NRK Meny
Normal

Her blir den tyrkiske etterretningstjenesten angrepet

I en ny dramatisk video fra kuppforsøket i Tyrkia natt til lørdag, avfyrer angrepshelikoptre flere skuddsalver mot Den nasjonale etterretningstjenestens (MIT) hovedkontor i Ankara.

Ny dramatisk overvåkningsvideo viser helikopterangrepet mot etterretningstjenestens hovedkvarter i Ankara.

En ny overvåkningsvideo viser helikopterangrepet mot etterretningstjenestens hovedkvarter i Ankara. (Videoen mangler lyd)

Videoen viser den første fasen av angrepet da helikoptrene angrep hovedinngangen til etterretningstjenesten, skriver Hurriyet.

Flere av skuddene treffer like ved flere biler som kjører utenfor inngangen. I videoen kan man se at flere sikkerhetsvakter rykker ut, og at de skyter etter helikopteret med automatvåpen.

Regnet med å bli drept

Det mislykkede kuppet startet sent fredag kveld, og lørdag ettermiddag fastslo etterretningstjenesten at aksjonen mot den opprørske gruppen i militæret, så å si var fullført.

Kuppmakere gikk også til angrep på parlamentet i Ankara.

Enkelte mente at kuppforsøket var amatørmessig, men flere ministre innrømmer nå at de regnet med å bli drept i kuppforsøket. Ministrene var samlet i et konferanserom i parlamentet da en bombe traff bygningen.

Oppfordret til protester

Like etter klokken 22 på fredag bekreftet Tyrkias statsminister Binali Yildrim at det pågikk et militærkupp i landet.

Det tyrkiske militæret sendte selv ut en uttalelse om at de hadde overtatt makten i Tyrkia. Ifølge uttalelsen var begrunnelsen et stadig mer autoritært styre og mer terror i landet.

Like før klokken 23.30 kom Erdogan med en uttalelse via Facetame hvor han avviste at kuppmakerne hadde tatt makten i landet, og lovet å stanse dem. Samtidig oppfordret presidenten at folk skulle gå ut i gatene for å protestere mot kuppforsøket.

Like etter klokken 03 norsk tid kom Erdogan til Istanbul etter meldinger fra Tyrkias statsminister om at kuppet var slått ned.

Stridsvogn Tyrkia

PROTESTERTE: Flere tusen tyrkere tok til gatene etter president Erdogan oppfordret til protester mot kuppforsøket natt til lørdag.

Foto: TUMAY BERKIN / Reuters

7500 arrestert

Etter kuppforsøket har Recep Tayyip Erdogan og statsminister Binali Yildirim slått hardt tilbake mot kuppmakerne.

I går opplyste Yildirim at 7500 personer er arrestert etter kuppforsøket.

I tillegg er 2745 dommere avskjediget i løpet av helgen. Noe norske og danske dommere fordømmer.

– Dette bryter med de grunnleggende prinsippene i en rettsstat, og prinsippene for dommernes og domstolenes uavhengighet, heter det i en felles pressemelding fra dommerforeningene i Norge og Danmark.

Arrestert i Tyrkia

MISTENKT: Over 7500 personer er arrestert etter kuppforsøket i Tyrkia.

Foto: OZAN KOSE / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt