NRK Meny
Normal

Her er Andhøys «blindpassasjer»

Mannen som er med Jarle Andhøy på vei mot Antarktis er en politisk aktivist fra New Zealand, og skal ha blitt med på turen av egen vilje.

Busby Noble er blindpassasjer på «Nilaya»

Den politiske aktivisten Busby Noble skal være mannen som ble med på Jarle Andhøys seilbåt med kurs mot Antarktis. Han skal være en venn av sørafrikanske Leonard Banks, som forliste med «Berserk» i fjor.

Foto: New Zealand Custom Service/Scanpix/Privat/New Zealand Herald

Jarle Andhøy

Jarle Andhøy.

Foto: Arne Raanaas / NRK

Da Jarle Andhøy og mannskapet forberedte seg til ekspedisjonen til Antarktis med båten «Nilaya» fikk de vite at de var uønsket på New Zealand, og ville bli deportert.

Derfor måtte de i all hast kaste loss og sette kurs for internasjonalt farvann, og kort tid etter kunne Andhøy fortelle at de hadde en blindpassasjer om bord .

– Han var med som en del av hjelpemannskapet, og drev og mekket forut på ankervinsjen, og hadde ikke forlatt båten idet vi seilte ut, sa Andhøy på telefon fra båten.

Mannen skal verken ha pass eller papirer med seg.

Les: Newzealandsk TV jaktar Andhøy
Les: Leverte sigaretter og værmelding til Berserk

Politisk aktivist

Nå har avisen New Zealand Herald fått bekreftet at mannen er 53 år gamle Busby Noble. Han skal være en venn av sørafrikanske Leonard Banks, som omkom under Andhøys «Berserk»-ekspedisjon i fjor.

Noble omtales som en politisk aktivist, som støtter Mana-partiet. Det venstreorienterte partiet kjemper blant annet for maorienes rettigheter i New Zealand.

Partikandidat Kereana Pene har snakket med Noble satellittelefon fra «Nilaya», og forteller at Noble har plantet flagget til Mana-partiet i polarisen.

– Busby utførte en seremoni der han plantet flagget i isen og holdt en Maori-bønn. Jeg tror ikke han regnet med å komme frem i det hele tatt, sier Pene.

Les: Jarle Andhøy har krysset 60 grader sør
Les: – Jeg har ingen planer om å snu

– Planla å reise tilbake

Ifølge avisens opplysninger hadde han planlagt å bli med på ekspedisjonen, men det er usikkert om han ble invitert av resten av mannskapet. Ifølge Pene kjente han Andhøy fra før.

– Han kjente Andhøy da det gikk galt sist, og de fikk et ganske nært forhold. De hadde planer om å reise tilbake, sier Pene.

Les: Andhøy til NRK: – Derfor reiser jeg tilbake til Antarktis
Les: – Jeg håper at noen får stoppet ham, for dette er galskap

Andhøy skal ha ringt New Zealand Herald fredag, men ville ikke si mer enn at alle om bord var i god behold.

Samuel Massie, som var med på den forrige ekspedisjonen, er også med denne gangen. En russer og en argentiner skal også være om bord.

Video Jarle Andhøy om sin nye tur til Antarktis

VIDEO: Jarle Andhøy forteller om sin nye tur til Antarktis.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt