NRK Meny
Normal

Utenriksminister Boris Johnson har fornærmet en rekke land

Hillary Clinton beskrevet som «en sadistisk sykepleier» og dikt om Recep Erdogan som har sex med en geit. Den nye britiske utenriksministeren Boris Johnson har fornærmet flere av de landene hvor han nå skal representere Storbritannia.

Boris Johnson slår på en boksesekk

SLAGFERDIG: Boris Johnson, Storbritannias nye utenriksminister og tidligere London-borgermester, har i løpet av årene slått fra seg og kommet med mer eller mindre udiplomatiske uttalelser mot en rekke andre land og statsledere.

Foto: LEON NEAL / Afp

Etter at det onsdag kveld ble kjent at Boris Johnson er Storbritannias nye utenriksminister, har ikke britiske aviser latt sjansen til å harselere med utnevnelsen gå fra seg.

– Kjære verden ... Beklager, er beskjeden fra avisen Daily Mirror.

Også utenlandsk presse har bitt seg merke i den overraskende utnevnelsen: «Boris Johnson, Storbritannias øverste diplomat, har sagt noen svært udiplomatiske ting,» skriver Washington Post.

Her er noe av det Boris Johnson har sagt og gjort som har vakt størst oppsikt, og en rekke av uttalelsene har vært rettet mot land hvor Johnson nå skal fremme Storbritannias interesser:

Skrev dikt om at Erdogan har sex med en geit

En tysk komiker leste i mai i år opp et dikt i et satireprogram som sendes på tysk tv, hvor han hevdet at Tyrkias president Recep Erdogan har sex med dyr og barn. Det fikk Erdogan til å kreve at komikeren måtte straffeforfølges for det sjikanerende diktet.

Boris Johnson syntes det ville være en skandale om komikeren skulle straffes for satiren og svarte med å la seg utfordre til å skrive en limerick om Erdogan.

En britisk avis hadde nemlig diktkonkurransen «President Erdogan offensive poetry competition» gående – og Boris Johnson gikk like godt av med seieren i hele konkurransen med et dikt om at Erdogan har sex med en geit:

«There was a young fellow from Ankara, Who was a terrific wankerer. 'Till he sowed his wild oats, With the help of a goat, But he didn't even stop to thankera."

Boris Johnson spiller rugby i Tokyo

RUGBY: Boris Johnson ga alt i en uformell rugbykamp med barn og unge i Tokyo og løp den ti år gamle gutten rett ned.

Foto: STR / Afp

Løp ned en 10-årig skolegutt

Da Boris Johnson, daværende borgermester i London, i oktober i fjor besøkte Japan, endte det med knall og fall for en liten skolegutt.

Johnson deltok i en uformell rugbykamp i Tokyo sammen med en gruppe barn og unge. Han ga alt, men i iveren hadde han kanskje glemt at det var såkalt touch-rugby de spilte. I touch-rugby går taklingene ut på å berøre motstanderen med hendene i stedet for å takle motspilleren i bakken.

Da Toki Sekiguchi (10) strakte ut armen for å berøre Johnson, som kom løpende mot 10-åringen med rugby-ballen i hendene, løp London-borgermesteren gutten rett ned, skriver BBC.

– Hillary Clinton er som en sadistisk sykepleier på et psykiatrisk sykehus

Da Hillary Clinton forsøkte å bli Demokratenes presidentkandidat i 2007, skrev Boris Johnson et innlegg i Daily Telegraph, hvor han hadde sin helt egne beskrivelser av den potensielt fremtidige amerikanske presidenten.

«Hun har farget, blondt hår, trutmunn og stålblått, stirrende blikk – som en sadistisk sykepleier på et psykiatrisk sykehus,» skrev Johnson, ifølge Washington Post.

Hillary Clinton på et valgkamparrangement i oktober 2007

– SADISTISK: Boris Johnson har beskrevet Hillary Clinton som en med «farget hår, trutmunn, stålblått, stirrende blikk – som en sadistisk sykepleier på et psykiatrisk sykehus.»

Foto: KEVIN LAMARQUE / REUTERS

Han fortsatte med å skrive at amerikanerne burde stemme på Clinton, ikke nødvendigvis fordi man ønsket henne som president, men for å få ektemannen hennes, Bill Clinton, tilbake i Det hvite hus:

«Hvis Bill holder ut med Hillary, kan han håndtere enhver global krise,» mente Johnson.

Han beskrev Hillary Clintons åtte år som USAs førstedame, da ektemann Bill var president fra 1993 til 2001, som «en blanding mellom Cherie Blair og Lady Macbeth, som trampet rundt på sine høye hæler, ropte og kastet askebeger mot sin syndige ektemann.»

Da Johnson skulle møte Hillary Clinton i fjor, ble han i forkant av møtet minnet på sine tidligere beskrivelser. Han svarte da han at han var sikker på at hun forsto at uttalelsene var ment som en spøk, skriver The Telegraph.

Ble tatt for å være Trump: – Et forferdelig øyeblikk

Johnson har også uttalt seg mindre hyggelig om Hillary Clintons motstander i årets presidentvalg, republikanernes Donald Trump.

– Den eneste grunnen til at jeg ikke vil dra til deler av New York, er risikoen for å kunne møte på Donald Trump, har Johnson sagt, ifølge Mashable.

I mars i år uttrykte Johnson på nytt at han har lite til overs for den amerikanske presidentkandidaten.

– Jeg var i New York da noen fotografer forsøkte å ta bilder av meg. En jente kom gående mot meg på fortauet, stoppet opp og sa: «Oi, er det Trump?». Det var at av de verste øyeblikkene, sa Johnson, ifølge BBC.

Han sa også at han er virkelig bekymret for at Trump kan bli USAs president, at han var forbløffet over Trumps uvitenhet og anklaget ham for å være gal.

Boris Johnson går ut av Downing Street 10

NY UTENRIKSMINISTER: Boris Johnson vinket da han forlot statsministerboligen i Downing Street samme dag som han ble Storbritannias nye utenriksminister.

Foto: OLI SCARFF / Afp

Sammenlignet EU med Hitler

Boris Johnson, som var en ivrig forkjemper for å få Storbritannia ut av EU, sammenlignet i forkant av britenes folkeavstemning EU med Hitler.

I et intervju med Sunday Telegraph sa Johnson at det i løpet av de siste to tusen årene med europeisk historie har vært gjentatte forsøk på å samle kontinentet under én regjering.

– Napoleon, Hitler, ulike mennesker har prøvd dette, og det ender tragisk. EU er enda et forsøk på å få det til ved hjelp av andre metoder, sa Johnson.

– EU prøver å nå samme mål som Hitler ved å prøve å skape en mektig superstat.

Måtte avbryte utenriksbesøk etter uttalelser

Den nyutnevnte utenriksministeren har syslet med internasjonale forhold før. Da Boris Johnson i november i fjor besøkte de okkuperte, palestinske områdene, ble oppholdet avsluttet tidligere enn planlagt etter at han kom med flere proisraelske uttalelser, skriver The Guardian.

Johnson skal blant annet ha sagt at gjentatte krav om boikott av israelske varer var «komplett galskap» som var drevet frem av «noen venstrevridde akademikere i kordfløyelsjakker med sin egen agenda».

Flere av palestinerne Johnson skulle møte, trakk invitasjonen fordi de reagerte på det de beskrev som «upassende og feilaktige uttalelser», og palestinernes statsminister Rami Hamdallah kunne ikke lenger garantere for Johnsons sikkerhet.

Boris Johnson holder på Klagemuren i Jerusalem

PROVOSERTE: Boris Johnson besøkte Israel og de palestinske områdene i fjor, men måtte avbryte besøket etter at han kom med flere proisraelske uttalelser. De vekket så sterke reaksjoner at palestinernes statsminister Rami Hamdallah ikke lenger kunne ta ansvar for Johnsons sikkerhet. Her er Boris Johnson ved Klagemuren i Jerusalem.

Foto: Ariel Schalit / Ap

Sammenlignet Putin med Harry Potter-figur

«Selv om han ligner litt på Dobby (Harry Potter-figur som kalles Noldus på norsk, journ.anm.), er Putin en nådeløs og manipulerende tyrann,» skrev Boris Johnson om Russlands president Vladimir Putin i The Telegraph i desember i fjor.

Voksfigur av Dobby (Noldus), en figur i Harry Potter

LIGNER PUTIN? Boris Johnson har beskrevet Vladimir Putin som en som ligner på Harry Potter-figuren Noldus, men som er «en nådeløs tyrann».

Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK / REUTERS

Samtidig roste han Putin for Russlands rolle i Syria og tok til orde for mer samarbeid med Moskva.

Etter at Johnson ble ny utenriksminister i Storbritannia i går, kommenterte Dmitry Peskov, talsperson for russiske myndigheter, Johnsons tidligere beskrivelse av Putin.

– Tyngden av hans nåværende rolle vil åpenbart tvinge frem en annen type retorikk som er mer diplomatisk, sa Peskov, ifølge BBC.

– Assad et monster

Da syriske regjeringsstyrker tok tilbake kontroll over oldtidsbyen Palmyra fra terrorgruppen IS, roste Johnson Syrias president Bashar al-Assad.

– Enhver oppegående person bør føle en viss tilfredshet over det Assads styrker har oppnådd, sa Johnson, ifølge BBC.

Han la imidlertid til at Assad fortsatt er «et monster og en diktator».

Ble hengende fast i «zipline»

Da Boris Johnson, som da var borgermester i London, deltok på et arrangement i forbindelse med sommer-OL i London i 2012, testet han en såkalt zipline i Victoria Park.

Johnson satte offensivt utfor og viftet med to britiske flagg mens han ifølge BBC ropte «Team GB!».

Men ferden gikk ikke helt som planlagt. En video fra den engelske kanalen ITV viser at Johnson ble hengende fast i ziplinen, flere meter over bakken, til stor underholdning for alle de fremmøtte.

Borgermesteren tok selv hendelsen med godt humør og fikk skryt av daværende statsminister David Cameron.

– Hvis en annen politiker hadde sittet fast i en zipline, hadde det vært katastrofe. Men med Boris blir det en suksess. London er heldig som har ham, sa Cameron.

Kina og ping pong

OL i Beijing i 2008 gikk mot slutten, og daværende London-borgermester Boris Johnson skulle overta OL-flagget, ettersom London var vertsby for det neste sommer-OL i 2012.

Johnson oppsummerte Kina og Storbritannias sportshistorie på en forholdsvis ubeskjeden måte.

– Nær sagt all internasjonal sport er enten oppfunnet eller satt i system av britene. Det sier jeg med all respekt for våre kinesiske verter, som har utmerket seg i bordtennis. Bordtennis ble utviklet ved middagsbordene i England i det 19. århundre og ble kalt «wiff-waff», sa Johnson, ifølge Mashable.

Anklaget for rasistiske uttrykk

«For en lettelse det må være for Blair å komme seg ut av England. Det sies at dronningen elsker Det britiske samveldet delvis fordi det forsyner henne regelmessig med jublende mengder med flaggviftende «piccaninnies»,» skrev Boris Johnson i Daily Telegraph i 2002, ifølge The Guardian.

Bakgrunnen var daværende statsminister Tony Blairs mange reiser. «Piccaninnies» anses som et rasistisk og nedsettende uttrykk om svarte, og seks år senere, før borgermestervalget i London, beklaget Johnson bruken av uttrykket og mente at det var tatt ut av sin sammenheng.

Johnson skal en gang også ha uttalt at det hadde vært bedre for Afrika dersom kontinentet fortsatt hadde vært styrt av de tidligere kolonimaktene, skriver Washington Post.

«Kannibalske orgier i Papua Ny-Guinea-stil»

En annen gang Johnson kritiserte Tony Blair i et innlegg i The Telegraph, i september 2006, skrev han:

«I ti år har vi toryene blitt vant til lederdrap og kannibalske orgier i Papua Ny-Guinea-stil, så det er med en viss fornøyd forundring vi ser på galskapen som utspiller seg i Labour,» skrev Johnson, ifølge The Guardian.

Han unnskyldte i ettertid betegnelsen og sa at han med glede kunne legge til Papua Ny-Guinea på hans «globale beklagelsesrute».

BBC har samlet klipp av flere av Boris Johnsons tabber:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt