Hopp til innhold

Henrettet for voldtekt i Iran

Iran har henrettet fem menn ved henging for voldtekt og narkotikasmugling, ble det kjent i dag. Jonas Gahr Støre fordømmer henrettelsene.

Iran - Dødsstraff

Siden lørdag har Iran henrettet 19 personer ved henging.

Foto: Morteza Nikoubazl / Scanpix/Reuters

En av mennene på 33 år ble dømt for å ha voldtatt minst to tenåringsgutter. En annen mann på 21 år var dømt for voldtekt og legemsbeskadigelse av en 22 år gammel kvinne. En annen var dømt for å ha brutt seg inni leiligheten til en kvinne om natta og voldtatt henne, melder AFP.

LES: Tre menn hengt i Iran

Ifølge APF har 79 personer blitt henrettet i Iran hittil i år. I fjor ble minst 270 personer hengt. Iran er det landet i verden som henretter flest sammenlignet med innbyggertallet.

LES: Over 400 henrettet i Iran i fjor

Det er dødstraff for mord, voldtekt, væpnet ran, narkotikasmugling og utroskap i Iran. Men det er rapportert mange tilfeller der også aktivister og opposisjonelle har blitt henrettet.

LES: Fem henrettet i Iran

Støre reagerer

Siden søndag er til sammen 19 mennesker utsatt for henrettelse ved henging. Dette får utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til å reagere.

– Jeg sa at det er trist at den stolte iranske kulturnasjonen blir kjennetegnet av denne barbariske straffemetoden, sier Støre til NTB etter en telefonsamtale med den iranske utenriksministeren Manouchehr Mottaki onsdag.

Støre sier at Norge jevnlig tar opp henrettelsene med Iran.

– Skremmer folk fra å protestere

Ifølge Støre bruker myndighetene dødsstraff for å skremme opposisjonelle fra å protestere. Førstkommende lørdag er det ett år siden presidentvalget som utløste demonstrasjoner og sammenstøt med sikkerhetsstyrkene.

– Vi har grunn til å tro at det er mennesker som straffes for protestene etter valget, sier Støre.

LES: Flere dømt til døden etter valguro

SISTE NYTT

Siste nytt

TikTok-sjefen avviser kinesiske spionanklager

Flere amerikanske politikere vil forby den populære videoappen. I dag er TikToks administrerende direktør Shou Zi Chew på høring i den amerikanske Kongressen.