NRK Meny
Normal

Her er de skamslåtte journalistene på sykehuset

Den svenske korrespondenten Maria Persson Löfgren sa til den norske journalisten Øystein Windstad at hun synes hun har verdens beste jobb. Minutter etter hamret maskerte menn løs på dem med stokker.

Intervju med svensk journalist på sykehus i Ingusjetia.

VIDEO: Se intervjuet med Maria Persson Löfgren gjennom et vindu på sykehuset.

– Vi fikk smake på det folk her opplever ofte, sier Maria Persson Löfgren, Sveriges Radios Russland-korrespondent, til kanalen.

I dag har de første videobildene av de forslåtte journalistene blitt offentliggjort.

På et sykehus i Ingusjetia sitter Löfgren og norske Øystein Windstad på hver sin seng.

Windstad er sydd i ansiktet, hånden og kneet og har fått gipset venstre ben. Han har også fått store blåmerker.

– De slo meg lenge og hardt. Jeg tenkte at de kom til å drepe oss, sa Windstad til NRK i morges.

Journalist Øystein Winstad og den svenske radioreporteren Maria Persson Löfgren på sykehus etter angrepet på bussen de reise med.

VIDEO: Winstad og Löfgren på sykehuset.

Uventet

Angrepet skjedde i Ingusjetia i går. Windstad, Löfgren og tre andre journalister var sammen med menneskerettsaktivister på vei over grensen fra Ingusjetia til Tsjetsjenia da rundt 20 maskerte menn gikk til angrep med store stokker.

– De slo i stykker rutene på minibussen vi satt i. Så tok de seg inn, dro meg ut etter håret, kastet meg ned og begynte å slå, forteller Löfgren.

Mennene knuste også journalistenes mobiltelefoner og tok alt av bilde- og videomateriale.

Laster Twitter-innhold

Følget med journalister og menneskerettsaktivister var på vei til Tsjetsjenias hovedstad Groznyj, der de skulle møte ofre for brudd på menneskerettighetene og familiemedlemmer til bortførte mennesker.

Organisasjonen som arrangerte turen, Komiteen for forebygging av tortur, mener angrepet var et forsøk på å skremme menneskerettsaktivister og utenlandske journalister bort fra Tsjetsjenia.

Ifølge Löfgren skjedde angrepet uventet.

– Det var en helt ny motorvei med masse trafikk. At noe sånt kan skje på en så trafikkert vei, der det er mye politi og militærpersonell, er på den ene siden veldig sjokkerende. Men på den andre siden fikk vi jo smake på det mennesker her opplever ofte. Er du opposisjonell, om du ikke tilhører «riktig gruppe», kan du risikere dette, sier hun.

– Kunne ha brent oss levende

Øystein Windstad ble banket kraftig opp av de maskerte mennene, før han klarte å komme seg ut av ett av vinduene i minibussen og la på sprang.

– Jeg løp bortover en mark og gjemte meg i det høye gresset. Sekunder etter at jeg kom ut av bussen, eksploderte den og sto i full fyr og flammer, sier han.

Videoen som er offentliggjort i dag, viser den utbrente bussen.

– Jeg tror alle vi som opplevde dette, tenker at angriperne kunne ha brent oss levende inne i bussen, sier Löfgren.

Likevel holder hun fast på ordene hun sa til Windstad bare minutter før angrepet.

– Jeg sa til ham at jeg har verdens beste jobb. Det synes jeg fortsatt, men det er blitt langt mer risikofylt, sier Löfgren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt