Hopp til innhold

Her drømmer de om et oljeeventyr

På Grønland kan et kommende oljeeventyr snu fullstendig opp ned på hele samfunnet. Eksperter mener det befinner seg store mengder gass og olje under havbunnen ved øya, og grønlenderne har fått oljekroner i blikket og løsrivelse fra Danmark i sikte.

Grønland

Hovedstaden på Grønland har 15.000 innbyggere. Nå drømmer store deler av befolkningen - og ikke minst politikerne - om en ny fremtid med store rikdommer i sikte.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

Øyvind Nyborg i Nuuk

– Jeg håper på et oljeeventyr. Det ville jo vært den største gevinsten vi kan få, og det vet jo alle nordmenn alt om.

– Oljen er det som kan gi størst og hurtigst mulig avkastning, sier råstoffminister Ove Karl Berthelsen på Grønland.

Med oljepenger i blikket

Verdens største øy ligger i vinterdvale nå, men om bare få år kan livet her bli snudd fullstendig på hodet.

Statoil har sammen med skotske Cairn Energy funnet olje utenfor vestkysten.

Det kan være så mye olje og gass i havbunnen som tilsvarende 31 milliarder fat olje. Til sammenligning var den totale årsproduksjonen på norsk sokkel 1,4 milliarder fat olje i 2011.

Funn i den størrelsesorden man tror befinner seg utenfor Grønlandskysten, vil naturlig nok komme til å bety mye for øya som kun har 57.000 innbyggere.

– Det er viktig for vår selvforståelse og at vi selv kan sørge for vår egen befolkning, slik at vi ikke skal stå i et avhengighetsforhold til et annet land, fortsetter Berthelsen.

Grønland fikk utvidet selvstyre i 2009, etter at 75 prosent av grønlenderne høsten 2008 stemte for en løsere forbindelse til Danmark.

Med det fikk Grønland full råderett over naturressursene under isen og havbunnen.

Men økt grad av selvstyre forutsetter også at de klarer seg mer alene. Fortsatt lever de på tilskudd fra København på mellom 3 og 4 milliarder kroner årlig, og derfor må Grønland få til noe mer lukrativt enn rekefiske, litt gruvedrift og turisme.

Oljeselskapet Cairn Energy har allerede opprettet et kontor i hovedgata i Nuuk – hovedstaden med rundt 15.000 innbyggere.

Det skotske selskapet er det som hittil har gjort de største funnene. Statoil er gjennom Cairn med i prøveboringen og de skal snart ta beslutningen om man skal satse videre.

– Man regner med at rundt 20–25 av de gjenværende ressursene av olje og gass i verden, er å finne i de arktiske områdene og Grønland har et stort potensial, sier talsmann Bård Glad Pedersen i Statoil.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Fiskebåter i havnen i Nuuk

Fiskebåtene ligger tett i tett i havna i Nuuk. Oljemotstanderne er redde for at den tradisjonsrike og viktige fiskeindustriken skal bli rammet hvis det kommer i gang oljeproduksjon.

Foto: STAFF / Reuters

Entusiasme og skepsis

Valget på Grønland denne uken har derfor vært omfattet av stor interesse. Ingen av politikere er imot oljeutvinning og utnyttelse av naturressursene.

– Naturressursene har en veldig stor geopolitisk betydning og det gir oss helt nye muligheter i fremtiden, sier nyvalgt statsminister Aleqa Hammond til NRK.

Hennes sosialdemokratiske parti Siumut gjorde et brakvalg og fikk over 42 prosent av stemmene og nærmest knuste hovedkonkurrenten Inuti Atagatigitt (Folkefellesskapet), som har stått i spissen for en trepartiregjering de siste fire årene.

  • Les:
Aleqa Hammond

Aleqa Hammond blir Grønlands nye statsminister. Hun vil ha mer kontroll over utvinningen av naturressursene.

Foto: Ulrik Bang / Afp

– Vi skal behandle dette med varsomhet, og vi skal skynde oss langsomt for å sikre oss at vi har alle med, sier hun som blir Grønlands første kvinnelige statsminister.

Aleqa Hammond har lenge vært en brennende tilhenger av Grønlands selvstendighet.

Men hun selv om ivrer for at øya skal bli fullt og helt uavhengig fra Danmark, er hun sterk motstander av en lov som den avtroppende regjeringen har innført. Den gir utenlandske selskaper mulighet til å utvinne øyas naturressurser og bringe med seg egne arbeidere.

Spesielt ønsket og planene til kinesiske selskap har vært et hett stridstema i valgkampen.

Hammond vil ha mer kontroll og større inntekter fra virksomheten. Hun mener det er en viktig oppgave å sørge for at Grønlands naturressurser blir en velsignelse – og ikke en forbannelse – for de 57.000 innbyggere på øya.

For til tross for enorme oljeinntekter i sikte, det er en del skepsis til hva oljevirksomhet i de sårbare havområdene vil innebære. Greenpeace har aksjonert mot leteboringsvirksomheten og flere frykter en oljekatastrofe.

– Vi har et system som krever at det alltid skal være to rigger under leteboringen, slik at man har en beredskap dersom uhellet skulle være ute, sier råstoffminister Ove Karl Berthelsen.

Oljeselskapene på sin side frykter at en oljeutvinning i stor skala i Arktis blir for kostbart, på grunn av de krevende naturmessige forholdene.

– Vi har en målsetting om å gjøre store olje- og gassfunn. Letearbeidet er i en tidlig fase og det er knyttet stor usikkerhet til om man vil lykkes, sier talsmann Glad Pedersen i Statoil.

Selvstendigheten blinker i det fjerne

På Grønland har de imidlertid ett klart mål – å bli uavhengige av den gamle kolonimakten Danmark.

– Vi bærer alle sammen på en drøm om uavhengighet, og oljen kan hjelpe oss med det, sier Berthelsen.

SISTE NYTT

Siste nytt