av befolkningen i Jordan er etniske palestinere.

– De har politisk sett ofte vært mer radikale enn resten av den muslimske verden, sier Lia og viser til en undersøkelse fra Pew Research Center der 25 prosent av de spurte palestinerne svarte at de var positive til al-Qaida.

Hvorfor så mange i Saudi-Arabia mener IS står for en korrekt tolkning av islam, er vanskeligere å forstå, mener han:

– Det kan dreie seg om trusselen fra Iran. IS ses i denne sammenhengen som en nødvendig motvekt mot den regionale sjiamuslimske trusselen fra Iran.

Undersøkelsen viser ingen kobling mellom sympatier og ønske om å verve seg til terrororganisasjoner. Ifølge britiske ICSR ved King's College har 1500-2500 mennesker fra Saudi-Arabia reist til Syria og Irak som fremmedkrigere:

Antall fremmedkrigere som har reist til Syria og Irak

LAND

Antall fremmedkrigere

Bahrain

12

Egypt

360

Tunisia

1500 - 3000

Israel/Palestina

120

Jordan

1500

Kuwait

70

Marokko

1500

Saudi-Arabia

1500 - 2500

FREMMEDKRIGERE: Antallet som har reist fra ulike land til Syria og Irak, ifølge en studie publisert januar 2015 av International Centre for the Study of Radicalization and Political Violence (ICSR).

Avkrefter fordommer

Warsan Ali Ismail

SAMFUNNSDEBATTANT: Warsan Ismail.

Foto: Picasa

Totalt svarer over tre av fire at IS er en perversjon av islam, eller at «slike organisasjoner for det meste tar feil, men de tar opp temaer jeg er enig i».

Samfunnsdebattant og medisinstudent Warsain Ismail sier det er positivt at flertallet er imot de ekstremistiske organisasjonene.

– Det er fint om en sånn rapport kan være med å avkrefte fordommer. Den ytterste høyresida har jo prøvd å hevde at terror er et spørsmål om islam, at dypest, innerst inne, er muslimer enige med IS, sier Ismail.

En undersøkelse betyr ikke at man kan legge holdningsarbeidet mot radikalisering på is. Dersom bare én av 10.000 radikaliseres, er det fortsatt en person som kan gjøre mye skade.

Warsan Ismail, samfunnsdebattant / NRK

Professor Lia sier svarene også kan ha sammenheng med ytringsfriheten i de ulike landene.

– Ytringsfriheten i Egypt er dramatisk svekket de siste årene, mens pressefriheten er bedre i Kuwait. Det kan påvirke hva folk tør å svare.

SISTE NYTT

Siste nytt