NRK Meny
Normal

Telt-«gjester» i stripete drakter

Teltbyen som er fengselet i Maricopa County, ser ut som en militærleir ute i ørkenen. Her går fangene rundt i stripete fangedrakter - som «gjester» hos hos den legendariske sheriffen Joe Arpaio.

Arpaio kalles «den tøffeste sheriffen i vesten», og åpnet teltfengselet Maricopa County's Tent City jail da han tok over som sheriff i 1993. For Arpaio var det viktigere å spare på skattebetalernes penger enn at fangene skulle ha det komfortabelt, ifølge CNN.

There’s always room at «Arpaio’s Inn».

Joe Arpaio / www.sheriffjoe.org

Bikkjene koster mer enn fangene

– Ved å ikke servere kaffe sparte vi 15.000 dollar i året. Hva skal man med kaffe i fengselet? sa Arpaio i 1999.

Sheriff Joe Arpaio

Sheriff Joe Arpaio.

Foto: Matt York / Ap

Enda en halv million dollar sparte sheriffen inn ved å servere brød med gammel servelat. Arpaio lar de innsatte betale for maten, og noen mener den er verre enn maten som vaktbikkjene får. I 1999 sa sheriffen at hundene spiste for 1,10 dollar hver dag, mens de innsatte spiste for 0,90 dollar.

– Det er jeg veldig stolt av, sa Arpaio da. Og på sine nettsider skriver Arpaio at han fremdeles er stolt.

Naysayers said it wouldn’t last. Yet here we are, nearly 15 years later, and Tent City is going strong.

Joe Arpaio / www.sheriffjoe.org

Bor i telt fra Korea-krigen

I dag er det rundt 2000 menn og kvinner som er fanger i teltfengselet. Det bor 20 innsatte i hvert telt, som stammer fra Korea-krigen, og som Arpaio fikk gratis fra det amerikanske forsvaret. Fangene har adgang til dusj og toaletter.

Fangene i Tent City må følge stenge regler. De må gå med stripete drakter og rosa undertøy. Sigaretter, voksenblader, varme lunsjer og TV er forbudt.

Siden varmen i teltfengselet kan nå så høyt som 45 grader får fangene også isvann om sommeren, og når det er kaldt får de utdelt tepper. Tross de ekstreme værforholdene har ingen innsatte hatt alvorlige helseproblemer, ifølge Arpaio.

Det fangene klager mest på, er maten. Da får Arpaio anledning til å lire av seg sitt favorittsvar:

– Vel, dersom du ikke liker det, så ikke kom tilbake. Og hold opp med klagingen din. Våre menn og kvinner i militæret som kjemper for deg i Irak og Afghanistan, bor i varmere telt enn dette. Så hold kjeft.

– Arpaio arresterte Elvis

Men «den tøffeste sheriffen i vesten» har sine motstandere. På nettsiden Arpaio.com skriver de om vold og overgrep i Tent City, som fengselet kalles. Og dette er blant annet grunnen til at Republikanernes presidentkandidat i 2008, John McCain, har distansert seg fra ham.

Arpaio.com ønsker å fjerne Arpaio fra stillingen som sheriff, og på sidene skriver de om det de mener er løgner fra sheriffens munn.

Han skal blant annet ha hevdet at han har arrestert Elvis Presley - noen ganger at han tok Elvis i en trafikkforseelse. Motstanderne hans sier at det ikke finnes bevis i noen av politiloggene at Arpaio møtte Elvis.

Dersom Elvis-historien er løgn, er den kanskje liten, men Arpaio.com mener også at Arpaio urettmessig tar æren for teltfengselet. Men Fengselsvesenet i både Arizona og andre delstater hadde brukt telt i flere tiår da Tent City ble åpnet.

Og kallenavnet «Amerikas tøffeste sheriff» skal han selv ha gitt seg, hevder folkene bak siden.

Populær sheriff støtter streng lov

Men til tross for motstanden er Arpaio er en av delstatens mest populære tjenestemenn. I Maricopa County - som er større en mange amerikanske delstater, og som inkluderer byen Phoenix - hadde han i 1999 støtte fra 85 prosent av velgerne.

En innvandrer pågripes i Maricopa County

En innvandrer pågripes i Maricopa County.

Foto: MARK RALSTON / Afp

I sheriffvalget i 2008 ble han gjenvalgt med 55,2 prosent av stemmene.

Nå støtter han aktivt Arizonas nye lovgivning, som vil gi delstaten USAs tøffeste innvandringslov. Arizona er med sin grense mot Mexico innfartsvei for en stor del av de ulovlige innvandrerne som kommer sørfra.

Myndighetene har anslått at rundt 460.000 av delstatens rundt 6,6 millioner innbyggere befinner seg ulovlig i USA.

Selv om mange er motstandere av loven, støttes den av et klart flertall av Arizonas borgere, og meningsmålinger viser også at over 60 prosent av USAs befolkning støtter den.

Dommer: Ikke opp til delstaten å bestemme

Men bare timer før loven skulle tre i kraft torsdag blokkerte den føderale dommeren Susan Bolton de strengeste delene av loven .

Maricopa County's Tent City jail

En ny avdeling er åpnet i Tent City.

Foto: JOSHUA LOTT / Reuters

I sin begrunnelse ga hun president Barack Obama medhold i at innvandringspolitikk er et føderalt saksområde .

– Å tillate at politiet gjennom loven pålegges å undersøke immigrantstatusen til pågrepne personer, vil begrense friheten til folk som har lovlig opphold, mens statusen deres sjekkes, sa Bolton.

Delstatens republikanske guvernør, Jan Brewer, har anket avgjørelsen fra dommeren som blokkerte deler av den omstridte innvandringsloven fra å tre i kraft.

Dette stanset likevel ikke sheriff Arpaio, som satte i gang en storaksjon for å slå ned på kriminalitet og ulovlige innvandrere etter at dommeren hadde blokkert loven.

Sheriff Arpaio åpnet nylig en ny avdeling i Tent City, med 100 nye sengeplasser som skulle bli tatt i bruk når den nye loven begynte å gjelde.

– Ingenting kommer til å hindre oss, selv ikke en bestemmelse fra en føderal dommer, uttalte Arapaio, og la til:

– Her fortsetter vi som vanlig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt