Hopp til innhold

Gråtkvalt Magnussen: – Martine nøt livet bare timer før hun ble drept

LONDON (NRK): På dagen ti år etter drapet på den norske studenten Martine Vik Magnussen (23) i London, frigir britisk politi nå overvåkingsvideoen som viser henne den natten hun ble drept. Politiet og Martines far henvender seg til drapsmistenkte Farouk Abdulhak og sier at de ikke kommer til å gi seg før rettferdigheten har seiret.

Martine Vik Magnussen ble ifølge politiet voldtatt, drept og etterlatt i en kjeller midt i sentrum av London fredag 14. mars 2008.

Milliardærsønnen Farouk Abdulhak har i de ti årene som er gått, vært etterlyst, mistenkt for drapet. Han er politiets eneste mistenkte.

Overvåkingsvideoen som Scotland Yard nå frigir, viser Martine Vik Magnussen og studiekameraten Farouk Abdulhak forlate nattklubben Maddox i Mayfair i London 14. mars 2008.

Martine Vik Magnussen

DREPT: 23 år gamle Martine Vik Magnussen ble funnet drept i London etter at hun ikke kom hjem fra en tur på byen med venner natt til 14. mars 2008.

Foto: Privat / Reuters

Politiet mener den norske studenten ble voldtatt og drept av Abdulhak den natten.

I dag, ti år etter drapet, skal den norske 23-åringen minnes med ulike markeringer i den britiske hovedstaden. Hennes far, Odd Petter Magnussen, er i London og skal delta på minnemarkeringer både ved universitetet hvor Martine studerte, og ved bygården hvor hun ble funnet drept.

Vanskelig å se datterens siste kveld i live

Han beskriver det som tøft å se overvåkingsvideoen fra drapsnatten.

– I videoen ser jeg en helt normal oppførsel fra både Martines og den nå drapsmistenktes side. De var venner og medstudenter, de var ikke et par. Det jeg ser i videoen, er en helt normal kveld som aldri skulle ha endt på den tragiske måten, sier Odd Petter Magnussen.

– På en måte er jeg lettet over å se det. På den andre siden er det veldig utfordrende og tøft å se datteren min nyte livet bare en time eller to før hun ikke lenger var blant oss.

Kom ikke hjem fra tur på byen

Martine Vik Magnussen, som var student ved Regents College i London, ble meldt savnet av venninnene da hun ikke kom hjem etter byturen natt til 14. mars 2008.

Hun var sist sett på Maddox ved 03-tiden. Vitner fortalte at hun hadde forlatt utestedet sammen med Farouk Abdulhak, slik de frigitte overvåkingsbildene nå viser.

To døgn senere, søndag 16. mars 2008, fant politiet Magnussen død i søppelrommet i kjelleren i den fasjonable bygården i Great Portland Street, hvor Abdulhak disponerte en leilighet.

– Dette er et tragisk tap av en ung kvinnes liv. Hun hadde kommet til London for å studere og hadde hele fremtiden foran seg. Hun var en veldig populær, ung jente med mange venner og hadde en sprudlende personlighet, sa Jessica Wadsworth, som ledet etterforskningen den gangen, da Martine var funnet.

Farouk Abdulhak

MISTENKT: Farouk Abdulhak er mistenkt for å ha voldtatt og drept Martine Vik Magnussen. Han har vært på flukt siden Martine ble meldt savnet i mars 2008.

Flyktet til hjemlandet

Samtidig etterlyste britisk politi mannen som var sammen med Martine den kvelden hun forsvant: Farouk Abdulhak.

Da hadde Abdulhak allerede forlatt landet. Han fløy ut av Storbritannia dagen etter at Martine forsvant og flyktet via Egypt til hjemlandet Jemen.

Britisk politi har siktet ham for å ha voldtatt og drept Magnussen og etterlyst ham via Interpol.

Men ti år etter drapet er Abdulhak fortsatt på frifot. Årsaken er at verken Storbritannia eller Norge har en utleveringsavtale med Jemen.

Britisk politi har likevel ikke gitt opp å få stilt ham for retten.

Politiet og Martines far til drapsmistenkte: – Vi gir oss aldri

– Et tiår etter er målet vårt fortsatt det samme: Å oppnå rettferdighet for Martine, sier etterforskningsleder Andy Partridge på en pressekonferanse.

Han sier at politiet nå frigir etterforskningsvideoen for å holde oppmerksomheten om saken oppe og øke trykket mot Farouk Abdulhak.

– Abdulhak flyktet til et annet land og fortsatte sitt liv under beskyttelse i Jemen. I ti år har han sett bort fra våre anmodninger om at han skal returnere til Storbritannia. Vi har nå kommet til en viktig milepæl, og det er derfor riktig å igjen oppfordre Abdulhak om å komme til Storbritannia, sier Partridge.

– Han var gjest i vårt land da drapet på Martine skjedde, og jeg mener det eneste ansvarlige for ham er å komme tilbake. Hvis han tror at denne saken bare kommer til å forsvinne av seg selv, eller at hans status endrer seg, tar han feil. Denne saken kommer ikke til å forsvinne, og vi har ingen foreldelsesfrist på slike saker.

Etterforskningsleder Andy Partridge og Odd Petter Magnussen holder pressekonferanse

BER DRAPSMISTENKTE RETURNERE: Både etterforskningsleder Andy Partridge og Martines far Odd Petter Magnussen henvender seg direkte til Martines mistenkte drapsmann Farouk Abdulhak og ber ham returnere til Storbritannia og melde seg for politiet.

Foto: Ola Mjaaland / NRK

Også Martines far, Odd Petter Magnussen, henvender seg til datterens mistenkte drapsmann på tiårsdagen for drapet.

– I dag vil jeg gjerne henvende meg til denne personen, som har fortsatt sitt beskyttede liv uten noen konsekvenser, mens min familie har lidd det største tapet en familie kan lide, sier Magnussen.

– Jeg vil at han skal vite at ti år etter drapet, fortsetter vi å jakte rettferdighet for Martine. Politiet fortsetter å etterforske saken. Vi vil at du skal vite at denne saken aldri forsvinner før rettferdigheten har seiret.

Han understreker at dette ikke handler om hevn, men om rettferdighet.

– Verken jeg eller familien er ute etter hevn, vi ønsker bare rettferdighet for Martine. Det har alltid vært og må alltid være målet, sier Magnussen.

Vil presse Farouk Abdulhaks far

Martines far Odd Petter Magnussen er i London i forbindelse med tiårsdagen for drapet på datteren. I går møtte han blant andre den britiske ministeren Alistair Burt med ansvar for Midtøsten og Nord-Afrika.

– Det har gått et tiår, og jeg er veldig glad for at Mr. Magnussen vil komme hit og markere tiårsdagen. Jeg mener det er viktig for saken å ha Magnussen med på laget for å prøve å flytte saken fremover mot rettferdighet, sa etterforskningsleder Andy Partridge til NRK.

Målet har vært å overbevise Farouk Abdulhaks far, Shaher Abdulhak (80), en av Jemens rikeste forretningsmenn, om å utlevere sønnen.

Den drapssiktede sønnen har levd under farens beskyttende vinger siden 2008, men Shaher Abdulhak har selv sagt at han ikke kan bidra med å stille sønnen for retten.

Fra før er det kjent at flere internasjonale selskaper og storkonsern, som Coca-Cola, Daimler-Benz og Phillips, i løpet av de siste årene har brutt samarbeidet og forretningene med Shaher Abdulhak.

Farouk Abdulhak

ETTERLYST: Farouk Abdulhak har lenge vært en av Storbritannias mest ettersøkte.

Foto: Faksimile: Scotland Yard

SISTE NYTT

Siste nytt