NRK Meny
Normal

Iran: Offerets mor stoppet henrettelsen i siste sekund

Like før han skulle ta sitt siste åndedrag, ble den offentlige henrettelsen i Iran stanset. En bildeserie av hendelsen blir nå delt og diskutert i landet.

Balal er dømt for drap, har bind for øynene og trygler om at noen må spare hans liv.

Mens han står med løkka rundt halsen, klar for å ta sitt siste åndedrag, smekker offerets mor ham på kinnet.

Deretter velger hun å benåde ham.

Offerets far fjerner løkken og Balal får leve videre.

Sju år tidligere hadde Balal knivdrept Abdollah Hosseinzadeh under et gateslagsmål i den lille byen Royan i den nordlige provinsen Mazandaran.

Både drapsmannen og offeret var 17 år den gangen.

Unike bilder

Benådningen ble fanget opp av et kamera, og bildeserien har nå spredt seg som ild i tørt gress blant iranere på Facebook og Twitter. Bildene er tatt av fotograf Arash Khamooshi ved nyhetsbyrået Isna.

Balals mor faller om av lettelse over at sønnens liv blir spart og hun klemmer den sørgende moren.

De to kvinnene hulker i hverandres armer – den ene fordi hun har mistet en sønn, den andre fordi sønnen hennes fikk leve.

Dette er ikke den første sønnen Hosseinzadehs mor har mistet. En av hennes yngre sønner døde i en motorsykkelulykke i en alder av 11.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Iran, henrettelse stoppet i siste liten
Foto: Faksimile

Drømte at sønnen ba dem spare Balals liv

Hosseinzadeh senior sier de kom fram til konklusjonen om at Balal ikke drepte sønnen deres med vilje.

– Balal var uerfaren og visste ikke hvordan han skulle håndtere en kniv. Han var naiv, sier han.

Det tok seks år før en domstol dømte ham til døden. Offerets familie har utsatt henrettelsen en rekke ganger.

Hosseinzadeh sier en drøm fikk dem til å bestemme seg for å spare Balals liv.

– For tre dager siden møtte min kone vår eldste sønn i en drøm, og han fortalte at han er på et godt sted og ba henne om å ikke være hevnlysten. Dette roet min kone og vi bestemte oss for å tenke mer før henrettelsen, forteller han.

Flere offentlige personer i Iran, blant andre den populære sportsprogramlederen Adel Ferdospour, ba paret om å tilgi drapsmannen.

Selv om de valgte å benåde ham, risikerer Balal fortsatt langvarig fengselsstraff. Under iransk lov har offerets familie kun myndighet til å utstede en benådning under henrettelsen.

199 henrettelser i år

Etter Kina, begår Iran flest henrettelser av alle land i verden, ifølge Amnesty International. Veldig ofte gjennomføres henrettelsene i full offentlighet.

199 henrettelser antas å ha blitt utført i Iran i år, noe som tilsvarer nesten to om dagen. Iran og Irak var i fjor ansvarlige for to tredjedeler av verdens henrettelser med unntak av Kina.

Minst 369 henrettelser ble offisielt anerkjent av iranske myndigheter i fjor, men ifølge Amnesty var det langt flere som ble henrettet i hemmelighet. Ifølge Amnesty er tallet trolig oppe i 700.

I oktober i fjor overlevde en iransk mann et forsøk på henrettelse og ble gjenopplivet på likhuset. Han ble spart for et nytt forsøk og forble i fengselet fordi han skal ha blitt hjerneskadet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt