Hopp til innhold

Her blir Sonoma-innbyggerne reddet fra flammene

Politimennenes egne kroppskameraer viser den dramatiske evakueringen som fant sted under California-storbrannens første døgn.

Se dramatisk video av politiets ferd gjennom flammene.

TROSSER FLAMMENE: Klippet viser hvordan betjenter fra det lokale sheriffkontoret jobbet for å evakuere beboere de første timene av den omfattende brannen i Nord-California. Video: Sonoma County Sheriff's Office

De kraftige skogbrannene i Californias vindistrikt herjer nå for sjette dag på rad.

Nå offentliggjør sheriffen i Sonoma en video fra kroppskameraet til en av de lokale betjentene som bisto i evakueringen av de mest utsatte områdene i brannens første timene.

Berget kvinne i rullestol

Videoen viser hvordan to politimenn kjører rett inn i flammehavet for å berge ut beboere som ikke har klart å komme seg ut.

Mens de går fra dør til dør for å sjekke om det befinner seg mennesker i husene, kommer betjentene over en kvinne i rullestol.

I klippet over ser vi hvordan betjentene strever for å få løftet kvinnen over i en bil, og sørger for at hun blir evakuert.

– Løft beina hennes! Løft beina hennes!, roper en tydelig andpusten betjent til kollegaen.

Etter at kvinnen er trygt løftet over i en bil og sendt videre, fortsetter politiet å skysse bilister ut av byen, mens flammene herjer rundt dem.

Brigadesjef Tor Arne Elvrum i Oslo brann- og redningsetat

FLAKS: Politimennene var heldige som slapp unna flammene, mener brigadesjef Tor Arne Elvrum i OBRE.

Foto: NRK

– Dette er jo helt i siste liten, her hadde de flaks!

Slik reagerer brigadesjef Tor Arne Elvrum i Oslo brann- og redningsetat da han får se videoen fra Sonoma.

– Og husk at de ikke har verneutstyr og bare noen meter unna. Hadde de møtt flammene, så dette er helt på håret, her hadde de rett og slett tur, sier brigadesjefen til NRK.

Advarer beboere mot å vende tilbake

Fredag hadde brannmannskapene gjort fremskritt i slukningsarbeidet, men har fortsatt ikke kontroll over store brannområder.

Brannvesenet i California har et regelmessig oppdatert Google-kart som viser hvor det fortsatt brenner, og hvor stor grad av kontroll de har over brannene i hvert område.

Rob Giordano

ADVARER: Sonoma-sheriff Rob Giordano ber folk vente med å vende tilbake til boligene sine.

Foto: Paul Elias / AP

Rundt 100.000 mennesker er så langt evakuert fra de brannutsatte områdene. Mens noen få heldige har fått lov å vende tilbake til boligene sine, advarer sheriffen mot å tro at faren er over.

– Dette er fortsatt en svært farlig hendelse. Mange spør om hvorfor de ikke kan dra tilbake til husene sine, og mange forstår ikke hva problemet er. Jeg vil innstendig be folk om å holde seg vekk fra evakueringssonene, hold dere vekk fra de brente områdene, sier Giordano.

Flere hundre fortsatt savnet

Fredag kveld lokal tid opplyser Giordano at de har kontroll på de fleste som er meldt savnet, men at de fortsatt jobber med å lokalisere savnede og døde.

Ifølge sheriffen har de til sammen mottatt 1485 meldinger om savnede personer. 1250 av disse er nå funnet i god behold, mens 235 personer fortsatt ikke er redegjort for.

Til sammen 35 personer er til nå bekreftet døde i brannene, og 5700 boliger og forretningsbygg er lagt i ruiner.

Dermed er brannen, som har herjet siden søndag, den dødeligste og mest ødeleggende i Californias historie.

SISTE NYTT

Siste nytt