NRK Meny
Normal

Her er Belgias nye statsminister

- Det eneste vi har til felles er kongen, landslaget i fotball og øl, sier Leterme.

Leterme feirer dagens seier
Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT / AP

Den 46 år gamle kristendemokraten Yves Leterme ser ut til få hele 31 prosent av stemmene etter dagens valg, og erstatter dermed dagens statsminister Guy Verhofstadt.

I sin seierstale oppfordret Leterme til en moderne omorganisering av landet, og ba om hjelp fra de andre partiene som var villige til å jobbe kreativt i å bygge en stor koalisjon.

- Ikke intelligente nok

Letermes seier blir neppe like godt mottatt i hele landet, etter at han i fjor kom med kraftig skyts mot innbyggerne i delstaten Vallonia. I den franske avisen Liberatione hevdet han at de fransktalende vallonierne ikke var intelligente nok til å lære nederlandsk. Hans medhjelpere hevdet dette var ironisk ment, men Leterme har senere avvist det.

- Det eneste vi har til felles er kongen, landslaget i fotball og øl, uttalte Leterme nylig, med klar hentydning til forskjellen mellom innbyggerne i Vallonia og i Flandern.

Vil samle Belgia

Under dagens statsminister, Guy Verhofstadt, har Vallonierne en sterke røst, enn det de vil komme til å få under Letermes.

Leterme vil likevel forsøke å samle Belgia.

- Problemet nå er at landet er delt i to økonomisk. Med mye høyere arbeidsledighet i Vallonia enn i Flandern subsidierer den ene delstaten den andre, forklarer Leterme.

Endelig valgresultat er ventet rett over midnatt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt