Hopp til innhold

Her får London-sykehus den første Pfizer-vaksinen: Starter vaksinering tirsdag

Et sykehus i Sør-London ble søndag det første i verden til å motta koronavaksinen til Pfizer/BioNTech.

Her mottar de den første dosen av Pfizer-vaksinen ved sykehus i England

FØRSTE LEVERANSE: Her ankommer de første dosene av koronavaksinen utviklet av tyske BionTech for amerikanske Pfizer et sykehus i London.

Foto: Gareth Fuller / AFP

Denne uken ble koronavaksinen utviklet av tyske BioNTech, med finansiering fra amerikanske Pfizer, hastegodkjent i Storbritannia. Søndag ankom den første leveransen av Pfizer-vaksinen Croydon University Hospital i Sør-London.

Bilder distribuert av National Health Service viser at vaksinen ble levert i spesialtilpassede bokser. Pfizer har tidligere opplyst at vaksinen må oppbevares svært kaldt, mellom 70 og 80 minusgrader.

Sykehuset i Croydon blir ifølge Sky News det første i verden som mottar Pfizer-vaksinen.

– Dette er bare så spennende. Det er en betydningsfull anledning, sier Louise Coghlan, som deler på jobben som sjefsfarmasøyt ved sykehuset, ifølge Reuters.

800.000 doser i første omgang

Storbritannia skal etter planen starte vaksinering allerede tirsdag denne uken. Britiske helsemyndigheter har sagt at personer over 80 år, helsearbeidere i førstelinjen og pleiere og ansatte ved eldrehjem skal prioriteres.

Vaksinen skal i første omgang gjøres tilgjengelig på enkelte sykehus, før den skal sendes til legekontorer, ifølge britiske myndigheter.

Denne uken får Storbritannia imidlertid bare tilgang på om lag 800.000 doser. De første dosene ble sent fra Belgia. De vil bli oppbevart trygt og er underlagt nødvendig kvalitetskontroll, opplyser britiske helsemyndigheter.

Tekniker håndterer den første dosen av Pfizer-vaksinen i London

En tekniker plasserer de første dosene av Pfizer-vaksinen i en fryser med 80 minusgrader.

Foto: Gareth Fuller / AP

Har bestilt 40 millioner doser

Storbritannia har totalt bestilt 40 millioner doser. I og med at hver person må få vaksinen i to omganger, er det nok til å vaksinere 20 av landets om lag 67 millioner innbyggere.

Tidligere i desember meldte imidlertid Pfizer at de bare er i stand til å levere rundt halvparten av vaksinedosene de hadde regnet med før nyttår.

Storbritannia hastegodkjente Pfizer-vaksinen til nødsbruk forrige uke, og gjorde med det et lite byks frem i køen for å komme i gang massevaksinasjon.

Statsminister Boris Johnson sa tidligere i uken at han håper vaksinen kan bidra til at livet kan begynne å vende tilbake til normalen.

– Det er beskyttelsen fra vaksinene som til sjuende og sist vil gi oss livene våre tilbake og få økonomien i gang igjen, sier Johnson.

Britiske helsemyndigheter uttalte tidligere i uken at vaksinen er helt trygg.

– Vi har ikke tatt noen snarveier. Våre forskere og leger har jobbet døgnet rundt for å få dette på plass så fort som mulig, sier leder for det britiske legemiddelverket (MHRA), June Raine.

Biontech, Fosun Pharma og Pfizer

Det tyske legemiddelselskapet BioNTech melder at deres koronavaksine har vist seg å være 95 prosent effektiv. Norge startet vaksinering med denne 27. desember 2020.

Vaksinen BNT162b2 er basert på systemet kroppen din har for å bygge ting. Vaksinen er bare byggeinstruksjoner til cellene. Instruksjonene er basert på de samme kodene som cellene bruker hele tiden til dette formålet. Disse heter mRNA, eller «budbringer ribonukleinsyre».

Det som skjer er følgende:

Du får vaksinen sprøytet inn i kroppen. Informasjonen i vaksinen når fram til maskinene i cellene som bygger proteiner. Disse maskinene bygger kopier av det såkalte «spike-proteinet» fra koronaviruset. Disse proteinene blir skilt ut av cellene og blir oppdaget av immunforsvaret. Immunforsvaret reagerer på samme måte som om ekte koronavirus har kommet inn i kroppen. Det blir produsert antistoffer og immunsystemet husker at koronavirus er noe fremmed som det skal reagere på.

Du er vaksinert.

Kan bli EU-godkjent i romjula

Vaksinen er ennå ikke godkjent av EUs legemiddelbyrå, som skal behandle saken i romjulen. Når den er det, vil den også være godkjent for bruk i Norge. Pfizer-vaksinen skal også opp til godkjenning i USA rundt midten av måneden.

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk, sa tidligere i uken at han var positivt til nyhetene fra Storbritannia. Madsen kalte det «et godt tegn» med tanke på resten av godkjenningsprosessen.

– Om dette får noen direkte betydning tror jeg nok ikke, men det er selvfølgelig veldig interessant at britene har handlet så raskt, sa Madsen til NRK.

Vaksinen skal ifølge forskerne være 95 prosent effektiv. Så langt er det ikke meldt om alvorlige bivirkninger. Madsen har tidligere påpekt viktigeten av å ha gode verktøy for å melde fra om eventuelle bivirkninger, etter hvert som vaksinen tas i bruk u stor skala.

Russiske myndigheter var aller først ute med vassevaksinering av utvalgte grupper, med sin egen vaksine, «Sputnik V».

SISTE NYTT

Siste nytt