Normal

Her er Al Qaidas rekrutteringsskjema

Amerikansk etterretning offentliggjorde onsdag 100 nye dokumenter som ble funnet hos Osama bin Laden, blant dem et skjema potensielle selvmordsbombere måtte fylle ut.

Al Qaidas rekrutteringsskjema

CIAs oversatte versjon av Al Qaida-skjemaet som ble funnet hjemme hos Osama bin Laden.

Foto: STF / Afp

«Ønsker du å gjennomføre en selvmordsaksjon? Hvem skal vi kontakte dersom du blir en martyr?»

Det er to av spørsmålene som måtte besvares på et skjema som er merket «Sikkerhetskomiteen, organisasjonen Al Qaida». Søkere måtte også oppgi navn, alder, yrke og sivilstatus.

Søknadsskjemaet er ett av rundt 100 tidligere hemmeligstemplede dokumenter som ble tilgjengelig for offentligheten onsdag, og gjengis av nyhetsbyrået AFP.

Skjermaet ble funnet i mai 2011 da amerikanske spesialstyrker tok seg inn i huset til bin Laden i Abbottabad i Pakistan og drepte ham.

Osama bin Ladens hus i Abbottabad, Pakistan

Osama bin Ladens hus i Abbottabad, Pakistan

Foto: ASIF HASSAN / Afp

– Som en personalsjef

Osama bin Laden

Osama bin Laden hadde spesifikke ønsker for nye rekrutter.

Foto: AFP / Afp

Blant dokumentene er det også personlige brev til familiemedlemmer og utkast til taler som aldri ble holdt.

Det er imidlertid de interne Al Qaida-notatene som får mest oppmerksomhet. I mange tilfeller fremsto bin Laden nærmest som en personalsjef i en stor bedrift, skriver AFP.

Et langt notat der Al Qaida-lederen krever et profesjonelt opplæringsprogram viser at han ønsket seg unge, dypt religiøse frivillige med utdanning innen vitenskap, teknologi og kontorledelse.

«Enhver person som viser kjedsomhet, som ikke fullfører oppgavene han får og som blir fort sint, skal fjernes fra eksterne arbeidsoppgaver,» heter det i notatet om rekrutter som skulle bo i skjul i Pakistan før de ble sendt til utlandet for å utføre terrorangrep.

Et annet notat nevner grupper som ble sendt til Storbritannia og Russland for å planlegge angrep, og tre personer som trolig hadde blitt arrestert i Danmark.

«Ikke bruk epost»

Første side av Al Qaidas rekrutteringsskjema

Første side av Al Qaidas rekrutteringsskjema.

Foto: STF / Afp

Bin Laden skal ha vært mest ivrig etter å sikre seg kjemikere til å produsere eksplosiver, datateknikere, forskere og forretningsmenn.

Han etterlyste også media- og kommunikasjonsspesialister til å planlegge 10-årsmarkeringen for angrepet i USA 11. september, noe han ikke rakk å oppleve.

Bin Laden brukte også mye tid på å kjefte på uforsiktige Al Qaida-medlemmer.

Han gjentok flere ganger at det ikke var spesielt lurt å kommunisere via epost eller å samle seg i store grupper.

Han skal også ha vært bekymret for at kona gikk rundt med avlyttingsutstyr, og advarte mot å gå i konflikt med andre enn hovedfienden USA. Den arabiske våren i 2010 skal ha kommet som en stor overraskelse.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt