Hopp til innhold

Her er det for farlig å drive nødhjelp

Flere store internasjonale nødhjelpsorganisasjoner evakuerer nå mange av sine internasjonale ansatte i Den sentralafrikanske republikk.

En ung taxisjåfør ligger på likhuset i Bungui

Flere menn har kommet til likhuset i Bangui og står å se på en ung taxisjåfør som mistet livet denne uken i hovedstaden i Den sentralafrikanske republikk.

Foto: EDOUARD DROPSY / Afp

40 mennesker er drept, hundrevis av mennesker er såret og mer enn 40.000 mennesker er drevet på flukt bare de siste dagene etter at volden blusset opp igjen denne uka.

Intenst

Flyktninghjelpen har som mange andre humanitære organisasjoner, måtte stanse nødhjelpsarbeidet midlertidig på grunn av sikkerhetssituasjonen og er svært bekymret for situasjonen i landet som i årtier har vært preget av vold og ekstrem fattigdom.

– Fra lørdag til onsdag var det svært kritisk og veldig intenst. Vi har derfor valgt å ta ut noen av våre internasjonalt ansatte på grunn av sikkerhetssituasjonen i landet, forteller fungerende regionleder sentral og vest Afrika i Flyktninghjelpen Sigve Ånderå til NRK.

Siden onsdag har situasjonen gradvis blitt bedre og skuddvekslingene har blitt færre.

– Det er nå lettere å komme seg rundt, men det kan fort blusse opp igjen, sier Ånderå.

Onsdag ble to FN-soldater alvorlig skadd i Bangui under arbeid med å fjerne veisperringer som er satt opp av militante grupper.

– Lever i frykt

– Folk her i Bangui lever igjen i en tilstand av frykt. Situasjonen er fortsatt svært spent i deler av byen. Befolkningen er mer enn lei av usikkerheten som har preget landet siden 2013, og ønsker en varig fred, sier landdirektør i Flyktninghjelpen Olivier David, som er en av de få ansatte som er igjen i Bangui.

Også Røde Kors har evakuert mange av sine ansatte denne uken, og sier det er blitt for farlig for dem å hjelpe skadde og plukke opp lik i enkelte steder i hovedstaden.

– Jeg ber folket om å la Røde Kors bevege seg og gjøre sitt humanitære arbeid. Organisasjonen er upartisk, nøytral og upolitisk. I går var det fortsatt mange sperringer og situasjonen var spent, men folk bør vite at vi er her for dem, sier lederen for Røde Kors i Den sentralafrikanske republikk, Antoine Mbao-Bogo.

Vi frykter at volden vi ser i Bangui er et tilbakeskritt til de mørke dagene i slutten av 2013 og 2014, da tusenvis ble drept og titusenvis måtte flykte fra hjemmene sine, sa FN-talsmann Leo Dobbs onsdag.

Landet sliter fortsatt med å komme seg etter kuppet som avsatte president François Bozize i 2013, og som ble etterfulgt av konflikt mellom landets kristne og muslimske befolkning.

I dag ble det også kjent at det planlagte valget nå i oktober er utsatt på ubestemt tid, men trolig skal det avholdes nærmere nyttår.

SISTE NYTT

Siste nytt